Hıdırellez bizleri bir arada tutan günlerden biridir. Hızır ve İlyas sözcükleri birleşerek halk ağzında 'Hıdırellez' şeklini almıştır.

Hıdırellez, Türk dünyasında"kış mevsiminin bitip, sıcak yaz günlerinin başladığını" müjdeler. Kimi inanışa göre, Hızır ve İlyas, her yıl 5 Mayıs'ı, 6 Mayıs'a bağlayan gece bir gül ağacının dibinde veya bir su kenarında buluşur; Hızır ve İlyas bolluk, bereket dağıtıp insanların dileklerini yerine getirir.

Ayrıca Hıdrellez Bayramı’nı ve Hızır inancını tek bir kültüre mal etmekte yanlıştır.

İlk çağlardan itibaren Mezopotamya, Anadolu, İran, Yunanistan ve hatta bütün Doğu Akdeniz ülkelerinde bahar ya da yazın gelişiyle ilgili bazı tanrılar adına çeşitli tören ve ayinlerin düzenlendiği görülmektedir.

Hıristiyanlarca da baharın ve doğanın uyanmasının ilk günü olarak kabul edilir; bu günü Ortodokslar Aya Yorgi, Katolikler St.Georges Günü olarak kutlamaktadırlar

Bir inanışa göre de ,Hz Hızır ve Hz İlyas'ın İstanbul'da buluştuğu söyleniyor. Aya Yorgi kilisesi Büyükada'da olduğu için Hristiyanlar da bu bayramın ana şehri olarak İstanbul'u görüp akın akın Büyükada'ya geliyorlar.

Hıdırellez kutlamaları bu yıl da ülkemizin çeşitli şehirlerinde kutlandı.Ama en renkli görüntüler, her zaman olduğu gibi Edirne’de yaşandı.Yerli ve yabancı binlerce kişinin katıldığı Hıdırellez (Kakava) şenlikleri yine farkını ortaya koydu.

Tabi bunda Roman kültürünün etkisi hemen göze çarpıyordu. çarpıyordu. Televizyonda izlediğim kadarıyla katılımcıların, davul zurna eşliğinde yaptığı danslar görülmeye değerdi.Yeri gelmişken hatırlatayım; Hıdırellez günü yapılması gerekenlerin başında ateşten atlamak gelir. Ateşten atlamanın nazardan ve hastalıktan koruduğuna inanılır. Bu gelenek adeta Hıdırellez'le özdeşleşmiştir.

Nerede Roman, orada çoşku oluyor.Renkli sahneler sadece ülkemizde yoktu.Makedonya, Bosna Hersek, Kosova, Bulgaristan, Sırbistan, Romanya gibi Balkan ülkelerinde yaşayan Romanlar da bugünü tüm coşkuyla kutladılar.

Ne güzel değil mi? Hıdırellez, sadece baharı müjdelemiyor .Farklı kültürlerin ortak heyecanı Hıdırellez;tek kelimeyle kalplere dostluk,kardeşlik ve doğa sevgisi aşılıyor