1964 yılından bu yana Mart ayının son pazartesi günü ile başlayan hafta Kütüphaneler Haftası olarak kutlanıyor.
UNESCO 2016 yılını ‘uluslar arası küresel anlayış’ yılı  ilan etmesi münasebetiyle de bu yıl ki Kütüphane Haftasının da teması ise ‘Küresel anlayış ve kütüphaneler’ olarak belirlendi. Kitap okumanın önemini çeşitli etkinliklerle anlattığımız bu haftanın içeriği,  maalesef ülkemizin kitap okumaktan uzak yaşam tarzımızla zıt bir tablo sergiliyor. Bu gerçeği kütüphanelerdeki kitap sayısı ile üye sayısındaki derin uçurumdan anlıyoruz. Türk halkı olarak kitap okumayı sevmiyoruz. Toplum olarak az okuyan, az araştıran bireyler olduğumuzu kabullenmemiz gerekiyor.
 
Günümüzde bilgi teknolojileri çok gelişti.  Televizyon, bilgisayar, internet gibi iletişim ve bilgilenme araçları, ülkemizde kitap okuma ve kütüphanelere olan ilgiyi azalttı. Televizyon ve internetin olmadığı yıllarda ülkemizde kitap okuma oranı daha yüksekti. Bu duruma teknolojinin ülkemize kaybettirdiği değerler olarak bakabiliriz. Dünyanın en gelişmiş ülkelerinde ise kitaba, kütüphaneye olan ilgi azalmamış, hatta artmıştır. Çocuklarımıza okuma alışkanlığını ve zevkini geliştirmek, kitap sevgisini artırmak, öğrencilerin kitaplardan daha çok yararlanmalarını sağlamak sözlerde kalmamalı, bunu bir ilke haline getirmeliyiz.
 
Kitap okuma ile ilgili söylenmiş güzel sözleri sizlerle paylaşıyorum…
Kitaplıklar aklin tedavi yerleridir . (Scilus)
İyi kitaplar en gerçek dostlarımızdır. (Francis Bacon)
Bugünün gerçek üniversitesi, bir kitaplıktır . (Carlyle)
Bir insana okuma aşkı ve onu tatmin edecek kitap verin; emin olun ki bu adam
mutlu olacaktır. (Sir John Herschell)
Bütün boş zamanınızı gazeteye bağlamayın ona vereceğiniz zamanın yarısını ayırarak size yeni bir şeyler öğretecek kitapları okuyun (Dale carnegie)
Kitaplar zekanın çocuklarıdır. (Jonathan swift)

Tanrım bana kitap dolu bir evle çiçek dolu bir bahçe ver. (Konfüçyüs)