Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi’nde izleyicilerle buluşan kısa film vatandaşlar tarafından beğeniyle izlendi. Türk Sinemasının usta oyuncusu Serdar Gökhan’ın “Üstad” karakteriyle yer aldığı kısa filmde, Türk Kurtuluş Savaşı’nın ilk zaferlerinden biri olan Kahramanmaraş’ın kurtuluşu, farklı bir temayla işlendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seslendirdiği “Ez Oğlum” şiirinin de yer aldığı film, izleyenlerde heyecan uyandırıp, ayakta alkışlandı.

SEFERBERLİĞİN ADIDIR 12 ŞUBAT”

Galada konuşma yapan Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, altyapı hizmetlerinin yanı sıra böylesine anlamlı bir kültürel belediyecilik hizmetiyle ön plana çıkan Onikişubat Belediyesi’ni tebrik ettiğini kaydetti. “12 Şubat ruhu bizim toplumsal harcımızdır” ifadelerini kullanan Vali Özkan, şunları kaydetti: “Maraş Milli mücadelesi, kurtuluş savaşımızın lokomotifidir. Bir seferberliğin adıdır 12 Şubat. Bu ruhun gelecek nesillerimize aktarma yönündeki gösterilen bu refleksten memnuniyet duyuyoruz. Bu bizim en büyük beşeri sermayemiz, manevi sermayemiz. Bunu ilelebet muhafaza etmemiz gerekiyor. Dolayısıyla bu çalışmayı büyük bir takdirle karşılıyorum. 12 Şubat gibi milli mücadelenin ruhunu temsil eden günümüze yönelik bu çalışma önemli bir adım oldu. Emeği geçen bütün arkadaşları tebrik ediyorum. Zaten sizler bu ruhu bizatihi yaşayan insanlarsınız. Bu filmde bu ruhun bir tezahürü olacaktır.”

BU ÜLKE İÇİN CANLARINI VEREN KAHRAMANLARI UNUTTURMAYACAĞIZ”

12 Şubat ruhunu canlı tutmak için her türlü çalışmayı yapmaya hazır olduklarını söyleyen Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, “Kahramanlarımızı unutturmayacağız” dedi. Mahçiçek, “Güzel bir şey yapmaya gayret ettik. Kahramanlarımızı, şehitlerimizi unutturmamamız gerek diye düşündük. Oradan yola çıkarak kısa metrajlıda olsa bir film yaptık. 25 dakikalık bir çalışma oldu. Ama başardığımızı, hedefimize ulaştığımızı düşünüyorum. Tabi bizim çalışmalarımız bunlarla kalmayacak. Kahramanlarımızı çizgi romanlar ve daha farklı çalışmalarla da bütün ülkemizdeki çocuklarımıza anlatacağız. Bu ülke için canlarını veren kahramanları unutturmayacağız. Biliyorsunuz 12 Şubat ruhu, 15 Temmuz’da tekrar bu ülkenin çocuklarıyla buluştu. Bu ülkeyi devirmeye çalışanlara fırsat vermedi. Ülkenin her köşesinde, genlerinde o ruh var Allah’a şükür. Bu ülkeyi kimse yıkamayacak. Sayın cumhurbaşkanımızın dediği gibi diz çöktüremediler. Ne kadar kumpas kurarlarsa kursunlar, entrikalar çevirirlerse çevirsinler, bu ülkenin evlatları dimdik ayakta kalmaya devam edecektir. Şeklinde konuştu.

DÜŞMANI KOVAN MARAŞ’IN DA HERKESE ANLATILMASI LAZIM”

Filmin başrol oyuncusu duayen sinema sanatçısı Serdar Gökhan ise böylesine anlamlı bir projede yer almaktan gurur duyduğunu ifade etti. Uzun metrajlı sinema filmi ve bir televizyon dizisiyle de bu destanın daha geniş kitlelere ulaştırılması gerektiğini vurgulayan Gökhan, “Gördüğünüz 24 dakikalık film yapmak istediğimiz şeyin bir ön çalışmasıydı. Aslında daha uzun metrajlı, geniş kapsamlı, Kahramanmaraş’ın kahramanlığını anlatan bir yapım ortaya çıkartmaya çalışıyoruz. Çünkü ihmal edilen bir konu bu. Nasıl istiklal savaşımızın üzerine filmler yapıldıysa, hiçbir yardım almadan düşmanı kovan Maraş’ın da herkese anlatılması lazım. Bu ön çalışmanın ardından nasip olursa uzun bir film haline getirmek, daha sonra da yüzüncü yılda da tek tek irdeleyerek bir TV dizisi hazırlamak istiyoruz. Allah bu emelimizi boşa çıkartmasın. Çünkü Maraş benim için ayrı yeri olan bir yer. Hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum” şeklinde konuştu.

AH MARAŞ KEŞKE SENİ KAHRAMAN YAPAN HİKAYEYİ HERKESE ANLATABİLSEK’”

Filmin senaristi Hüseyin Kurtça da projenin ilköğretim ve lise çağındaki gençlere Maraş ruhunu anlatmak için ortaya çıktığını söyledi. Kurtça, konuşmasına şöyle devam etti: “Bu ortaokul ve lise çocuklarına bir parmak bal vermek için yapılmış bir proje. İnşallah benim oğlum benim kızım TİKA eliyle dünyanın her yerindeki evlatlarımız burada gördükleriyle ‘kimmiş bu Abdal Halil Ağa, kimmiş bu Senem Ayşe, kimmiş bu Şehit Evliya, Arslan Bey demeye başlıyorlar. Bu nedenle başkanımız benim gözümde bir kahraman. Neden biliyor musunuz? 3 yılımız var. Maraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun yüzüncü yılı kutlayacağız. Şimdi başlarsak ‘ah maraş keşke seni kahraman yapan hikayeyi herkese anlatabilsek’ diyor ya. Anlatacağız inşallah. Anlatacağız. Benim güzel başkanım inanın kendi belediyesinin üzerinde bir çalışma yapıyor. Kendisine ne kadar teşekkür etsek azdır.”

Konuşmaların ardından Başkan Mahçiçek, Vali Vahdettin Özkan, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, KMTSO Başkanı Serdar Zabun, KMTSO Meclis Başkanı Hanefi Öksüz, Sanatçı Serdar Gökhan, Senarist Hüseyin Kurtça, ve Yönetmen Turan Haste’ye hediye takdim etti.

Büyük beğeni toplayan film gösteriminin ardından, hayranları Sanatçı Serdar Gökhan’a sevgi gösterilerinde bulundu. Salondan çıkmakta güçlük çeken Gökhan, sevenleriyle bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi.

Haber: Meliha Şeyda Akçakale

Editör: Mahmut Beyaz