Her 5 Nisan tarihi bende iki şey çağrıştırır: Biri gurur günü, diğeri kara bir gün.

5 Nisan 1925 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Tarafından Maraş’a istiklal madalyası verilmişti.

Bu kutlu gün,bir halkın direniş destanının taçlandırıldığı gün olarak tarihe geçti.Birkaç önce 93. yıldönümünü törenlerle kutladık.

5 Nisan 1994 tarihi ise unutamadığım kara bir gün olarak tarihe geçti. O zamanın hükümetinin aldığı bir dizi ekonomik kararlarla birçok insan herşeyini kaybetti;yuvalar yıkıldı.Bir gecede borcu iki katına çıkıp, çaresizlik içinde kıvranan çok insan bilirim.Bu trajediyi, şimdiki nesile anlatmaya çalışsak inanmazlar.

5 Nisan Kararlarının amaçları, şöyle açıklanmıştı: ‘Bu programın amacı; enflasyonu hızla düşürmek, Türk Lirasına istikrar sağlamak, ihracat artışını hızlandırmak, ekonomik ve sosyal kalkınmayı sürdürebilir bir temele oturtmaktır.’Ama olmadı.

Türkiye'de o dönem enflasyon ve dolar kuru seviyesi çok yüksekti. Faiz oranlarının indirilmesi ile enflasyon patladı. Dahası halk panik ile dövize saldırarak, döviz kurunun yükselmesine neden oldu.

Dolar, birkaç ay içinde 8 bin liradan 42 bin liraya fırladı, 38 bin lirada tutundu. Döviz rezervleri 7 milyar dolar iken Nisan 1994’te 3 milyar dolara düştü. Dövize olan talebi kesmek ve kısa dönemli kamu borçlarını ödeyebilmek için hükümet mayıs ayında yüzde 400 faizli borçlanma kâğıtlarını piyasaya sürdü.Bu günler kabus günleriydi.

Kararların bedelini sadece iş adamları değil, çalışanlarda ödedi. Ücretler düşürüldü, enflasyon üç basamaklı oldu. memur maaşları donduruldu. Ekonomik krizi durduracağı söylenen paket tam uygulanamadı. Hükümet 8 ay sonra 24 Aralık 1995’te erken seçime gitmek zorunda kaldı.

Dönemin hükümeti kamu borçlarını tamamen yok etmek için özelleştirmelere girişmişti. O zaman, sadece Türk Telekom ve Tofaş’ın satışıyla, borçların tamamı ödenebiliyordu.Ama Muhalefet, Anayasa Mahkemesi’ne başvurup; yapılan satışları iptal ettirdi.

Olan Türkiye’ye oldu.Siyasi çekişmelerin faturasını ise çok ağır bir şekilde halk ödedi.

Yaşayanlar bilir... Kimileri bu tarihi hatırlamak istemez.Çünkü birçokları için 5 Nisan; buruk bir acı veren, kara bir gündür.