KMTSO Başkanı Sayın Serdar Zabun’un, Kahramanmaraş’ın ihracatında yaşanan artış ile ilgili gazetelere verdiği bilgiler oldukça önemliydi.

***

Şehrimizin ihracatı 2017 yılında 948 milyon USD olarak gerçekleşti. Bu rakam 2007 yılında 333 milyon USD, 2016 yılında ise 850 milyon USD seviyesindeydi. Geçtiğimiz seneye göre 100 milyon USD daha ihracatımız artmış ve 10 yıl öncesine göre ihracatımız %200 oranında artış göstermiş.

***

Kahramanmaraş bu ihracat performansı ile bir çok Anadolu şehrinin önüne geçmeyi başarabildi. Şu dönemde ülke ekonomisinin kalkınması açısından kritik öneme sahip olan ihracatta en önemli katkı şehrimizden geldi. Bu büyük bir başarıdır.

***

Yeni rekorlar kırmak bir yandan güzel olduğu kadar bir yandan da risklidir. Çünkü aslında çıtayı yükseltmiş oluyorsunuz. İlerleyen dönemlerde yeşil pasaport imkanı, exim kredisi, exim sigortası, KDV iadesi, e-ticaret sitelerine ücretsiz üyelikler gibi ihracatın arttırılmasına yönelik teşviklerin devam ettirilmesi ve komşu ülkelerle ilişkilerin normalleşmesi, şehrimizin ihracat hacmini arttırarak devam ettirecektir.

***

Bununla birlikte şehrimizde faaliyet gösteren ihracatçı şirketlerimizin markalaşmaya önem vermesi birim ihracat fiyatını yükseltecek ve beraberinde ihracat rakamlarımızı radikal bir şekilde yukarılara çıkaracaktır. Özellikle dondurma, metal mutfak eşyaları, kuyumculuk gibi son kullanıcıya hitap eden sektörlerde marka değeri yüksek ürünler geliştirilebilir. Örneğin bugün endüstriyel dondurma alanında tüm marketlere girmeyi başarmış Algida, Panda gibi markalar neden bizim gibi dondurmacı bir şehirden çıkmasın? Buna hiçbir sebep yok, yeter ki buna konsantre olalım. Endüstriyel dondurma ihracatı -marka değeri de üzerine eklendiğinde- çok ciddi anlamda ihracat katkısı sunabilir.

***

Bir diğer önemli konumuz ise ithalat. Bildiğiniz üzere şehrimizin ihracatı ağırlıklı olarak ithal hammadeye dayalı. 2007 yılında şehrimizde ithalatın ihracata oranı 2,43 iken, 2017 yılında bu oran 1,48’e gerilemiş. Bu umut verici bir gelişme. İhracatı arttırırken bir yandan da yerli hammadde kaynağından yararlanmak cari açığın düşürülmesinde çifte etki yaratıyor. Fakat bir noktayı kaçırmamalıyız ki, halen ithalatımız ihracatımızdan daha fazla. 2017 yılı ithalat rakamımız 1,4 milyar USD seviyesinde gerçekleşti. Umarım ki ilerleyen dönemlerde ihraç ettiğimiz ürünlerin marka değerleri yükselir, ihraç edilen ürün tipi miktarı artar ve şehrimiz ihracatı, şehrimiz ithalatını geçerek cari fazla verir. Herkese hayırlı kazançlar dilerim.