İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof.Dr. Canan Karatay tavsiyeleriyle yine gündemde... Kelle paça çorbasını kanser hastalarına,soğuk algınlığına ve kemikler için birçok faydası bulunduğunu ;bu çorbayı sıklıkla tüketmek gerektiğini açıkladı.

Kırklı yaşlardan sonra insanlara özellikle kelle paça ve yoğurt yemeyi tevsiye ediyor.Ama ev yoğurdu...

Paça çorbası içerisinde protein, kolesterol ve kollajen maddeleri bulunuyor. Uzmanlar tarafından "doğal antibiyotik" olarak tanımlanıyor.

PROF.Karatay’ın görüşlerine katılmayan hocalarda var... Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Osman Tansel Darçın, ‘Kalp hastalığı bulunan kişiler için ciğer, kelle, paça ve işkembe türü şeyler etten daha da zararlıdır’derken haklı olarak bir tehlikeye de işaret ediyor.Burada kronik rahatsızlığı olan insanların sakatat ürünü çorbaları tüketirken ölçüyü kaçırmamaları gerektiğini de vurgulayalım.

Farklı görüşlerde olsa sakatat ürünü paça çorbası ve işkembe çorbası Türk mutfağının vazgeçilmezleri... Genelde evlerde pek fazla tüketilmese de lokantalarda ve kebapçılarda en çok aranan çorbalar işkembe ve paça çorbasıdır.Tabi bunda hanımların haklı endişelerinin de payı var.Hijyen ve koku sebebiyle evde pişirmekten kaçınırlar.

Çorba tutkunları da kendilerini işkembe ve kelle paça çorbası yapan işletmelerde bulurlar.

Kahramanmaraş, paça çorbası ile özdeşleşmiş bir şehir.Edelerin özellikle kış aylarının vazgeçilmezi....İlimizde işkembe çorbası kültürü ise pek yok. Ama batıya doğru gittikçe özellikle büyük şehirlerde işkembe çorbası daha çok tüketilmekte. İşkembe çorbası Türk mutfağına, Osmanlı zamanında, Trakya bölgesinde yaşayan Arnavutlar ve Bulgarlardan geçmiş. Osmanlı zamanında Balkanlar Osmanlı toprağı olduğu için, Balkan sofrasının bir yansıması olarak, Türk sofra kültüründe yer etmiş.

Yine hatırlatmakta yarar var.Sakatat tüketiminde dikkatli olmalıyız. Kolestrol ve kalp-damar hastaları özellikle dikkat etmeli.’Her şeyin azı karar,çoğu zarar’.