Bankalar arası Kart Merkezi verilerine göre Türkiye’de yaklaşık 66 milyon adet kredi kartı kullanılıyor. Bunun diğer anlamı, her cüzdanda ortalama 2 kredi kartı var demek.

Kredi kartı adedinde Avrupa'da en fazla karta sahip ülke İngiltere... Ama biz İngilizlerin önünde yer alıyoruz. Kısaca Avrupa’da bir numarayız.

Plastik para,d oğru ve yerinde kullanıldığında  hayatımızı oldukça kolaylaştıran bir araç.

Peki, plastik parayı doğru kullanabiliyor muyuz?.. İşte bütün mesele bu!..

Maalesef bunda da sınıfta kaldık!..

Türkiye Bankalar Birliği raporuna göre ise 3 milyon 248 kişi kredi kartı ve/veya bireysel kredi alacakları yüzünden “yasal takipte”.

Bireysel kredi borcu yüzünden anlaşmazlık oranı: 2 milyon 124 bin...

Bireysel kredi kartı yüzünden anlaşmazlık oranı: 2 milyon 335 bin...

Bireysel Kredi veya Bireysel Kredi Kartı yüzünden ihtilaflı : 3 milyon 248 bin...

Bu rakamlar oldukça düşündürücü... Karşımızda çok önemli toplumsal bir sorun var. Plastik paranın büyüsü ile vatandaşlar borç batağına sürüklendi ve çöküş başladı. Arkasından gelen aile içi sorunlar, yuvaların yıkılması,intihar olaylarının artmasında bunu görüyoruz.

Düşünün; kredi kartının asgari oranınını yatıran bir kişinin ödediği güncel faiz oranı yüzde 2.25... Eğer asgari oranını yatırmaz ise bu oran yüzde 2.75’ e çıkıyor.

Ve borçlar katlanarak büyüyor; içinden çıkılmaz hale geliyor.

Tabi bunda kendimizi de suçlamalıyız. Plastik kart ile yapılanan alışveriş çılgınlığına bir dur demeliyiz. İhtiyacımızdan ve ödeme imkanımızdan fazlasını harcamaktan uzak durmalıyız .

Kart mağdurlarına can suyu... Müjde Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan geldi. Özellikle ekonomik krizin etkisiyle de iyice dar boğaza düşen vatandaşlarımıza, Ziraat Bankası’nın devlet destekli düşük faizli kredisi umut oldu.

Ama bankalar ve mağdurların uzlaşması burada önemli...Vatandaşa kolaylık sağlanacak mı onu da bekleyip, göreceğiz.