Öğrenme de bazı kodlamalar vardır bunlar insanlık tarihi kadar eskidir.Üç sayısı ,doksan dokuz sayısı,otuz üç sayısı ,kırk bir gibi bazı sayılar nedense aklımız da  kalır.Bir sayısı her vakit gözümüzün önündedir.

Vahdet kelimesiyle anlamını bulan birlik manasını ,ahirete iman, salih amelle desteklendiği vakitte kurtuluş basamaklarından çıkmaya vesile olur.Allah vardır,bunun şahidi başta kendimiz olmak üzere etrafımızı saran dünyadır.İmana ulaşmak önemli çabalar gerektirir.Kuranı Kerim de geçen ; “Gözleri vardır bununla görmezler” (Araf-179) gibi olmaktan kurtulmamız şart.Peki bu nasıl olacak?Elbette dikkatli olmakla.

İman dikkat ister!

Kainatın Allah tarafından bir hikmet,amaç ile yaratıldığını kabul etmek gerekir sonra da bunun nasıl ve niçin olduğunu kavramakla yola devam etmek icap eder.

Ameller niyetlere bağlıdır!

İşte bu güzel söz her an bizi zinde tutmaya vesiledir.Akıl da oluşacak olan güzel davranışları vücut organlarımızla yaparak o heyecan ve mutluluğa katılmamız gerekir.Abdest almalı,oruç tutmalı,zikir ve fikir sahibi olmalı,yardıma muhtaç olanlara bir tas çorba götürmeli.

“Kim bir zerre miktar hayır amel işlerse onun karşılığını ve kim de bir zerre miktar kötülük işlese onun karşılığını bulur “ (Zilzal suresi 7-8)

İşte hakikat!

Her insan bu hikmeti çokça düşünmeli çünkü yaşadığımız günler bize gözle görülmeyen nice varlıkların hayatımıza neler yaptığını gösterdi.Sadece görülen varlıklarla kuşatılmış değiliz etrafımız da olan biten nice farklı boyut var örneğin radyo dalgaları biz onların içinde yaşıyoruz ama o sesleri duyabilmek ancak bir radyo ya sahip olmakla mümkün oluyor.

Toprağa atılan zerre gibi tohumlar vakit gelince önce toprak altında filizlenip sonrada yer yüzüne çıkıyor ondan sonra biz de onların nimetlerine ulaşıyoruz

Allahın hesabı sadece ahirette mi olacak?

Hayır her an sebep ve sonuçları yaşıyor bunun da bir bedelini ödüyoruz.İbadetlere özen gösteren insanın temizliği ,dakikliği,hesabını kitabını bilmesi ödül değil de nedir?Peki kötülerin yalancıların ,hırsızların yüz karalıklarına ne diyeceğiz?

İyiler mükafatlarını bu dünyadan başlayarak alır kötüler zannetmesin ki işlerinin sonuçları sadece ahirette karşılarına çıkacak!

Ömür ilerledikçe verilen öğütler akıldan çıkar insan hep hata yapmaya başlar bir taraftan da hayat zorlukları artar fakirlik,hastalık ,unutkanlık artar dahası yardıma koşacak kişiler de bir vakit sonra azalır işta o zaman kişinin  vay haline.

Akıl yaşta değil baştadır bizleri bekleyen olayları ferasetle görüp şimdiden temkinli olmayı öğrenirsek hayat bize nice mutluluklar yaşatır.