İshak aleyhisselam Hz.İbrahim in ikinci oğludur,annesi Sare hanımdır.

Tevrat ve Kuran da ismi geçen İshak (a.s) milattan önce on dokuzuncu yüzyıllarda yaşamıştır.Anne ve babasının ileri yaşlarda bu çocuğa sahip olmaları insanların dikkatini çekmiş onların hayretlerine yol açtığı için bu çocuğa tebessüm eden manasına gelmek üzere “ishak” adı verilmiştir.

İnsanın doğumu gerçek bir mucizedir!

Evlilik vasıtasıyla meydana gelen bu sır her vakit insan oğlunun hayretine kapı aralamış hayat ve ölüm arasındaki bilinmezleri keşfetmenin de ipuçları bu yolla aralanmıştır.

Kuran da İshak kelimesi on yedi yerde geçmektedir.Altı yerde İbrahim,İsmail,İshak sıralamasıyla dikkatimizi çekmekte İbrahim (a.s)la baba oğul vurgusuna dikkat edilmektedir.İnsan her zaman ailesine önem vermeli onların hayat mücadelesinde hep yanında olmalıdır.

Mucizeler imanın gün ışığıdır!

İshak(a.s) Kuranıkerim de şöyle anlatılır;”Ey Muhammet;güçlü ve anlayışlı olan kullarımız İbrahim,İshak ve Yakup u da an!Biz onları ahiret yurdunu düşünen samimi kimseler kıldık.Doğrusu onlar bizim yanımızda seçkin kimselerdir” (Sad Suresi 45,47).Bilgi kaynaklarından biriside peygamberliktir.Yaratılışın sebebleri akılla araştırılırken niçin sorusuna verilebilecek cevabın sırrı da peygamberlerin söylediklerinde aranmalıdır.Ahirete iman,samimiyet,doğruluk,feraset gibi önemli düşüncelerin namaz ve zekat gibi ibadetlerle desteklenmesi iman ,ibadet arasındaki bağı ortaya çıkarır.

İbadetsiz dindarlık olmaz.İshak(a.s) ın şahsında anlatılanlar bunlardır.Kuranıkerim de “Onları buyruklarımızla insanlara doğru yolu gösteren önderler yaptık ,kendilerine hayırlı işler yapmayı ,namaz kılmayı,zekat vermeyi vahyettik.Onlar yalnız bize ibadet ederlerdi” (Enbiya Suresi 73)

Yol Allah ın yoludur aşk ve özlem doludur!