ŞİRİNCE:

Kahramanmaraş siyasi gündemine 23 Şubat 2018 akşamı şöyle bomba bir haber düşmüştü: “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yarın katılacağı il kongresi öncesi Kahramanmaraş'ta AK Parti İl Başkanlığı'na AK Parti Dulkadiroğlu İlçe Başkanı Ömer Oruç Bilal Debgici atandı.”

AK Parti camiasını şok ederek karıştıran haber şöyle devam ediyordu: “Ömer Oruç Bilal Debgici'nin başkanlığa atandığını, AK Parti Kahramanmaraş İl Başkanlığı duyurdu. Teşkilattan yapılan açıklamada mevcut Başkan Ahmet Özdemir'in aday olmayacağı belirtilerek şöyle denildi: ‘Genel Başkanımız, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın takdirleriyle İl Başkanlığına Ömer Oruç Bilal Debgici Bey atanmıştır. İl Başkanımız Ahmet Özdemir Bey yarınki 6'ncı Olağan Kongre'de aday olmayacaktır. Kamuoyuna duyurulur.’”

Sonrasında yaşanan gelişmeleri hepimiz yakından takip ettik. Kongre gecesine kadar il başkanlığının devam etmesi beklenen ve ‘Çelik Başkan’ ismini verdiğimiz Ahmet Özdemir’in hazırladığı yönetim listesinin başına Debgici getirildi. Yine Erdoğan’ın talimatı ile Debgici’nin Dulkadiroğlu ilçe yönetiminden Ahmet Saka ile Atilla Gelebek ve Onikişubat İlçe’den de Fırat Görgel’in yardımcıları Ahmet Alıcı ve İmirze Demir il yönetimine monte edildi. Böylece 50 kişilik il’de Özdemir’in yazdığı 45 isimle yola (güya) devam ediliyor. (Sizce; bunların çoğunluğu, kendilerini listeye yazan Özdemir’e vefa duygusu göstererek daha yakın durmazlar mı? Bundan daha doğal ne olabilir.)

Sonuçta bu tablo Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın takdiri idi.

Neyse lafı fazla uzatmayalım. O günlerin mağduru ve mazlumu olarak halkın gönlünde taht kur(durul)an Ahmet Özdemir, 24 Haziran seçimlerinde ödüllendirilerek milletvekili seçildi.

Adeta ‘iki başlı’ il yönetimi ile 24 Haziran seçimleri atlatıldı. Ak Parti’nin Kahramanmaraş’taki oylarının ve milletvekili sayısının düşmesinde 10 tane etken varsa bunlardan birisi de il yönetimindeki bu olumsuz tablodur. Bu cümleden olarak; üzerine basa basa vurguluyoruz ki; Ak Parti Kahramanmaraş İl Yönetimi çok acilen revize edilmelidir. Ya komple yenilenmeli ya da Reis’in il başkanlığına layık gördüğü Debgici’ye listesini oluşturma fırsat ve imkânı verilmelidir. Eğer bu zorunlu değişiklik olmaz ise, iki başlılık ve siyasi çekişmeler devam ederse yerel seçimlerde bunun faturası çok ağır olabilir. Demedi demeyin.

***

Kıymetli sefimiz ve meslek büyüğümüz Mehmet Taş, sitesindeki köşesinde; “Yeni siyasi jargona ayak uyduramaz olduk” başlıklı güzel bir değerlendirmede bulundu.

Mehmet Taş’ın tespitleri aynen şöyle: “…Biz Kahramanmaraş’ta siyaset arenasında resmen bir travma yaşıyoruz. Alkış alkış nereye kadar? Kahramanmaraş’ta hayatın her alanında bir savrulma yaşandığını üzülerek görüyorum. Biz bunu hak etmiyoruz. Biz buna millet olarak layık değiliz. Ankara, Beştepe farklı şeyler söylüyor biz burada tam tersini yapıyoruz. Bu milletin Beştepe’ye muhabbeti, gönül bağı devam ediyor. 24 Haziran seçimleri bunu net olarak ortaya koydu. Şimdi başta 24 Haziran seçimlerinde bu milletin oyunu alarak milletvekili seçilen insanların sırça köşklerinden inerek sokağa çıkması gerekmiyor mu? Milletvekilleri, Belediye Başkanları, Ak Parti Teşkilatları hepsi de ayrı bir âlem. Görünürde birliktelik fotoğrafları verseler bile bunun sokağa yansıması çok daha farklı. Ak Parti’de durum böyle de diğer partilerde farklı mı? CHP’de Milletvekili ile teşkilat uyumunu bir nebze görüyoruz. Ama MHP’de de aynen Ak Parti’de gördüğüm manzara var. Günlerdir Kahramanmaraş’ta AKEDAŞ ve yeni abonelik sözleşmesi ile ilgili sosyal medyada yazılıp çizilenlerden ben en hafif ifadeyle utanıyorum. Burada iktidar partisine bir sorumluluk düşmüyor mu? İl Başkanı, AKEDAŞ yetkilileri ile bir araya gelerek gerekirse ortak basın toplantısı yaparak halkın bilgilendirilmesi sağlanamaz mı? Bu çok zor bir şey mi? Birkaç milletvekili bir araya gelerek Ak Parti İl Binasında bu konuyla ilgili bir basın toplantısı yaparak kamuoyunu aydınlatamazlar mı? Kahramanmaraş’ta konuşması gerekenler sessizliğini koruyor…Hepimiz aynı gemideyiz. Batarsak birlikte batacağız. Bize tasarruf ediniz diyen devlet aklı iğneyi kendine çuvaldızı halka batırmalıdır. Millet 17 yıldır Reisine, Cumhurbaşkanına sahip çıktı ve bunu devam ettiriyor. Reis adına Anadolu’da yöneten bürokratlar, belediye başkanları, parti başkanları da aynı hassasiyeti göstermek zorundadırlar. İşte bunu biz Kahramanmaraş’ta göremiyoruz. Bunun sağlanması için gerekirse Ak Parti İl Başkanı ve bütün ilçeler görevden alınmalıdır. İlçelerde Belediye Başkanına sahip çıkmayan onu kendine bir rakip gören, başkanın altını oyan, aleyhinde olan ilçe başkanından kimseye hayır gelmez.

Kahramanmaraş’a kısaca baktığımda iki-üç ismin sürekli birbirlerine rakip olduklarını ve birbirlerinin altını oyduklarını üzülerek görüyorum. 2019 yılında yapılacak olan mahalli seçimlerde uyumsuzluk yapan, halka tepeden baktığı halde sosyal medya hesaplarında bol bol şirinlik fotoğrafı paylaşan, burnundan kıl aldırmayan, kerameti kendinde gören, ben yoksam her şey tufan diyen siyasi isimler Kahramanmaraş siyasetinden el çektirilmelidir. Ben, ben diyen her kim ise bunlar siyasi tarihte yerini almalıdır. Bir milletvekili neden telefonlara çıkmaz? Neden kendisini arayanlara cevap vermez? Sonra da çevresinden ilgi bekler, alaka bekler. Böyle bir dünya yok. Sadece kendinden menfaat temin etmek isteyenler kendine yalakalık yapar. Ama bu yalakalık yapan insanlar güç ellerinden gittiğinde güç kime geçmişse ona biat ederler. Yakın zamanda bunu Veysi Kaynak ile Mahir Ünal hadiselerinde yaşamadık mı? Birileri bunları unutsa bile, biz unutmuyoruz işte. Bu şehirde eksen ve güç kaymaları sonrasında sosyal medya hesaplarına baktığımda birçok insana saygı duymayı bıraktım. Bilmem meramımı anlatabildim mi?”

Sefimizin bu yazısının altına bizler de imzamızı atıyoruz.

Yeniden görüşmek dileği ile…

MUSTAFA NURİ ŞİRİN

e-mail: [email protected]