Anadolu’da bağcılık eski medeniyetlerden beri yapılmaktadır. Türkiye  bağ varlığı ile dünya ülkeleri arasında 5’inci sıradadır. Ülkemizin 2015’de bağ alanı 462.000 hektar (ha), üzüm üretimi ise 4 milyon ton civarındadır. Üzüm üretiminin 2 milyon tonu sofralık,1,5 milyon tonu kurutmalık, 500 bin tonu şaraplık üzümlerden oluşmaktadır. Sofralık üzümün yarıdan fazlası şıralık olarak değerlendirilmektedir. Üzüm sirke, şıra, pekmez gibi üzüm ürünleri yapımında da kullanılmaktadır.

KAHRAMANMARAŞ’TA BAĞCILIK

Ülkemizde bağcılığın önemli olduğu illerden biri de ilimizdir. Türkiye bağ alanlarının %7,2’si Kahramanmaraş’ta bulunmaktadır. Son yıllarda Kahramanmaraş’ta bağ alanı artmaktadır. Nitekim 2009’da 28.124 ha olan bağ alanları 2013’de 33.267 hektara yükselmiştir.

Türkiye üzüm üretiminin %6-7’si Kahramanmaraş’ta gerçekleştiriliyor. Kahramanmaraş’ta yılda ortalama 250 bin ton üzüm üretimi var.

Kahramanmaraş bağ alanları Merkez ve Pazarcık’ta yoğunlaşmış durumda. Pazarcık ilçesinde 15.600 ha bağ alanı ile Kahramanmaraş bağ alanının yaklaşık % 50’i bulunmaktadır.

Kahramanmaraş’ta modern bağcılık hızla gelişmektedir. Bunun sonucunda verimlilik de artmıştır. Nitekim 2002’de, dekardan 650-700 kg üzüm elde edilirken, 2015’de dekardan 850-900 kg üzüm elde edilmiştir.

HASAT GÜNÜ ETKİNLİĞİ

Kahramanmaraş iklimi sofralık, şıralık ve kurutmalık üzüm çeşitlerin yetiştiriciliğine uygundur. Yörede yaz aylarında gündüzler sıcak geçmesine rağmen geceler nispeten serindir. İklim şartları asit ve renk oluşumuna olumlu yönde etki ederek üzüm kalitesini arttırmaktadır

Yetiştiriciliği en yaygın kurutmalık üzüm çeşitleri arasında Peygamber Üzümü ve Horoz (Kilis-İslahiye) Karası yer almaktadır. Pazarcık Türkiye’nin en kaliteli kurutmalık “Peygamber Üzümünün” yetiştirildiği yerlerden birisidir. İlimizde Kabarcık, Mahrabaşı, Yıldız, Ağ üzüm, Yalova İncisi, Trakya İlkeren, Alfons vb. birçok çeşittin yetiştiriciliğine rastlamak da mümkündür.

İlimizde erkenci çeşitlerde hasat temmuz başında başlamakta, geçci çeşitlerin hasadı ekim ortalarına kadar devam etmektedir. Ağustos ayının ortalarında kurutmalık çekirdekli üzümlerin hasadına başlanılmaktadır.

Kahramanmaraş bağ alanının önemli kısmının bulunduğu Pazarcık İlçesine bağlı Yumaklıcerit Mahallesinde 24 Ağustos’ta üzümde hasat günü etkinliği düzenlendi. Etkinliğe Kahramanmaraş Milletvekili ve TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı Sayın Celalettin Güvenç, Vali Sayın Vahdettin Özkan, Pazarcık Kaymakamı Çağlayan Aydın, Tarım İl Müdürü A. İhsan Emiralioğlu da katıldı.

ÜRETİCİNİN SORUNLARI

Tarımsal birçok üründe olduğu gibi Kahramanmaraş’ta da üzüm üreticilerinin temel sorunu pazarlamadır. Türkiye’nin en kaliteli çekirdekli kurutmalık üzümleri üretilmesine rağmen pazarlamakta sorun vardır. Hiç şüphesiz. Üzümün bir marka ismi ile paketlenmemesi önemli bir eksikliktir. Pazarlama konusunda üreticilerin eksikliği de vardır.

Üreticiler girdi fiyatlarının fazlalaştığından şikâyetçi olmaktadır.

Ürünün piyasaya arzında aracıların azaltılması üretici gelirlerini artıracaktır. Yörede kooperatiflerin kurulmuş olması sevindirici bir durumdur.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2017 yılında 941 tarım havzasının ürün listesini yayımladı. Kahramanmaraş’ta desteklenen ürünler arasında üzüm yer almamaktadır. Desteklenen ürünler arasına üzüm de dâhil edilemez mi?

Üzümden üretilen ürünlerin çeşitlendirilerek pazara sunulması katma değer kazandıracaktır. Yüzyıllardır yapıla gelen üzümden elde edilen ürünlere muhakkak talep olacaktır.

Kahramanmaraş’ta üzümden kara pekmez, gün pekmezi, kuru üzüm, beyaz ve kara sucuk, samsa, pestil, kırma, çullama, ravanda gibi üzümden elde edilen ürünler yapılmaktadır. Bunların her birinden yeni bir marka çıkarmak mümkündür. Kahramanmaraş dondurmada bunu başarmıştır.

Müteşebbis yönü güçlü olan Kahramanmaraş insanına üzüm ürünleri yeni girişimcilik fırsatları sunmaktadır…