Yazıya başlamadan önce tüm müslüman aleminin Regaip Kandili’ni kutluyorum.

Evet, geçtiğimiz yıl, müracaat sonucu Maraş Parmak Peyniri Kahramanmaraş’ın tescilli ürünü olmuş, böylelikle Kahramanmaraş’ın tescilli ürün sayısı 14’e çıkmıştı. Son olarak Kahramanmaraşlı yetkililer Fıstık Ezmesi için de Patent Enstitüsü’ne başvurarak Kahramanmaraş’a tescillemeyi bekliyordu. Sevindirici haber geçtiğimiz gün geldi. Artık fıstık ezmesi Kahramanmaraş’ın. Bu haberle duyduğum memnuniyeti anlatamam. Öncelikle emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Bununla birlikte tescilli ürün sayımız 15 çıktı.

Gelin tescilli ürünlerimizi bir tanıyalım: Maraş Dondurması, Maraş Burma Bileziği, Maraş Çöreği, Maraş Biberi, Maraş Tarhanası, Andırın Tirşiği, Kahramanmaraş Hartlap Bıçağı, Kahramanmaraş Oyma Ceviz Sandığı, Kahramanmaraş Yemenisi, Çağlayancerit Cevizi, Maraş File Nakışı, Maraş Sumak Ekşisi Akıtı, Maraş Parmak/ Sıkma Peyniri, ve son olarak tescillediğimiz Fıstık Ezmemiz

Coğrafi işaretin önemiyle ilgili yaptığım araştırmada ise Kahramanmaraş İl Kültür Ve Turizm Müdürlüğü internet sitesinden şu bilgilere yer veriyor: “Coğrafi işaret tescili tek bir üreticinin haklarını değil, tescil belgesindeki şartlara uygun üretim yapan ve pazarlayanların tümünün haklarını korumaktadır. Coğrafi işaret tescilinin amacı, üretim ve kaynağına dayalı özelliklerden dolayı belli bir üne kavuşmuş ürünlerin korunmasını, aslına uygun şekilde üretilmesini ve gelecek kuşaklara aktarılması sağlamaktır. Bu sebeple kültürel açıdan da önem taşımaktadır.”

Bu vesileyle 15 tescili ürünümüzün daha da çoğalması temenni eder iyi günler dilerim.