Kış aylarında soğuyan havaya karşın, deri, vücut ısısının azalmaması için kan dolaşımını azaltır, ter ve yağ bezlerimiz daha yavaş çalışır. Kan dolaşımı yavaşladığında, cildin gereksinim duyduğu antioksidanları ve besleyici maddeleri alması zorlaşır. Bu da yetmez, cilt kuruluğu başlar. O da yetmez, cilt yağ kaybetmeye başlar. Cildin hassaslaşmasına, dış etkilere karşı kendisini koruyamamasına yol açar ve kaşınmaya, kızarmaya, renk değiştirmeye başlar. Lipid bariyeri dediğimiz koruyucu tabaka incelir. Cildin esnekliği azalır. Çatlamalar, pullanmalar görülür Belirtilen etkileri gösteren cildin erken yaşlanmaması için hiç bir sebep kalmamıştır.

Cilt kuruluğu soğuk hava ile tetiklenerek hassasiyete sebep olabilir. Araştırmalar, cilt kuruluğunun kış aylarında 10 kat arttığını göstermektedir2. Düzenli olarak nemlendirici kullanımı kış aylarında sıklıkla karşılaşılan kuruluk probleminin azaltılmasına yardımcı olmaktadır.

Kış aylarında cilt kuruluğu, özellikle tüm günü ofiste geçen beyaz yakalılar için büyük bir sorun haline gelmekte. Üstelik, ofiste klima ve kombinin gereğinden fazla kullanılması nedeniyle oluşan yüksek sıcaklık, cilt kuruluğunu daha da arttırır. Kuru cilde sahip beyaz yakalıların ciltler daha fazla dökülür. Yanlış uygulanan yüz maskeler de cildin nem dengesini doğal yollarla sağlamasını önleyebilir. Kuru ciltler için nemlendirici kullanmak, kış aylarında cilt bakımı konusunun olmazsa olmazlarından birdir. Kuru cilt yapısına sahip kişilerin yüz bakımı adına nemlendirici kullanmaksızın yapacakları diğer uygulamalar etkin sonuç almalarını önler. Kış aylarında gelişen cilt hassasiyetlerine bağlı olarak ortaya çıkan kaşıntı ve kızarıklıklar, cilde yapılan yanlış müdahaleler nedeniyle cildin lpd tabakasını, yan doğal nemin tutulduğu yağ asitler kompleksinden oluşan koruyucu tabakasını daha fazla aşındırır. En iyi nemlendirici çeşitler bile yanlış kullanım durumunda cilde çeşitli zararlar verebilir. Örneğin, yağlı bir cilde sahipseniz kullanacağınız nemlendiricinin mutlaka su bazlı olması gerekir. Yağ bazlı nemlendiriciler, kış aylarında cilt bakımı yapmak adına cildinizde çeşitli şikayetlerin oluşmasına yol açabilir. Ciltte koruyucu tabakanın aşınması nedeniyle akne, sebore, milum kistler ve bazı mantar hastalıkları hızla yayılabilir. Cilt bakımı kapsamında akne temizleme işi, özellikle kuru cilt bakımı konusunda büyük önem taşır. Soğuk havalarda akne tedavisi daha etkin sonuçlar verir. Bu yönüyle kış aylarında cilt bakımı, akne tedavisi için de bir fırsattır.