Son yıllarda ülkemizde sanal ortamda ve piramit satış sistemi şeklinde kontrolsüz, denetimsiz, eczacısız olarak ilaçlar satılıyor. Bilgisiz ve bilinçsiz ilaç kullanımı ise hastada çeşitli yan tesirlere hatta ölümlere neden oluyor.

Son kurban Çukurova Üniversitesi’nde tekniker olarak çalışan 29 yaşındaki Mustafa Yiğit...

Yiğit,göbek bölgesindeki yağlanmalardan kurtulmak için internetten yağ yakıcı, kas yapan Çin malı Dinitrophenol (DNP) adlı ilacı sipariş ediyor..Hekim kontrolu olmadan iki doz birden kullanıyor.

Genç tekniker kısa bir süre sonra çok yüksek ateş ve solunum sıkıntısı çekmeye başlıyor...Acı son,hızlı ve dramatik oluyor.Doktorların tüm çabalarına rağmen yoğun bakımda hayatını kaybediyor.

Çukurova Üniversitesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Zeynep Kekeç, bu tür ilaçların ölümcül sonuçları olduğunu söylüyor... “İçeriği bilinmeyen ilaçların özellikle internette, zayıflama ve kas yapıcı ürünler adı altında satılan maddelerin kesinlikle kullanılmaması gerekir. Gencecik çocuklar kas ve zayıflık hayalleri ile internetten ölümcül ilaçlar satın alıyor. Bu tür rahatsızlıklarda zehrin türü de ilk etapta tespit edilemiyor. İçerisinde farklı, bilmediğimiz ve dozları yüksek maddeler oluyor ve kötü sonuçlar doğuruyor” diyerek uyarıyor.

İnternette satılan ilaçlardan başka diğer tehlikede sokakta... Vatandaşların evde ,iş yerinde ,sokakta sattığı sözde bitkisel ilaçlar....Bu pazarlama tekniğinin adı piramit satış sistemi...Bir anlamda saadet zinciri... Ev kadınları,işsiz gençler ve ek iş yapmak isteyen herkes bu sistemin bir parçası oluyor.

Üye getir-kazan' mantığında çalışan şirketler parayı satıştan değil, sisteme katılan yeni üyelerden kazanıyor. Piramit şeklinde devam eden zincir büyüdükçe üsttekilerin kazançları astronomik rakamlara ulaşıyor.

Sokaktaki tehlikede elden ele satılan ilaçlar...Halk arasında bilinçsiz olarak kullanımı artan bitkisel ilaçlar, hekim tarafından onaylanmadan kullanılması halinde ciddi rahatsızlıklar hatta ölümlere bile neden olabiliyor.

Hasan Kalyoncu Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayla Yava, tehlikeyi işaret ediyor... "Örneğin bir kalp hastası, kan sulandırıcı ilaç kullanırken aynı etkiye sahip bir bitkiyi de kullanırsa aşırı doz ilaç kullanmış gibi olur ve beyin kanamasına varana kadar pek çok riskle karşı karşıya kalır. Yine bir şeker hastasının insülin kullanması ve aynı anda kan şekerini düşürücü bitkilerden de tüketmesi ani kan şekeri düşüşüne bağlı pek çok rahatsızlığa neden olur" diyerek bilgi veriyor.

Sağlığımızı sokağa atmayalım.. Doktor kontrolünde yapılan tedavinin en ucuz ve en sağlıklı yöntem olduğunu aklımızdan çıkarmayalım.