İsmail Balaban  3 Ağustos 1987 tarihinde dünyaya geldi. Elmalı Akçay köyünde çiftçilik yapan Hasan ve Ümmü Gülsüm balaban çiftinin ikiz çocuklarından birisi olan (İsmail ve Turan Balaban) , İsmail Balaban ,küçük yaşlardan güreşe merak salmış ve Eski Yağlı güreş Başpehlivanlarından  Ziya Talan'ın kendilerini keşfetmesi ile 17 yaşlarında profesyonel manada güreş  yapmaya başladı. Balabanın  güreş arenasında başarılı çizgi çizmesi ve bu günlere gelmesinde en önemli şey güreşi bilen ve onlara destek sağlayan  Ziya Talan'ı belirtmemiz lazım. Hafta sonları ilçedeki elma bahçelerinde çalışan  ikizler, hafta içi de buradan kazandıkları para ile hem eğitimlerini hem de güreş hayatlarını sürdürmeye çalıştı. Antalya’nın çeşitli yerlerinde düzenlenen güreş müsabakalarına gitmek için geceleri çalışan  İsmail ile kardeşi Turan Balaban, Konyaaltı Belediye Spor Kulübü çatısı altında çıktıkları çayırlarda başarılı sonuçlar almış ve güreş severlerin sevgisini kazandı. Zor şartlarda güreşe devam eden İsmail Balaban, Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in ilgisi ve güreş sever iş adamlarının desteği ile art arda şampiyonluklar kazandı.

            Kırkpınar Yağlı Güreşlerinde, 2009 yılı Küçük Orta Büyük Boy'da birincilik, 2012 yılında da Başaltı Boyunda üçüncülük kazandı. 5-7 Temmuz 2013 tarihleri arasında gerçekleşen, 652. Kırkpınar Yağlı Güreşlerinde İsmail Balaban baş kategorisinde er meydanına çıktı. Şaban Yılmaz ve Recep Kara gibi efsane güreşçileri eleyerek finale yükselmeyi başardı. Finalde son 2 yılın şampiyonu yine Antalyalı, Ali GÜRBÜZ ile karşılaşan İsmail Balaban, zorlu geçen müsabakanın sonunda 2. olarak büyük bir başarıya imza attı. Ancak Ali Gürbüz'ün güreş federasyonundan ceza alması nedeniyle İsmail Balaban 2013 yılı Başpehlivanı olarak ilan edildi. 2014 yılı güreşlerinde de, finalde Fatih Atlı'ya yenilerek ikincilik kürsüsüne çıktı. Er meydanını dolduran binlerce güreş severin sevgisini kazandı.2017 656cı Kırkpınar güreşlerinde İsmail Balaban: sırası ile: Hakkı Aygün, Osman Özgün, Recep Kara, Salih Erinç ve Hamza Köseoğlu'nu yenerek finale adını yazdırdı. Finalde ise Orhan Okulu ile karşılaşan ve onu da zorlu bir mücadele den sonra yenen İsmail Balaban yaptığı seri atak ve kontra atak güreşler ile çok büyük bir beğeni topladı.

 Halen Adnan Menderes Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu üçüncü sınıf öğrencisidir. Konya altı Belediyesi Spor Kulübü sporcusu olarak güreş hayatını sürdürmektedir. Nice şampiyonluklara nice başarılara temennisi ile. Tebrikler Balaban.