Kabızlık; yetersiz ya da yanlış beslenmenin bir belirtisi olabilir ve gün boyu tükettiğiniz gıdalarla yakından ilgili bir rahatsızlıktır.

Genel olarak, lifli ve omega yağ asitleri gibi sağlıklı yağlar bakımından zengin gıdalarla beslenmek kabızlık şikayetlerini azaltır.

Çok  yağlı, işlenmiş ve besin lifi içermeyen gıdaların düzenli olarak tüketimi bağırsak hareketini yavaşlatır.

Gıdalar kadar, gün boyu yeterli miktarda su tüketmek de kabızlığın tedavisi için oldukça önemlidir. Beslenmenizde yapacağınız bir kaç değişiklikle kronik kabızlık sorunundan kurtulmanız tabiki de mümkün.. Bu konu ile ilgili mutlaka diyetisyeninizden yardım isteyin.

  • Her şeyden önce su tüketimini arttırmalısınız. Su, sadece vücudunuz için gerekli mineralleri sağlamakla kalmaz bağırsakların çalışması ve dışkının yumuşaması için gereken sıvıyı da sağlar. Burada dikkat edilmesi gereken nokta suyun gazlı içecekler, çay ve kahveden alınmaması, sadece su olarak tüketilmesidir.

  • Genel olarak kuru erik ve kuru üzüm başta olmak üzere kurutulmuş meyveler yüksek oranda besin lifi içerdiğinden kabızlığa karşı biz diyetisyenler tarafından önerilmektedir.

  • Taze sıkılmış meyve suları da kabızlığa iyi gelir ancak reflü ya da ülseri bulunanlar asitli meyve suları tüketiminde dikkatli olmalıdır.

  • Lif bakımından zengin fasulye ve baklagiller kabızlığa kısa sürede çözüm bulmada yardımcı olacaktır.Bu besinler bağırsakları yumuşatır ve tuvalete çıkmayı kolaylaştırır. Fazla tüketiminin gaz ve şişkinlik yapabileceğini unutmadan günlük beslenmenize bir miktar nohut, barbunya veya fasulye ekleyebilirsiniz.

  • Koyu yeşil yapraklardan hazırlanmış salataların (sossuz ve az yağlı) düzenli olarak tüketilmesi sindirim sisteminin ihtiyaç duyduğu lifi sağlayacaktır.

  • Özellikle buğday, yulaf kepeği ve kepekli tahıllar sindirime yardımcı olarak kabızlığa iyi gelir. Mısır unu ve çavdarda kullanabilirsiniz ancak işlenmemiş olmasına dikkat edin.

    • Kabızlığa iyi gelen yiyecekleri tüketmek kadar kabızlığa neden olan gıdaları beslenmenizden çıkarmakta önemlidir.

    • Hayvansal yağ içeren gıdalardan uzak durarak, öğünleri azar azar yiyerek, fast food ve işlenmiş, konserve gıdaları yemeyerek kabızlık sürecini kısaltabilirsiniz.

SAĞLIKLI GÜNLER.....