Türkiye'nin en önemli akarsularından ve Çukurova'nın iki ana hayat kaynağından birisi olan Elbistan Ceyhan Nehri, kirlilik nedeniyle kaderine terk edilmiş durumda. Afşin Elbistan A ve B Termik Santralinin soğutma suyu ihtiyacının Pınarbaşı su kaynağından temin edilmesi nedeniyle de suyun yüzeyinde kirlilik ortaya çıktı. Geçtiğimiz hafta içerisinde açıklamalarda bulunan Elbistanlılar Eğitim Kültür Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali İhsan Karaman, Elbistan ilçesindeki Ceyhan Nehrinin kaynağı olan Pınarbaşı’nda yaşanan kirliliğin giderilmesi gerektiğini söylemişti. Bunun üzerine Kahramanmaraş Su ve Kanalizasyon İdaresi (KASKİ), Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ve Elbistan Belediyesi, yazılı bir açıklama yaparak, Ceyhan Nehri’nin kendileriyle hiçbir alakasının olmadığını dile getirdi. Ceyhan Nehrine hiçbir kurumun sahip çıkmaması bu doğal felaketin etkilerinin her geçen gün daha da artmasına sebep oluyor. Atıklar nedeniyle kötü kokuların yayılmaya başladığı nehirdeki canlıların, suyun geçtiği yerlerdeki insanların sulama yapılan yerlerde de bitki ve tarlaların bu atık suyla geri dönülmez bir çevre felaketinin habercisi olduğu da bir gerçek. 3 kurumun yazılı açıklamalarında kendi bölgelerinde olmadığını söyledikleri nehrin hangi kurum sınırları içerisinde olduğu ve hangi kurumun bu sorunu çözmeye başlayacağı bilinmiyor.

Konuyla ilgi Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Kahramanmaraş Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü ve Elbistan Belediyesi tarafından yapılan açıklamalarda şu ifadelere yer verildi:

KAHRAMANMARAŞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

“Pınarbaşı Kaynaklarının da içinde bulunduğu park ve mesire alanları ile göl alanı, Elbistan Belediyesi tarafından işletmecilere kiraya verilmiştir. Pınarbaşı kaynakları ne Büyükşehir Belediyemiz ne de KASKİ Genel Müdürlüğünün sorumluluk sınırlarında bulunmamaktadır. Sorumluluğumuzda olmamasına rağmen göl yüzeyinde oluşan bitki, yosun ve atık maddelerin temizlik çalışmaları kurumumuz tarafından ihtiyaç olması durumunda yapılmış olup bundan sonra da Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Fatih Mehmet Erkoç’un talimatları doğrultusunda çalışmalara aralıksız devam edeceğimizin bilinmesi hususu; Kamuoyuna saygı ile duyurulur” denildi.

KAHRAMANMARAŞ SU VE KANALİZASYON İDARESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

 “Elbistan İlçe Merkezinde bulunan Pınarbaşı Kaynaklarındaki göl yüzeyinde oluşan yosunlar nedeni ile Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ile Kaski Genel Müdürlüğümüz aleyhinde sosyal medyada bazı asılsız iddialar yer almaktadır. Söz konusu olay üzerine KASKİ Genel Müdürlüğü olarak kamuoyuna açıklama ihtiyacı duyulmuştur. Pınarbaşı Kaynaklarının da içinde bulunduğu park ve mesire alanları ile göl alanı, Elbistan Belediyesi tarafından işletmecilere kiraya verilmiştir. Pınarbaşı kaynakları ne Büyükşehir Belediyemiz ne de KASKİ Genel Müdürlüğünün sorumluluk sınırlarında bulunmamaktadır. Sorumluluğumuzda olmamasına rağmen göl yüzeyinde oluşan bitki, yosun ve atık maddelerin temizlik çalışmaları kurumumuz tarafından ihtiyaç olması durumunda yapılmış olup bundan sonra da Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Fatih Mehmet Erkoç’un talimatları doğrultusunda çalışmalara aralıksız devam edeceğimizin bilinmesi hususu; Kamuoyuna saygı ile duyurulur” ifadelerine yer verildi.

ELBİSTAN BELEDİYESİ

“Değerli Elbistan halkımız, Pınarbaşı mevkiindeki Ceyhan Nehri Kaynağı yani suyun karaya çıkış bölgeleri ve ırmak halinde Kahramanmaraş Büyükşehir sınırları içerisindeki akan nehir yatağı Büyükşehir Kanunu Madde 7 gereğince Büyükşehir Belediyesi yetki ve sorumluluğundadır. Bu kanunla 2014 yılından itibaren Ceyhan Nehri kaynağının bakım ve temizliği, Ceyhan Nehrinin Elbistan ilçe sınırlarındaki nehir yatağının temizlik ve bakımı hatta sair ilçelerdeki nehir yatağının bakım ve temizliği Büyükşehir Yasası Madde 7 gereği Büyükşehir Belediyesine aittir. Bu çerçevede 2014 yılından itibaren kaynak kısmı ve nehir yatak kısmı Elbistan Belediyesi yetki ve sorumluluğunda değildir. Ceyhan kaynağındaki park (Sultan Abdülhamit Han parkı) Elbistan Belediyesine aittir. Suyun kaynak kısmı ile park kısmı karıştırılmamalıdır. Ceyhan ırmağının şehir içinde ki akan bölgesinin kenarlarındaki Nehir Hastanesi gibi Milli Eğitim Müdürlüğü gibi Ceyhan Camii gibi kara parçaları nasıl ki ırmak yatağı ile ilgili değilse Ceyhan Nehri kaynak kısmı ile park kısmı da ayrıdır. Değerli Elbistanlılar; 2009-2014 yılları arası gerek kaynak kısmı gerekse ırmak yatağı Elbistan Belediyemiz tarafından mükemmel bir şekilde temizlenmiştir. Eğer yetkili kurum kaynak kısmını belediyemize devir ederse tekrar temizleriz veya talep gelirse her zaman yardıma hazırız. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” denildi.

Haber: Erdi İşbilir/Elbistan

Editör: Mahmut Beyaz