Bu yıl bayramlar çok farklı geçiyor. İki ay önce idrak ettiğimiz Ramazan Bayramı koronavirüsün ülkemizde etkisini gösterdiği zamana denk gelmesiyle normal bir günden bile çok farklı geçmişti.

Yarın idrak etmeye başlayacağımız mübarek Kurban Bayramı için gerekli bayram hazırlıklarını yaptık ve bir nebzede olsa koronavirüsün üzerimize kurduğu baskıyı unutarak bayram heyecanını yaşamaya başladık.

Yarın inşallah Kurban Bayramını idrak edeceğiz. Önceki bayramlar gibi olmayacağını bildiğimiz bu Kurban bayramı’nda koronavirüsün varlığını unutmamalıyız. Çin’de 2019’un Aralık ayında ortaya çıkarak tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs, hala varlığını gösteriyor. Şu an 1’inci dalgayı yaşadığımız şu günlerde bayramda virüsün eline koz vererek 2’nci dalgayı yaşamamak adına bayramda koronavirüs tedbirlerine harfiyen uymak zorundayız.

İnsanlar bir yandan virüsten korunmaya çalışırken, bir yandan da psikolojik olarak mücadele veriyor. Bakıldığı zaman Türkiye’de vaka sayıları önceki günlere göre düşük seyrediyor. Tabi bu sevindirici bir olay ama bu sayılarda düşüşler yaşanıyor diye rehavete kapılmamamız gerekiyor. Vaka sayısı 1 kişi de bile olsa virüsü ciddiye almazlık yapmamalıyız. Verilen onca mücadele, emeğin ve çekilen çilenin boşa gitmesine sebep olabilir.

Bazı insanların Kurban Bayramı’nda akraba ziyaretleri gerçekleştirmeyi planlıyor. Lütfen bu yıl bayram ziyaretlerine yapmayalım! Eğer bayram ziyaretleri yapacak olsak bile koronavirüsün varlığını unutmadan yapalım. Kendimizin ve sevdiklerimizin sağlığı için tedbirlere dikkat edelim. Hayatımızda birçok alışkanlığımızı değiştiren koronavirüs, bayram alışkanlıklarımızı da değiştirecek. Bunun en basit örneğini verecek olursak; her yıl bayramda öptüğümüz büyüklerimizin eline öpemeyeceğiz. İnşallah bu değişiklikler ilk ve son olur.

Evet, maske takmak, sosyal mesafemizi korumak ve birçok tedbirler zorlayıcı olabiliyor. Virüs bitene kadar dayanmalı, sabretmeliyiz. Tedbirlere dikkat etmeli ve kurallara uymalıyız. İnşallah tez zamanda kurtuluruz ve normal yaşantımıza tekrar döneriz. İyi günler...