Kahramanmaraş'ın Tarihi Kapalı Çarşısı'nda bulunan bakır ustaları, yaptıkları birbirinden güzel eserlerle dikkat çekmeye devam ediyor. Bu eserlerin son örneği ise bakır ustası Ahmet Durna ve çalışanları tarafından yapılan 2 buçuk metre boyundaki ibrik oluyor. Kapalı Çarşı'nın adeta maskotu olan ibrik, 2 usta tarafından 45 günde hazırlanırken toplamda 25 parçadan oluşuyor. Özellikle kente gelen yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgisini gören ibrik, büyüklüğü ile dikkatleri üzerine çekiyor. İbriği tanıtım amaçlı yaptıklarını söyleyen Ahmet Durna, ibrik sayesinde hem satışlarının hem de ziyaretçilerinin arttığını belirtti. 2 buçuk metrelik dev ibriğin yapılış hikayesini anlatan Durna, ibriğe fiyat biçmediklerini ve satmak istemediklerini sözlerine ekledi.

'TAMAMEN EL İŞÇİLİĞİ İLE YAPTIK'

Baba mesleği olan bakırcılığı, Tarihi Kapalı Çarşı'da icra ettiğini söyleyen Ahmet Durna, mesleğini ilerletmek için çalışmalar yaptığını söyledi. Farklı bir eser ortaya çıkarmayı hedefleyerek ibrik yapımına başladıklarını kaydeden Durna, "23 yaşındayım ve Kahramanmaraş doğumluyum. Sütçü İmam Üniversitesi'nde okuyorum ve aynı zamanda baba mesleğimiz olan bakırcılıkla uğraşıyorum. Yaklaşık 10 yıldır bu mesleğin içindeyim. Mesleğimi ilerletip esnaf olmak istiyorum. Bizim işimiz aslında mutfak eşyaları tarzında. Dışarıdaki ibriği de biz değil, ustalarımıza özel olarak yaptırdık. Yapılması 40-45 gün aldı çünkü 25 parça malzeme kullanıldı ve tamamen el işçiliği gerektiriyordu. Yaklaşık 2 buçuk metre ve 50 kilogram. İbrik, önce kalaylanıp sonrasında ise siyahımsı görüntüler verilerek bu hale getirildi" dedi.

'BİRAZ İLGİ ÇEKMEK VE REKLAM YAPMAK İSTEDİK'

İbrik ile yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çektiklerini anlatan Durna, sözlerine şu şekilde devam etti, "Biz bu dükkanı çarşıya açtığımızda hiç tanınmıyorduk. Sadece imalat yapıyorduk. Biraz ilgi çekmek, reklam yapmak istedik açıkçası. Bunu yaptırdığımıza da çok memnun olduk çünkü dışarıdan gelen turistlerin veya kendi halkımızın dikkatini çekti. Tanınmamıza ve satışlarımıza çok faydası oldu. İnsanlar ibrik ile fotoğraf çektiriyor, daha sonra mağazamızı geziyorlar. Yani dükkanımızı ismiyle değil de ibrik ile tanıyan kitle daha geniş. 2-3 yıl içerisinde diğer esnaflarımız da etkisini görüp bunun gibi şeyler yapmaya başladılar ama onlar reklam için değil, satış amaçlı yaptı. Halkımıza ve şehrimize gelen turistlere, gösterdikleri ilgi için teşekkür ediyoruz."

Haber: Melis Tunçer

Editör: Mahmut Beyaz