6 Şubat depremlerinin merkez üssü Kahramanmaraş’ta, 5 bin 987 bina orta hasarlı raporu aldı. Gelinen süreç boyunca orta hasarlı yapılara ilişkin net bir açıklama yapılmazken vatandaşlar, binalarını güçlendirmek adına elleri kolları bağlı bekliyordu. Geçtiğimiz günlerde Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör’ün, orta hasarlı yapıların, ruhsat ve proje işlerini Büyükşehir Belediyesi’nin karşılayacağı açıklamasının üzerine, ilçe belediyeleri vatandaşlardan dilekçe ve tapu örneklerini almaya başladı. Güçlendirme başvurusu için İlçe Belediyelerine dilekçe ve tapu örneği ile başvuru yapmak yeterli oluyor.

VATANDAŞ PROJEYLE, TASARIM GÖZETMENİYLE UĞRAŞMASIN DİYE UZMAN EKİP KURACAĞIZ

Güngör açıklamalarında; “Bakanlığımız ve biz taşın altına elimizi koyduk. Ruhsat işleri, projeler vesaire vatandaşı yoruyor. Belediyelerde çekingen davranıyor. O zaman bakanlığımızın desteğiyle Büyükşehir Belediyesi olarak vatandaş projeyle, tasarım gözetmeniyle falan uğraşmasın diye bir uzman ekip kuracağız. Tamamen teknik ve uzman ekip olacak. Onlar projeyi de hazırlayacak. Binanın güçlendirilip güçlendirilmemesine ilişkin raporu düzenleyip ilgili ilçe belediyesine verecek. Hangisi güçlendirilecekse hangisi güçlendirilmeyecekse bu raporda belirlenecek. Bu raporda güçlendirilebilir denilen bina için güçlendirme raporu vereceğiz” ifadelerini kullanmıştı.

29 ARALIK 2023 TARİHİNE KADAR BAŞVURU YAPILMALI

Bu kapsamda, vatandaşlar yazılı bir dilekçe ve orta hasarlı yapının tapu örneğiyle birlikte ilgili ilçe belediyesine, güçlendirme yapılması için 29 Aralık 2023 tarihine kadar başvuruda bulunması gerekiyor. Belirlenen tarihe kadar başvurusu yapılmayan konutlar güçlendirmeye tabi tutulmayacak. Büyükşehir Belediyesince kurulacak olan ekipler tarafından başvurusu gerçekleştirilen orta hasarlı yapılar incelenecek ve güçlendirilmesi mümkün olan binalar için ilçe belediyelerine rapor sunacak.

Editör: Didem Kayabaşı