Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanunu’na (2809 Sayılı) eklenen bir madde ile (Ek Madde 190) Kahramanmaraş’ta “Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi” adıyla yeni bir üniversite kuruldu (bk. Resmi Gazete 18.05.2018)...

Öncelikle bu üniversitenin ülkemize, şehrimize hayırlı olmasını dilerim…

Kanunla, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’ne (KSÜ) bağlı olan “Elbistan Teknoloji Fakültesi, Elbistan Mühendislik Fakültesi, Elbistan Meslek Yüksekokulu ve Elbistan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu” yeni üniversiteye bağlandı. Yeni kurulan fakülte, yüksekokul ve enstitüler ile bu üniversitenin akademik birimleri şu şekildir:

-Elbistan Teknoloji Fakültesi (KSÜ’den)

-Elbistan Mühendislik Fakültesi (KSÜ’den)

-Mimarlık, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi

-İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi

-Sağlık Bilimleri Fakültesi

-Elbistan Meslek Yüksekokulu (KSÜ’den)

Elbistan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu(KSÜ’den)

Lisansüstü Eğitim Enstitüsü

Yeni üniversite ile ilimizdeki üniversite sayısı 2’ye yükseldi…

Üniversite sayısı…

“Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi” ile birlikte ülkemizde dördü vakıf olmak üzere 20 yeni üniversitenin kuruldu. Ülkemizde yeni kurulan bu üniversiteler ile 129 devlet, 72 vakıf ve 5 vakıf MYO olmak üzere toplamda 206 tane yükseköğretim (üniversite) bulunmaktadır…

Ülkemizin nüfusunun 80,8 milyon (TÜIK) olduğu dikkate alındığında her bir üniversiteye 400 bin kişi düşmektedir. Gelişmiş üniversitelerin birçoğunu bulunduran ABD’de ise 650-750 bin nüfusa bir üniversite düşmektedir…

Yükseköğretim sayısı ve yükseköğretime erişim konusunda ülke olarak hayli yüksek bir rakama/orana ulaşmış durumdayız…

Kahramanmaraş’ın 1 milyon civarında nüfusu olduğu dikkate alındığında ikinci bir üniversitenin kurulması ülke içi eşitlik/hakkaniyet yönünden de isabetli olmuştur…

Yeni üniversitenin asli işlevi ne olmalı?

Üniversiteler kurulurken gerek toplumun gerekse devletin öncelikli beklentilerinin/amaçlarının ne olduğunun cevaplanması gereken bir konudur. Ancak bu soruyu şu şekilde de sorabiliriz: Üniversite kurulmasının amacı nedir?

Bu soruya klasik anlamda üniversitelerin fonksiyonlarını belirterek cevap arayabiliriz. Bu fonksiyonlar şu şekildedir:

-Bilimsel araştırma

-Eğitim-öğretim

-Sosyal sorumluluk

Üniversite kurmaktaki amaç; bir ülkedeki eğitimli nüfus sayısını artırmak, bilimin gelişmesine katkı vermek veya kurulan şehrin gelişmesini sağlamak olabilir…

Belki her üçü de amaçlanıyordur. Karar verici makamların hangi seçeneğe ağırlık verdiğini şimdilik bir tarafa bırakalım…

Bu başlıklar altında ülkemiz üniversitelerinin veya şehrimizdeki diğer üniversitenin bu işlevlerini ne ölçüte yapabildiği değerlendirilebilir.

Bizdeki üniversitelerde eğitimin asli, kalan zaman diliminde bilimsel araştırma faaliyetlerinin yürütülmesinin ikinci(l) bir görev olarak benimseyen bir üniversite modeli baskın durumdadır…

Üniversite kurmak…

Lafı uzatmadan söylemek gerekirse üniversite kurmak ciddi bir iştir. Öncelikle vizyon ve misyonunun iyi belirlenmesi gerekir. Bu nedenle üniversite kurulmasında “tecrübeli bir akademisyen” olarak şu düşünceleri paylaşacağım:

Ülkemizde 2007 yılı sonrasında her şehirde en az bir üniversite kurulması benimsendi. Nitekim bunun gerçekleştirilmesi içinde her şehirde üniversiteler kuruldu. 2008 yılında yeni bir üniversitenin kurulması için rektör olarak göreve başladım. Göreve başladığımda üniversitelerin eğitim-öğretim, bilimsel araştırma ve sosyal sorumluluk görevlerinin bilincinde ve gerçekleştirmenin sorumluluğu içerisindeydim…

Yeni bir üniversite idik! Ancak üniversitenin kurulup gelişmesi için yoğun çaba harcadık. Bu deneyimle Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi kurulurken şu hususlar öncelikle dikkate alınmalıdır:

-Yönetim: Akademik ve idari yönetim liyakat dikkate alınarak kurulmalıdır.

-Fiziksel gelişim: Üniversitenin idari yönetiminin nerede olacağı konusunda konsensüs aranmalıdır. Bu karar doğrultusunda kampüs alanı seçilmeli ve imar planı hazırlanmalıdır...

Bu arada Karacasu Kampüsü’nün yeni üniversiteye devri konusunda kamuoyunda ve ilgililerce değerlendirilmelidir.

-Yeni bir model: Yeni üniversite tematik tarzda kurularak bu yönde büyümeyi hedeflemelidir.

Şimdilik bu kadar!

Yeni üniversite ile ilgili değerlendirmelere devam etmek dileğiyle…

Son söz: Temeli eğri atılan binanın kendisi de eğri yükselir…