Bu günlerde ülkemizde en çok konuşulan olaylardan bir tanesi senelerdir özlemini duyduğumuz ve Sayın Cumhurbaşkanımız’ın yıllardır çağrı yaptığı konuda somut adımların atılıyor olması: yerli otomobil üretimi. Türkiye gibi gitgide güçlenen bir ekonomiye sahip bir ülkenin bu zamana kadar, girişimleri olmasına rağmen, otomotiv piyasasına önemli bir marka kazandıramamış olması hepimizin canını sıkan bir konuydu ama "5 Babayiğit"in ortaya çıkmasıyla bu özlemimiz de son bulacak. Otomobil üretecek olmamız bir yandan bizleri sevindirirken bir yandan da şehirlerimizi kıyasıya bir rekabete sokmuş görünüyor. Şu ana kadar otomobilin üretim yeri belli olmadı ama 20 şehir talip oldu. 

Otomobilin üretileceği şehrin hangisi olacağı konusundaki haberleri gördüğümden beri "Kahramanmraş'ta üretilse ne kadar güzel olur" diye iç geçiriyorum. Bugün de şehrimizin önemli işadamlarından Sn. Mahmut Arıkan'ın Manşet Gazetesi muhabiri Mustafa Kılınç'a verdiği röportajın başlığını gördüğümde kendisine oyuncak alınacağını öğrenen bir çocuk gibi sevindim. Gazetenin manşetten verdiği röportaj şöyle başlıyor: YERLİ OTOMOBİLE TALİBİZ!  Sn. Mahmut Arıkan verdiği röportajda Kahramanmaraş'ın tekstil sektöründe önemli yeri olduğundan ve yerli otomobil için gerekli her türlü desteğin verileceğinden bahsediyor. Ancak ben bu desteğin daha da ileri boyutlara taşınabileceği kanaatindeyim.

Türkiye'de metal mutfak eşyalarında yüzde 60'lık, iplik üretiminde yüzde 35'lik, kumaş ve çimonto üretiminde yüzde 10'luk ve elektrik üretiminde yüzde 8'lik paya sahip olan bir şehir neden ülkenin otomobil üretimine ev sahipliği yapmasın! 

Bir yerde fabrika kurulacakken iş adamının ilk kriteri üretimi düşük maliyetle gerçekleştirmektir. Tesisin kurulacağı şehrin ekonomik durumu, üretim potansiyeli ve zengin olduğu üretim faktörlerinin yanı sıra şehrin ulaşım ağı da göz önünde bulundurulur. Kahramanmaraş'ın coğrafi konumuna bakıldığında hem İç Anadolu'ya, hem Doğu ve Güney Doğu Anadolu'ya komşu olmasının yanı sıra kendisi de Akdeniz Bölgesinde yer alıyor. Yani nereye ulaşmak isterseniz kolayca ulaşabilirsiniz. İş adamları açısından bakıldığında Kahramanmaraş çok önemli bir seçenektir bence. Ayrıca okuduğum haberlere göre hedef pazarlar Orta Doğu ve Afrika... Bu bölgelere ulaşımı da göz önüne aldığımızda Kahramanmaraş yine artılarıyla öne çıkıyor.

Bir çok kişi bunu bir hayal olarak görse de bence gerçeğe dönüşebilir. Yeter ki isteyelim, çalışalım, dua edelim....

Saygılarımla…