Sonbahar aylarına girdiğimiz şu günlerde taşı toprağı ayrı güzel şehrim daha da güzelleşti. 
Kahramanmaraş, eski ve halk arasındaki adıyla Maraş, Türkiye'nin bir ili ve en kalabalık on sekizinci şehri. 2014 itibarıyla 1.089.038 nüfusa sahiptir. Kurtuluş Savaşı'nda işgale direnişi nedeniyle TBMM tarafından 5 Nisan 1925'te şehre İstiklal Madalyası verildi. 7 Şubat 1973'te Maraş olan adı, Kahramanmaraş olarak değiştirildi.
Şair Gülten Akın, Maraş halkı için "Adamın su gibi akanıdır Maraşlı" demiştir. Ünlü Osmanlı seyyahı Evliya Çelebi, ise Seyahatnamesinde Maraş halkı için, "Kelimatları lisan-ı Türkidir ve ekseriya halkı Türkmendir" der. Maraş ve çevresi başta Oğuzların Avşar, Bayat ve Beydili boyları çoğunlukta olmakla birlikte hemen hemen 24 Oğuz boyunun tamamı mevcuttur.
2012'de çıkarılan 6360 sayılı kanun ile büyükşehir oldu. Aynı zamanda Kahramanmaraş Türkiye'nin elektrik ihtiyacının %14'ünü karşılamaktadır.
Maraş denince akla öncelikle şüphe yok ki kendine has tadı ve yoğunluğu ile dünyaca meşhur Maraş Dondurması gelir. Peki, Ahir Dağı'nın eteklerinde otlayan keçilerin sütü ile yine aynı dağda yetişen orkidelerin köklerinden elde edilen doğal salebin sırrını oluşturduğu bu gizemli tadı anavatanında hiç tattınız mı? Dondurması gerçekten muhteşem!
Üzümleri arasında en bilineni ise Bertiz üzümüdür.
Doğal güzellik konusunda adeta yalancı cennettir.
Fırnız Çayı, Tekir Yeşil Göz Göleti'nin hala dibi bulunamamıştır. Başkonuş Yaylası, Zengin florası Kahramanmaraş sahip olduğu 2500 bitki türü ile bitki çeşitliliği açısından İngiltere ve Hollanda'dan daha zengindir. 
Çimen Dağı Uludaz Tepesi'nda 1500 metreden sonra milyonlarca uğur böceği yaşıyor. Görenlerin gözlerine inanamadıkları bu özel noktada her yıl yapılan festivallerde yurt içi ve yurt dışından binlerce ziyaretçi ve fotoğrafçı bir araya geliyor, geleceğe dair dilek tutuyorlar.
8000 yıllık bir tarih ve günümüze kadar uzanan eserleri ile Kahramanmaraş adeta bir açıkhava müzesini andırmaktadır. Camiler, medreseler, tarihi konaklar, türbeler, Hitit Aslanı ve daha pek çok tarihi ve kültürel mirasa sahip olan Kahramanmaraş, Türkiye'nin kuruluşunda verdiği bağımsızlık mücadelesi ile Dünya' da bir kentin topyekün savaşarak onurla aldığı ilk altın madalyaya sahiptir. Kent merkezinde Roma dönemine ait Germenicia Antik Kenti Mozaikleri, tüm dünyanın dikkatini üzerine çekiyor. Maraş'ın saklı hazinesi olarak adlandırılan ve Ahir Dağı eteklerinde kurulmuş Germenicia'da, mitolojik unsurlar içeren av sahneleri, geyik, kuş vb. hayvan tasvirleriyle süslenmiş mozaiklerle tarih gün yüzüne çıkıyor. Kahramanmaraş'ta her evde neredeyse her gece uyumadan bir gelenek yaşanır. Bir şekilde bu kentle tanışmış her insan da bu lezzeti mutlaka tadar. Kimileri hemen müdavimi olurken kimileri de zamanla bu tutkuya ortak olur. Maraş'a özgü dövme, yaylarından fışkıran yoğurt, Maraş dağlarında yetişen kekik ve geleneksel yöntemlerle yapılan, güneşte kurutulan doğal bir keyiftir Maraş Tarhanası. Hele hele Maraş'ta yetişen dünyanın en kaliteli cevizi ile bütünleştiğinde bu keyif bambaşka bir tutkuya dönüşür.