Günlerdir büyük bir merakla beklenen; “AK Parti’nin Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan adayı kim olacak, mevcut başkan Fatih Mehmet Erkoç’a tamam mı yoksa devam mı denilecek?” sorusunun cevabı nihayet belli oldu. Bürokraside uzun yıllardır başarılı çalışmalara imza atan ve aslen Kahramanmaraşlı olan hemşehrimiz Hayrettin Güngör, Reis tarafından takım kaptanı olarak listeye ismini yazdırmayı başardı.

Daha önceki yazılarımızda da sıkça vurguladığımız gibi AK Parti’nin aday belirlemedeki nihai tek seçmeni kararını bu yönde verdi. Bu saatten sonra; “Şöyle olsa böyle olurdu, böyle olsa şöyle olurdu, şu daha iyi olurdu, bu daha iyi tutardı” türünden sözleri konuşarak tartışmaya açmanın bir anlamı ve faydası yok. Kaldı ki 2002’den bu yana adaylar böyle olduğu gibi belirlenmedi mi? Diğer adaylar sanki önseçimle mi geldi. Her partinin kendine göre bir yöntemi vardır. Parti adayını belirler, seçmen de isterse oyunu verir istemezse de vermez.

Vatandaş ise bu yöndeki sözünü 31 Mart 2019 Pazar günü söyleyecek. (Gelecek yıl meslekte inşallah 30. yılımıza giriyoruz. Bugüne kadar bir-iki istisna hariç olmak üzere daha bugüne kadar adayın herkes tarafından ‘peh peh, çok çok iyi olmuş’ denilerek beğenildiğini hiç duymadık ki. En geç 18 gün sonrasında bu yöndeki tartışmalar çoktaaaan unutulur gider.)

Kahramanmaraş’ın da aralarında yer aldığı bazı illerin başkan adayları İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde bizzat Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. AK Parti camiasına bundan sonra düşen görev; aday olarak açıklanan Hayrettin Güngör’e can-ı yürekten sahip çıkmaktır. Gönül isterdi ki; komşu adayın açıklanması sonrası tribünlerde yaşanan coşku bizim adayda da olaydı. Her ne kadar İl Başkanı Ömer Oruç Bilal Debgici, çok yakın olduğu ve yeniden aday gösterilmeyen Erkoç’un durumuna üzüldüyse de duygularını değil, partisinin kurumsal kimliğini ön planda tutmalıdır. Bu cümleden olarak; aday açıklamasının yapıldığı törene çok sayıda yönetici ve partili götürmeliydi. Neyse geçen geçti, bundan sonrasına bakalım. İnşallah yerel seçim çalışmaları sırasında 24 Haziran’daki tatsız olaylar (tam anlamı ile can-ı yürekten çalışmama) yeniden nüksetmez. (Genel Merkez ve milletvekillerimiz bu yönde gerekli uyarıları yapacaklardır.)

Birçok seçimde ismi gündeme getirilen ve 24 Haziran’da aday adayı olan hemşehrimiz Hayrettin Güngör ile bugüne kadar yüz yüze tanışma fırsatımız olmadı. İnşallah en kısa zamanda tanışmayı ve kendisini yakından tanımayı arzu ediyoruz. Ön bilgi olarak elde ettiğimiz özgeçmişi ise şöyle:

HAYRETTİN GÜNGÖR KİMDİR?

“1965 Kahramanmaraş Göksun doğumludur. Ana tarafından Kahramanmaraş merkez ilçeden olan Hayrettin Güngör, ilkokulu Nahırönü Muallim Hayrullah İlkokulunda okudu.

Anadolu Üniversitesi İktisadi ve Bilimler Fakültesi İşletme bölümünden 1987 yılında mezun oldu ve kamu yönetimi dalında yüksek lisans yaptı.

Mali Müşavirlik yaptı ve T.Vakıflar Bankasında mali analist olarak çalıştı. 1990 yılında stajyer kontrolör olarak girdiği İçişleri Bakanlığı’nda kontrolör, başkontrolör ve Kontrolörler Başkanı olarak görev yaptı. Bir dönem Devlet Muhasebe Standartları Kurulu (2006-2009) üyeliği de yaptı. 2016-2017 yıllarında Çevre ve Şehircilik Bakanlığında Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü ve Müsteşar Yardımcılığı görevlerinde bulundu. 2008 yılından buyana Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Genel Sekreterliği görevini yürütmektedir.

9 Ekim 2018 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu Üyeliğine atanmıştır.

Kamu mali yönetim projesi ve yerel yönetimlerin yapılanması ile yeni büyükşehir belediyelerinin kurulmasını düzenleyen 6360 sayılı Kanun hazırlık çalışmalarında yer aldı ve Türkiye Belediyeler Birliği adına öneriler hazırladı. 64 ve 65. Hükümetler tarafından yürütülen belediyelerin sorunları ve öneriler çalışmasında aktif rol aldı ve Başbakan, bakanlar ve milletvekilleri düzeyinde sunumlar yaptı. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sitemi Uyum Komisyonunu (Yerel Yönetimler) çalışmalarında görev aldı.

İl Özel İdaresi Bütçe ve Muhasebe Sistemi”, “İl Özel İdaresi Mevzuatı”, “Belediye Bütçeleri Nasıl İzlenir?, “Belediyenin Organları Meclis, Encümen ve Başkan”, “Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı”, “Belediyelerde Borçlanma ve İktisadi Girişimler” ve “Belediyelerin Genel Bütçe Payları: Analiz-Sorunlar-Öneriler” isimli yedi kitabı ve çeşitli dergilerde yönetim ve yerel yönetimler üzerine yayımlanmış çok sayıda makalesi bulunmaktadır. Ayrıca kurum ve kuruluşların düzenlediği ulusal düzeyde çok sayıda eğitim seminerlerine çağrılı konuşmacı olarak katıldı.

Türkiye Belediyeler Birliği'nin üye olduğu veya proje yürüttüğü uluslar arası yerel yönetim örgütleri ve ülkelerin yurtdışında yapılan çok sayıda çalışma ve toplantılarına katıldı.

Evli ve eğitimci olan eşi Leyla hanımdan iki kız ve bir erkek çocuk babasıdır."

Her zaman Kahramanmaraş’a büyük önem veren AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, büyükşehir adayı olarak Türkiye çapında önemli bir ismi bize göndermiştir. İnşallah, Güngör’ün bilgi birikimi ve tecrübesi, doğru kuracağı bir kadro ile sahaya tam olarak yansır. “Kahramanmaraş’ın her geçen gün daha da ileriye gitmesi” hedefi doğrultusunda daha önce olduğu gibi bize kıymet veren yöneticilerin yanında olmaya bundan sonra da devam edeceğiz.

Takım kaptanı tamam, şimdi sıra ilçe belediye başkan adayları ile belediye meclis üyelerinin belirlenmesine geldi. Bunları yaparken de asla duygusal hareket etmeyerek, AK Parti’nin hangi aday ile seçimi kazanabileceği ve en fazla oyu hangi adayla alabileceği ön plana alınmalıdır.

24 Haziran’daki oy kaybı geride kaldı ama 31 Mart’ta yaşanabilecek oy kayıplarının asla telafisi olmaz. Kimse de bunun hesabını veremez. Tam bu noktada MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin AK Parti’ye verdiği destek çok çok önemlidir.

‘Cumhur İttifakı’ yeniden kurulmuştur, bunun kıymeti çok iyi bilinmeli, seçim kazanamayacak isimler ilçelerde aday yapılmamalıdır. Bu arada belediyecilik alanında önemli işlere imza atan başkanlar, bir çırpıda silinmemelidir. Bin bir zahmet ve emekle yapılan işlerin üstlerine oturup 5 yıl yatarak zaman geçirmeyi planlayan isimler kesinlikle aday yapılmamalıdır. Çünkü son aylardaki ekonomik çalkantılarla hayli bunalımlı günler yaşayan seçmenin gazabına uğramamak için yanlış adaya asla ve asla geçit verilmemelidir. Dost acı söyler ama her zaman doğruyu söyler. (Biz her zamanki gibi uyarılarımız yapalım da…)

Mesela mı; Türkoğlu’nun ufkunu değiştiren Başkan Osman Okumuş ile yeniden yola devam edilmelidir. Onikişubat’ı dünyaya açan Hanefi Mahçiçek, bir dönem daha bilgi birikimi ve tecrübesi ile sahada olmalıdır. Expo 2023, Mahçiçek’in yeniden adaylığı yolunda çok önemli bir faktör olmuştur. Bu önemli organizasyonu hayata geçirmesine izin verilmelidir. Her ne kadar ağır ilerlese de Dulkadiroğlu’nda dürüst ve mütevazı başkan Necati Okay ile devam düşünülmelidir. Eğer olmayacaksa yerine (kulislerde konuşulduğu gibi) Harita Mühendisi, kentsel dönüşüm uzmanı ve işadamı Mustafa Buluntu getirilmelidir. (Mehmet Akpınar da düşünülebilir.) Mehmet Fatih Güven Afşin’de büyük ihtimalle devam edecek gibi ve bunun yanında aday adayı çokluğu Nursi Çeleğen başkanın şansını yükseltiyor gibi görünüyor. Haklarında hayırlısı olsun.

AK Parti’nin takım kaptanı belli oldu, şimdi sıra MHP ve CHP adayının açıklanmasına geldi.

Kahramanmaraş’ın gelişimi adına bir şeyler yapmaya çalışan tüm belediye başkanlarına teşekkür ediyor; aday adaylarına adaylık yolunda başarılar diliyoruz.

Yeniden görüşmek dileği ile…

MUSTAFA NURİ ŞİRİN

e-mail: [email protected]