Türkiye’de sayıları her geçen gün azalan mekanik saat tamircilerinden biri de Kahramanmaraş’ta yaşıyor. Adı ise Vahit Özsaatçi. Babasından öğrendiği saat tamirciliğini 55 yıldır Kahramanmaraş Tarihi Kapalı Çarşısı’nda bulunan üç metrekarelik dükkanında sürdüren Saatçi, baba mesleği olan saatçiliğe merak sararak eski saat tamiri üzerine eğitimler aldı. Aldığı eğitimlerden sonra bu işi öğrenerek saat tamirine başlayan Özsaatçi, büyük bir ustalıkla bozuk saatleri onarmaya devam ediyor. Eksik parçaları üretip, onları ilk günkü gibi çalışmasını sağlayan Saatçi, ayrıca değerli antika saatleri de ayarlıyor. Özsaatçi, paha biçilemeyen saatleri onarak sahiplerine ulaştırıyor. Yarım asrı aşan saat tamirciliği serüvenini gazetemize anlatan Saatçi, insanların artık saat tamir ettirmediğini, yerine yenisini aldığını belirterek, saat tamirciliğinin bittiğini söyledi. Ömrünün sonuna kadar bu işi yapacağını söyleyen Vahit Özsaatçi, şükretmeden para kazanılamayacağının altına çizdi.

“KAHRAMANMARAŞ’TA EN ESKİ SAATÇİLERDEN BİRİYİM”

1964 yılından beri saat tamir ettiğini söyleyen 66 yaşındaki Vahit Özsaatçi, mesleğinin baba mesleği olduğunu belirterek, “Sevdiğiniz zaman her meslek güzeldir, sevmezsen hiçbir işe yaramaz. Önemli olan yaptığın işi severek yapmandır. 55 yıldır bu işi yapıyorum. Kahramanmaraş’ta en eski saatçilerden biriyim. Yani benim yaşımda ve benim kadar saat yapan kişi sayısı Kahramanmaraş’ta iki ya da üçtür. Ben zaten çocukluğumda başladım bu işe. Yani benim zamanımda babam bu işi yapıyordu. Bende babamın yanında başladım. Yani o zamanlar ortaokul 6’ncı sınıfa gidiyorum çok okumaya kendimizi veremedik, babamda beni iş yerine getirdi o gün bu gündür çalışıyoruz. Kendi kendime çalışarak kendimi yetiştirdim ve birçok saatin tamirini de yapabiliyorum. Burada zaten 60-70 yıllık saatlerde var. İlk başladığım günlerle şimdiki günler arasında çok farklılık var. O zamanlar eski dönemler olduğu için vatandaşlar saat çeşitlerini bilmezdi çünkü saat çeşitleri yoktu. Yani tek tip saat çeşitleri vardı” dedi.

“İNSANLAR ARTIK SAAT TAMİR ETTİRMİYOR”

Yeni saatlerin eski saatlerden çok farklı olduğunu anlatan Özsaatçi, yeni neslin çok değiştiğini, artık insanların saatleri bozulunca çöpe atıp yenisini aldığını belirterek, “Ama şimdi eskisi gibi değil. Şimdi insanlar kendi istediği modeller var. Yani eskiden kullanılan saat çeşitleri şuan günümüzde de var şimdikiyle o zamanki çok farklı. Şimdiki nesil çok değişti. Bizim zamanımızda biz çok bir şey görmedik. Ama şimdi insan istediğini bulabiliyor. Birde eskisi gibi saat yaptıran kimse kalmadı. Zaten ucuz saatlerde çoğaldı. Kalitesiz saatlerde çoğaldı. Vatandaşta ucuz saat görünce kaliteli sanıp alıyor. Geri o saat bozulduğu zamanda gidip yaptırmak yerine aynı paraya aynı saati tekrar alıyor. İnsanlar artık saat tamir ettirmiyor, o iş bitti. Biz de son saat tamircileriyiz zaten. Saat artık çok fazla, her yerde satılıyor. 15-20 TL’ye saat alabiliyorsun, adam saati bozuluyor senle uğraşacağına gidiyor yenisini alıyor. Bu eski saat tamirciliği bitti artık” ifadelerini kullandı.

“ÖMRÜMÜN SONUNA KADAR SAAT TAMİR EDECEĞİM”

Ömrünün sonuna kadar saat tamir edeceğini dile getiren Vahit Özsaatçi, “O gün bu gündür evimi bu şekilde geçindiriyorum. Ömrümün sonuna kadar da bu işi yapmayı düşünüyorum. 3 tane oğlum var zaten onlarda okudu güzel yerlere geldiler ve kendilerine bakıyorlar bende bu şekilde kendime bakarak geçimimi sağlıyorum. Ne kadar emekli olsam da buradaki kazandığım para yetmese de şükretmesini bileceksin. İki tane çocuk üniversitede okutmak kolay değil. Bugün ilkokul okutmak bile kolay değil. Hiçbir tarafta bizlere indirim yok o yüzden kendi başımızın çaresine bakmalıyız” şeklinde konuştu.

“KAÇ YILDIR ÇIRAK BULAMIYORUM”

Ayrıca iş yerinde çalışacak çırak bulamadığından yakınan Vahit Özsaatçi, gelmek isteyen elemanların meslek yerine direk maaşı sormasına kızdığını söyledi. Özsaatçi, “Benim en çok yakındığım durumda bu iş yerine çırak bulamamak. Biz önceden bu işe başladığımızda bu işe girebilmek için insanlar çırak aranacak yer arıyordu ama şimdi öyle değil. Ben tek başıma çalışıyorum mesela ama tek başıma zorlanıyorum. Ben yanıma çalışacak bir çırak bulmak istedim ama kaç yıl oldu hala çırak falan bulamadım. Yani insan tek başına zorlanınca çırakta bulamayınca çok zor oluyor. Eleman geldiği zaman ilk önce ne kadar vereceksin diyor. Yani direk gelip ben bu mesleği nasıl öğrenirim demiyor da direk paraya bakıyor. Durum böyle olunca da çırak bulamıyoruz. Dediğim gibi yakındığım durum bu benim, çırak bulamamak” şeklinde konuştu.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz