Sultanahmet Meydanının her bölümü buram buram tarih kokuyor. Bundan dolayı yerli ve yabancı turistlerin,İstanbul gezilerinde ilk durakları buraları oluyor.

İstanbul’da bu yıl yabancı turist bolluğu göze çarpıyor. 2019 yılı verilerinde rekorlar bekliyorum.

Başınızı nereye çevirseniz, karşınızda her renkten insan görüyorsunuz.

Uzak doğulu, Avrupalı, Arap ve Afrikalı binlerce meraklı göz,ellerindeki kameralarla geçmişe yolculuk yapıyorlar. Gerçekten bu tabloya şahit olmak beni oldukça mutlu ediyor

Topkapı Sarayı... Ayasofya Müzesi ve Sultanahmet Camii... Ünlü meydanın en gözde yerleri... İnsan selinin en yoğun olduğu alanlar...

Topkapı Sarayı... 1478’de Fatih Sultam Mehmet tarafından yaptırılmış... 600 yıllık Osmanlı İmparatorluğu Tarihinin, 400 yılı boyunca idare,eğitim ve sanat merkezi... Mustafa Kemal Atatürk tarafından 1924 yılında müze haline getirildi.

Dünyanın en büyük saray- müzesi...

Salı günü dışında her gün açık...

Müzeleri ziyaret etmenin en ekonomik yolu Müze kart... 70 liraya alıyorsunuz. Yalnız Harem Dairesi için ek ücret alınıyor... 42 lira... Aya İrini Kilisesi ve Yerebatan Sarnıcında da bu kural geçerli... Öğretmenler bu konuda çok avantajlı. Müze kart almalarına gerek yok. Öğretmen kimliği ile bütün müzeler ücretsiz (Harem Dairesi dahil) Sadece Yerebatan Sarnıcı gezisine 5 lira ödeniyor.

Bir detay; sarayın her bölümünde restorasyon çalışmaları var.

Topkapı Sarayı’nın en çok ilgi gören bölümlerinden biri ise Enderun Avlusu. Burada Has Oda ve Kutsal Emanetler Müzesi bulunuyor.Sabah saatlerinde ziyaret etmek en uygun...Yoksa dakikalarca sıra beklemek gerekiyor.

Harem Dairesi; yerli ve yabancı turistlerin en çok merak ettiği yer...

Bilinenin aksine bir eğlence yeri değil, bir eğitim kurumu...

Sarayın en muhteşem görseli... Üç bölümden oluşuyor... Kadınlar... Padişahlar... Karaağalar..

Dar koridorları ve birbiri ardına dizilmiş 400 oda... Ahşap-kapalı pencereleri, taş yolları, kasvetli ve karanlık görünümü ile insanı ürkütüyor.

Mabeyn Taşlığı altında büyük bir yüzme havuzu dikkatimi çekti. Şehzadeler, burada yüzme eğitimi görürmüş.Büyük Yüzme Havuzunun altında da sıra odalardan oluşan’Aslanhane bulunuyor. Bir zamanlar burada saray aslanlarını barındırmışlar. Adı buradan geliyor. Ancak sonraları burası Saray Hapishanesi olarak kullanılmış.

Her şeye rağmen Harem,Haliç ve Boğaz manzarası ile görülmeye değer...

Gezi notlarımı paylaşmaya devam edeceğim...