Yüncülük, Kahramanmaraş’ta eskiden bu yana önemli bir yere sahip olan güzide sektörlerden biri olarak varlığını sürdürüyor. Kahramanmaraş’ın Tarihi Kapalı Çarşısı’nda uzun yıllardır satılan yün, şimdilerde 3-4 iş yerinde satılıyor. Günümüzde teknoloji ve makineleşmenin artmasıyla, yün yataklara ilgiler de azalmaya başlarken, özellikle Kahramanmaraş’ta yeni evlenecek çiftlere çeyiz olarak yapılan yün yataklar şimdilerde yerini hazır yataklara bıraktı. Yünden vazgeçemeyen, sayıları tükenmekte olan müşteri kitlesiyle esnaflık sürdüren yüncüler, eskiye nazaran satışların bu kadar az olmasından şikayetçi durumdalar. Vücut sağlığına oldukça faydası bulunan yün, sinir ve stres gibi duyguları da gidermeye yardımcı oluyor. Yüncü Cafer Ağgürbüz, uzun yıllardır bu işi yaptığını ama eskisi gibi yüne talep olmadığını belirtti.

S2280003

HAZIR YATAKLARIN ÇIKMASI YÜNE DARBE VURDU

Satışların eskiye göre düştüğünü ifade eden Kapalı Çarşı esnafı Cafer Ağgürbüz; “Bizim yüncülük baba mesleğidir. Yaşım 70’e yakın, çocukluktan beri bu mesleğin içindeyim. Yün, Türkiye’nin soğuk iklimlerinin yatak hususunda vazgeçilmezlerinden biridir. Maraş’ımızda da eskiden beri kullanılırdı. Yün yazın serin olur, kışın sıcak olur. Yün yatak olarak yapıldığı zaman sağlığa da çok faydalıdır. Hazır yatakların çıkmasıyla birlikte bizim mesleğe büyük darbe vuruldu. Millet artık eskisi gibi değil, rahatlığına düşkün olan bir millet haline geldik. Ama yine de bu yün yatakları bilen, vazgeçemeyen insanlar, kız gelin edenler, evlerinde ihtiyacı olanlar gelip yataklık olarak alıyorlar.  Şöyle her sene belli bir dönemde artış olur. Kışın bizim işlerimizde satış olmaz. 4. ayda bizlerde satışlar başlar, 11. aya kadar satış yaparız. Ama eskisi kadar çok satışımız yok.

3-440

KAHRAMANMARAŞ’A ROMANYA’DAN YÜN GELİYOR

Bir zamanlar, benim çocukluk yıllarımda bir gram altın bir kilogram yüne eşit fiyatta satılırdı. Bugün altının gramı diyelim ki 2 binin üzerinde ama yünümüzü, 65-70 TL olarak satıyoruz. Eski fiyatlar yok. Rağbet azaldığından dolayı günü kurtarmak amacımız, az bir karla satış yapıyoruz. Sektörün aksamasındaki bir diğer sebep de eski hayvancılıkların kalmaması. Bizim şu anki gelen yünlerimiz Romanya'dan geliyor. Romanya hayvancılık üzerine dünyada en gelişmiş ülkelerden birisi. Daha önceleri Kahramanmaraş’ta hayvancılıkla uğraşanlar yaylalara giderdi. Koyunlar yağmurun altında yıkandıkları için yünleri temiz olurdu. Ama şimdi kalite olarak Kahramanmaraş’ın yünlerinde eskisi kadar göze çarpıcı güzelliği yok. Romanya’dan gelen mallar çok kaliteli. Biz kapalı Çarşı’da üç beş esnaf kaldık yünle uğraşan, hepimiz de Romanya’dan getiriyoruz” şeklinde konuştu.  

1-656

Muhabir: MELİSA TÜRKMEN