Bu şehirde kimi dinlesen, kime sorsan, kime ne desen, herkes kendini güçlü hissediyor. Aslında kendisinin güçlü olduğundan değil, bir yerlerden güç aldığından, o gücü kendi gücü sayıyor, o güce sığınarak güç zehirlenmesi yaşayarak, dağları ben yarattım diyor.

Her devrin adamları vardır ki onlar yağmur nereye yağsa, tarlayı oraya çekerler. Ve bu aklı evveller, kendilerini güçlü sayarlar, güce sığınarak hem rant peşinde koşarlar, hem de eşini dostunu, çevresini işe yerleştirip, kul hakkı yiyip, sonra da Müslümanlık taslarlar, doğruluğu, dürüstlüğü kimseye kaptırmadan, mahallenin namus bekçisi kesilirler.

Bu tipler toplumda yaygınlar.

Ve tutkunlar...

Nedenine gelince, çıkarları ortaktır, bu ortaklığı başkalarına kaptırmak istemezler. Çıkarları doğrultusunda sürer dostlukları. Ne zaman ki çıkarları ters düştü, birbirlerine düşman kesilirler. Birlikte hareket etseler de, birbirlerine güvenmezler, güveniyormuş, inanıyormuş gibi yapıp, mümkün mertebe de bu ortaklığı başkalarından uzak tutarlar ki, duyulmasın, sezilmesin, farkına varılmasın!

Yani samimi değiller. Haa, ben burada herhangi bir partiyi kast etmiyorum. Bu, toplumun genel hastalığı, alışkanlığı, insanların zaafı…

Üzerine alınanda çıkarsa, gam değil, çok da umurumda değil.

*

Güçlü olduğunu zanneden zavallı insanlar, her istediklerinin, her ricalarının, her taleplerinin yapılmasına alıştıkları için, ya da büyüklerinden, abilerinden öyle öğrendikleri için, emir vermeyi, talimat vermeyi severler.

Sanki ağızlarından çıkan kanun hükmünde kararname…

Sistem onları bu hale getirmiş çünkü. Yedikçe semirirler, yedikçe şişerler, yedikçe bir, iki veya üçüncü evlilikleriyle, cep telefonlarıyla, bağ-bahçeleri ile arabaları ile çok daha ileri giderlerse hovardalıkları ile gurur duyarlar!

Bunu övünç vesilesi kılarak, marifetmiş gibi her yerde ballandıra ballandıra anlatırlar.

*

Güç zehirlenmelerinin ömrü kısa olur. Olur da kısa günün karı diyerek ne götürürlerse yanlarına kar kalacağı için, bu gücü kullanmaktan asla ve kata vazgeçmezler.

Bu tipler, kendilerini çizgi film kahramanı He Men yerine koyarlar, her şeyi yaptıracaklarını, her şeye sahip olabileceklerini, sözlerinin her zemin ve zamanda geçebileceğine inandıkları için, arkasına sığındıkları güçle kendilerini yenilmez, vazgeçilmez sanırlar.

Bilsinler ki, bu tipler zavallı ötesi yaratıklardır.