Afşin Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından Afşin Kaymakamlığı Konferans Salonunda düzenlenen panel, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil'in katılımıyla  yapıldı.  

Pakdil, panelin açılışında yaptığı konuşmada, et ithalatının önüne geçmek için doğmamış buzağılardan başlayarak buzağı kayıplarının önüne geçilmesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti: 

"Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de buzağı kayıpları oldukça önemli bir sorun teşkil etmekte ve ekonomik kayıplara sebep olmaktadır. Buzağı, süt sığırcılığının geleceği ve kırmızı et üretiminin kaynağıdır. Bakanlık olarak buzağı kayıplarının önüne geçmek için çalışma başlattık. Buzağı kayıpları genelde bilinçsiz yetiştiricilik, bakım ve çeşitli ihmaller neticesinde meydana gelmektedir. Doğmamış buzağılardan başlayarak buzağı kayıplarının önüne geçmemiz gerekiyor. Yetiştiricilerimize büyük görevler düşmektedir. Hayvanların düzenli kontrollerinin yapılması gerekiyor. Bakanlık olarak bizler her zaman üreticilerimizin yanında olacağız." 

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Emiralioğlu ise Kahramanmaraş'ta buzağı ölümlerinin önlenmesiyle ilgili 6 basamaktan oluşan bir eylem planı hazırladıklarını belirtti.

Kahramanmaraş'ta ve ilçelerde anket çalışması yaptıklarını ifade eden Emiralioğlu, şunları kaydetti:

"Buzaların ilk 5 gün yaşadıktan sonra ölüm oranlarımız azalıyor. Onun için buzağı dünyaya geldikten sonra günlük bakımları çok önemlidir. Ölüm sebepleri oranları incelendiğinde doğum öncesi anneye ve doğum sonrası yavruya vurulacak aşı, üreticilerimizin eğitimleri sayesinde bakım ve besleme konusunda bilinç düzeyi artışı sağlandığında buzağı ölümlerin büyük oranda ölümlerin önüne geçebileceğimizi düşünmekteyiz." 

Mustafa Kemal Üniversitesi Veteriner Fakültesi Zootekni ve Genetik Anabilim Dalları Başkanı Prof. Dr. Fuat Odabaşıoğlu'nun başkanlığında yapılan panelde, konuşmacılar tarafından hayvan üreticilerine, buzağılarda bakım ve beslenme, ölümlerin önüne geçilmesi konularında bilgi verildi. 

AA

Editör: Mahmut Beyaz