Çok eski yıllardan bu yana evler de gördüğümüz sandalye çeşidi, genel olarak ahşap sandalyelerdir. Yemek masalarında, bahçede, kafede, restaurantta, balkon da kullanılan sandalyeler çoğunlukla ahşap kullanılır. Hatta eskise bile, tekrar boyanır ve daha uzun süre kullanılır. Geçmiş yıllara nazaran günümüzde de hala değerini koruyan ahşap sandalyeler hakkında gazetemize açıklamalarda bulunan Ahşap Sandalye Ustası Ökkeş Başlıpınar (67), 7 yaşından itibaren bu işi yaptığını söyledi. Geçmiş yıllarda sandalyeleri ahşaptan değil de hasırdan yaptıklarını dile getiren Başpınar, “Geçmiş dönemlerde ahşaptan değil hasırdan yapardık sandalyeleri ama çağın gelişmesiyle birlikte ahşaptan yapmaya başladık. El emeği işçilikle ahşap sandalyeleri meydana getiriyoruz. Meşe, çınar, çam gibi ağaçları kullanıyoruz. Bunu işi yapmak çok meşakkatli, zordur. Benim dönemlerde elimize alır biz tek tek satardık. Şimdi ise normal şekilde satışlarımız. Satışların normal olmasını nüfusun artmasına bağlıyorum. O yıllarda 27 milyondu Türkiye’nin nüfusu şimdi olmuş 80 Milyon. Ahşap sandalyeler genelde talep edenler Kebapçılar, çayhanelerdir. Şehir dışından bir zamanlar çok talep vardı. Şuan da o kadar değil, her yerde yapılmaya başlandı. 10 liradan satış yapıyoruz” şeklinde konuştu.

AHŞAP DAHA SAĞLIKLIDIR”

Ahşabın yapısı itibariyle sağlıklı olduğunu ifade eden Başlıpınar, “Kullanımı uzun ömürlüdür. En büyük özelliği her ortama uyum sağlayan bir özelliği vardır. Her oda için, her ihtiyaç için kullanılabilir. Mesela katlanır ahşap sandalyeler vardır. Bundan 20 sene önce de kullanılırken şimdilerde de kullanılıyor. Çünkü kullanışlı bir sandalyedir. Katlanabilme özelliği sayesinde küçük evler için çok kullanışlı. Ahşap üzerinde farklı tasarımlar çıkartarak, antika bir sandalye de oluşturabiliriz, çok modern bir sandalyede oluşturabiliriz. Bu sebeple spor bir evi olanlar da beğenebilir, çok modern evi olanlar da beğenebilir. Yani ahşap sandalye adeta vazgeçilmezdir” dedi.

SEÇERKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

Ahşap sandalye alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Başlıpınar, en önemlisi kullanım alanı olduğunu söyledi. Başlıpınar, “Tabi ki en önemlisi, kullanacağımız alandır. Eğer geniş bir alan var ise, bu durum da kollu ahşap sandalye tercihinden yana bulunmalıyız. Daha ağır ve daha zengin durmaktadır. Ayrıca kullanım olarak tabi ki kolları olması sebebiyle rahattır. Ancak yer olarak küçük ise, o zaman kolsuz ahşap sandalyeler kullanmak en iyisidir. Farklı tasarımlarda ki kolsuz sandalye modellerinden seçebilirsiniz. İki seçenek için de istediğiniz renk seçeneği mevcuttur. İster ahşabın renklerini seçin, isterseniz de daha canlı renkler seçebilirsiniz. Her renk ahşap sandalye yapılabilir. Son zamanlar da birçok mekân da görmekteyiz. Daha sıcaklık yaratmak için renkli renkli ahşap sandalyeler kullanılmaktadır. Hem insanlar üzerinde olumlu etkiler bırakırken, hem de kullanım açısından rahattır. Biraz daha büyük restoranlara bakarsak, ahşap renkte kollu sandalyeler kullanılarak, hem ciddiyet hem de müthiş bir görsellik katmışlardır. Siz de eviniz de yemek masanızın çevresine ister canlı renkler, isterseniz de ahşabın tonlarını kullanabilirsiniz. Uzun ömürlü oluşu sebebiyle her zaman size fayda sağlayacaktır. Ayrıca zamanla renginden sıkılırsanız istediğiniz renklere de döndürebilirsiniz. Hem sağlık, hem uzun bir süre kullanmak, hem de görsellik için ahşap sandalyelerden tercih etmelisiniz” ifadelerini kullandı.

Haber: Meliha Şeyda Akçakale

Editör: Mahmut Beyaz