Fiziki belediyecilikle birlikte sosyal ve kültürel hizmetlere de önem veren Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ve Türkoğlu Belediyesi konferans zincirine bir yenisini daha ekleyerek, gençlere yönelik “Çanakkale Geçilmez, Çanakkale’nin Maraşlı Şehitleri” konulu konferans düzenlendi. Çanakkale Zaferi’nin 102. yıl dönümü nedeniyle Misak-ı Milli Konferans salonunda gerçekleştirilen konferansa konuşmacı olarak Tarihçi-Yazar Mehmet Işık katıldı. Program saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başladı. Daha sonra kürsüye gelen Tarihçi-yazar Mehmet Işık, 1915 yılında Osmanlı ve Avrupa’daki siyasi ve ekonomik gelişmelerini  bütün yönleriyle değerlendirdi.

IŞIK 102 YIL ÖNCESİNE GÖTÜRDÜ


Işık, Çanakkalı Savaşı’nın bütün cephelerini, Türk komutanlarını, şehitliklerin nasıl oluştuğunu, bunun yanı sıra İngiliz, Fransız ve Anzak Savaş Gemilerinin (103 parça) Çanakkale’deki siperleri bombalamalarını detaylarıyla anlattı. 18 Mart Çanakkale Savaşı’nın deniz ve kara savaşları olarak iki şekilde meydana geldiğini belirten ışık, Mustafa Kemal Atatürk, Enver Paşa, Alman Otto Liman Von Sanders, Seyit Onbaşı, Anzak çıkarması, Nusrat Mayın Gemisi, 57. Alay ve Hasan Mefsuf Şehitliği isimleriyle ilgili özel açıklamalarda bulundu. Kahramanmaraş’tan Çanakkale'ye savaş için giden ve şehit düşen askerler hakkında bilgiler de veren Işık, “İngiltere ilk olarak Balkan yarımadasında yeni müttefikler kazanmaya ve bu suretle Türkiye’yi savaş dışı kalmaya zorlamak istedi. Ancak İngiltere’nin bu girişimi Bulgaristan’la olduğu kadar, bir takım olumlu emareler görülmesine karşın Yunanistan’la da başarısızlığa uğradı. İngiltere için Osmanlı Devleti’ne bir askerî harekâtta bulunmaktan başka bir çare kalmamıştı. Bu yüzden İngiliz Harbiye Nazırı Lord Kıtchner, Osmanlı Devleti’ni en kolay ve kestirme yoldan savaş dışı bırakabilmek için stratejik hedef olarak gördüğü İstanbul’a ulaşabilmek gayesiyle Çanakkale’ye bir askerî gösterinin tertiplenmesi gerektiği fikrini ortaya attı. 23 Kasım 1914 tarihinde yapılan kabine toplantısında Bahriye Nazırı Churchill ise; Osmanlı Devleti’nin savaş dışı bırakılarak savaşın daha geniş bir alana yayılmasını önlemek gibi gerekçelerle, Çanakkale’ye taarruz edilmesi fikrini savundu ve bu fikrini kabineye de kabul ettirmeyi başardı” dedi. 

Türkoğlu Belediye Başkanı Osman Okumuş programının sonunda, Tarihçi-yazar Mehmet Işık’a çiçek takdim etti. Başkan Okumuş, ayrıca konferansa katılan öğrencilere Çanakkale gezisi sözü verdi.


Haber Merkezi

Editör: Mahmut Beyaz