Yeni yılda önce sağlık diyoruz...Eşe- dosta yeni yıl dileklerimizin de önceliği sağlık olur. Ama hayatın koşuşturması içinde önce kendimizi unuturuz...

Aslında her yıl yeni bir başlangıçtır;yaşamda yeni bir sayfa açmaktır.Zararlı alışkanlıkları bırakıp,sağlıklı bir yaşam sürmek için kararların alındığı taze bir dönemdir.

Güzel bir söz vardır: ‘İnsanın kendisine vereceği en büyük hediye sağlıktır’. 2018'de ruhen, bedenen ve zihnen daha sağlıklı, daha mutlu ve verimli olmak için nelere dikkat etmeliyiz? Uzmanların 2018’e dair çeşitli sağlık tavsiyelerine kulak vermekte yarar var diye düşünüyorum ...

CHECK- UP YAPTIRMAK: Sağlıklı bir yaşam için atılacak ilk adım, mevcut sağlık sorunlarının belirlenmesi ya da aileden gelen ve sağlığı tehdit edebilecek risklerin tespit edilmesidir. Bunun için kapsamlı bir check- up yaptırmak önemlidir.Ve check- up yaptırmanın yaşı yoktur.

ARKADAŞ EDİNMEK:Mutlu olmak ve sağlıklı olmak, uzun yaşamak için arkadaş edinin. 10 yıl süren bir Avustralya çalışmasında geniş arkadaş çevresi olan yaşlı insanların olmayanlara göre, yüzde 22 daha uzun yaşadıkları tespit edildi. 2008 yılında Harvard’da yapılan bir çalışmada da güçlü sosyal bağların, hafıza kaybına ve diğer bilişsel düzensizliklere karşı koruduğu gösterildi.

AŞI İLE KORUNUN: Özellikle hamileler, 5 yaşından küçük çocuklar, 50 yaşın üzerindekiler, özellikle kalp hastaları, kronik akciğer ve böbrek hastaları, diyabet gibi kronik hastalığı olanlar, yüksek riskli hastalarla birlikte yaşayanlar ve sağlık hizmeti sunanlar mutlaka grip aşısı yaptırmalıdır.

DİYET YAPIN, İDEAL KİLODA KALIN: Aşırı kilo kalp ve damar hastalıkları, kanser, solunum yolu hastalıkları, dizlerde kireçlenme riskini katlayarak artırır. Aşırı kilo aynı zamanda kısırlık sebebidir

10 BİN ADIM ATIN: Mümkünse günde en az 10 bin adım atın. Yürüyüş yapmak hem vücudun hem de mutluluk hormonu olan endorfinin harekete geçmesini sağlar. Egzersiz sonucu kalori yakan kişiler ayrıca kendilerini de iyi hissederler.

KALİTELİ UYUYUN: Her yetişkinin günde altı veya sekiz saat uyuması gerekir. Yapılan araştırmalar, uykusunu alamayan insanların daha stresli ve sinirli olduklarını ortaya koyuyor. Yetersiz ve kalitesiz uyuyan kişilerde kanser riskinin arttığı görülüyor.

HOBİNİZ OLSUN: Günlük hayatınızın rutinini değiştirecek bir hobi edinin. Dil öğrenebilirsiniz, dikiş dikebilirsiniz, örgü örebilirsiniz, pilatese gidebilirsiniz ya da el becerilerinizi geliştirecek bir kursa gidebilirsiniz. Yapılan çalışmalar hobisi olan kişilerin iş hayatında daha başarılı olduğunu gösteriyor.

SAĞLIKLI BESLENİN: Mevsimine göre taze sebze ve meyve tüketimine önem verin. Susamasanız da bol bol su için. Kırmızı et tüketimini azaltın. Bunun yerine öğünlerinizde sık sık mevsim balıkları ya da tavuk gibi beyaz ete yer verin

Bütün dünya insanın olsa bile sağlık olmayınca hiçbir önemi olmuyor. Cihan padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ın hasta yatağında söylediği bir söz bunu çok güzel anlatıyor: ‘Halk içinde mu’teber bir nesne yok devlet gibi, Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi’.