31 Mart 2019 tarihinde yapılacak yerel seçimlerde AK Parti'den belediye başkanı olmak isteyenler için 5 Kasım’da başlayan aday adaylığı başvuru süreci 12 Kasım’da yani bugün sona eriyor. Bir başka deyişle: Haydiii, seçim treni kalkıyor yok mu başka binen…

‘Yukarıdan’ ya da ‘aşağıdan birileri’nden işaret bekleyenler, başvuru süreci ile birlikte birer birer ortaya çıkarak müracaatlarını yapıyorlar. En yoğun başvurunun ise son günde yani bugün olması bekleniyor. Bakalım başkanlık koltuklarına talip olmak isteyen kimler halkın önüne çıkmış olacak.

Kahramanmaraş’ta da başta büyükşehir olmak üzere metropol (anakent) ve diğer ilçelerin belediye başkanlıkları için art arda isimler aday adayı oluyor. Son günü beklemeden bir rakam vermek zor ama en yoğun ilginin Ekinözü ilçemize olduğunu şimdiden söyleyebiliriz.

İçmeleri ile meşhur ilçemizin ismini Kahramanmaraş merkezin yanı sıra İstanbul ve Ankara’da hayli duyuran, (kim ne derse desin) gayretli gördüğümüz güler yüzlü başkan Nursi Çeleğen’in çok sayıda rakibi var. Eğer Nursi başkanın, olağanüstü eksileri yoksa görev yapmanın çok zor olduğu bu küçük ilçemizde devam etmesi bekleniyor ama son sözü elbette Reis söyleyecek.

Bu arada Dulkadiroğlu, Türkoğlu ve Pazarcık ilçelerimizde de çok sayıda aday adayı çıkıyor. Hele de alt yapı sıkıntılarını çözerek ilçeye modern bir görünüm kazandıran Başkan Osman Okumuş’un koltuğuna da çok sayıda isim göz dikmiş durumda. Ama arkasında icraat, kamuoyu ve basın desteği olan Okumuş’un koltuğunu kapabilmenin çok zor olduğunu belirtmek isterim.

Mütevazı insan Necati Okay’ın da Dulkadiroğlu ilçemizde ‘devam’ etmesini birçok insan gibi ben de arzu ederim ama yukarıda belirttiğimiz üzere son söz Reis tarafından söylenecek. Haklarında hayırlısı olsun.

Kahramanmaraş genelinde görev yapan başkanlar arasında belediyecilik konusunda eline su dökülemeyecek bir isim olan Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, hafta içinde bombayı patlattı. Onkişubat ilçemiz, 2023 yılında dünya çapındaki bir organizasyona ev sahipliği yapacak.

Onikişubat, metropol bir ilçe belediyesi olmasına rağmen birçok büyükşehrin yapamadığını becerip, olimpiyatlar ve dünya kupasından sonra yeryüzünde 3. büyük organizasyon kabul edilen EXPO 2023'e ev sahipliği yapacak.

6 ay boyunca 2 milyon turistin Kahramanmaraş'a gelmesine vesile olması beklenen Onikişubat Belediyesi ile Başkan Hanefi Mahçiçek ve ekibini can-ı yürekten tebrik eder; başarılarının devamını dileriz. (Bu organizasyonun öneminin halk arasında yeterince anlaşılması ile birlikte Mahçiçek başkanın popülaritesi ve puanı daha da artacaktır.)

Kahramanmaraş halkının uzun yıllardır tanıdığı tecrübeli siyasetçi Başkan Mahçiçek büyük ihtimalle koltuğunu korur gibi görünüyor ama bir üst kata da çıkartılırsa bu sürpriz olmaz. Hakkında hayırlısı olsun.

Bu arada Onikişubat’ta İnşaat Mühendisi Ramazan Yavuz kardeşimiz aday adayı olarak başvurusunu yaptı. Geçmişte AK Parti’de yöneticilik yapan Ramazan Yavuz, mütevazı bir kampanya ile aday olmaya çalışacak. Cenab-ı Allah yolunu açık etsin.

“Karşısına kim çıkar, Mahçiçek’ten başka isim var mı?” sorularına günlerdir muhatap olan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, her ne kadar ‘defile’ skandalını çok fazla etkilenmeden ‘atlattı’ ise de bu kez ‘zorlu’ adaylar karşısında ter dökecek.

Mahçiçek’in yanı sıra bir başka başarılı isim Mustafa Buluntu’nun da büyükşehre bugün başvuru yapması bekleniyor. Geçmişte AK Parti İl Başkan Yardımcılığı görevinde de bulunan Buluntu, MÜSİAD Şube Başkanlığını da başarılı şekilde yürüttü.

Harita Mühendisi olmanın yanında tekstil dünyasında da önemli işler başaran Buluntu, aday adaylığı için Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu üyeliğinden istifa etti. ‘Projeci ve uygulamacı’ olarak bilinen ve 2014 yerel seçimlerinde Onikişubat aday adaylığında birçok orijinal proje açıklayan Buluntu’nun büyükşehir için planladıkları da önümüzdeki günlerde ortaya çıkacak.

Diğer yandan; İstanbul’dan da alanlarında isim yapmış ve belediyecilik tecrübeleri bulunan iki hemşerimiz Murat Ermeydan ile Ahmet Bülbül’ün de büyükşehir için sahaya çıkmaları bekleniyor.

Tüm aday adaylarımıza zorlu seçim yolculuklarında kolaylıklar diliyoruz.

***

Adaylık başvuruları, belediye ve il genel meclisi üyelikleri için de 12 Aralık tarihine kadar alınacak.

YÜZÜ GÜLEN, MÜTEVAZI ADAYLAR ARANIYOR

AK Parti MYK’nın belirlediği seçim takvimine göre bazı büyükşehir belediye başkan adayları ile Doğu ve Güneydoğu illerine ilişkin adayların isimleri erken açıklanacak. Aday adaylarında aranacak özellikler şöyle sıralandı: “Kirlenmemiş, mütevazı, angaje olmayan ve güler yüzlü”

TEŞKİLAT E-TEMAYÜL YOKLAMASI

Büyük ihtimalle 18 Kasım’da öncekilerin aksine e-temayül sistemi şeklinde yeni bir usul uygulanarak yapılacak. Tüm Türkiye'de bir günde, 10.00-16.00 saatleri arasında gerçekleştirilecek. Saat 16.00’da temayül yoklaması sonlandırılır sonlandırılmaz sonuçlar Erdoğan’ın önüne düşecek. Böylece Kâğıt ve malzeme israfı bitecek. Mesela bir temayül için yaklaşık 3 ton kâğıt (Yaklaşık 100 bin TL) tasarruf edilmiş olacak. Ayrıca torba, iplik, mum vs. gibi malzemelere de ihtiyaç kalmayacak. (Ama bilgisayar kullanmasını bilmeyen delegelerin durumu ne olacak, şu anda bilemiyoruz. MNŞ)

Şimdi de ajanslara yansıyan ulusal ölçekli gelişmelere bakalım:

AK Parti, 31 Mart'ta yapılacak olan yerel seçimlerde bir ilke imza atarak aday vaatlerini kontrol edecek ve adaylardan temkinli olmasını isteyecek.

“AK Parti yerel seçimlere yönelik hazırlıklarını sürdürürken hem, "İl Anayasaları" adı verilen yerel seçim manifestosunun hem de yerel seçim vaatlerinin hazırlıkları sürüyor. Belediyecilik çalışmalarına ilişkin genel çerçevenin çizileceği ve içerisinde kültür, sanat, hayvan hakları gibi başlıklara özel yerler verileceği manifesto Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacak. İllere dair vaatler ise il adayları tarafından açıklanacak. Bazı büyük projelerin ise bizzat Erdoğan tarafından açıklanabileceği de kaydediliyor.

Öte yandan AK Parti, bu seçimde bir ilke de imza atarak aday vaatlerini, "kontrol" edecek. Adayların vaatlerinde, "temkinli" olması istenecek. Daha önce bazı belediyelerde uçuk vaatler gündeme getirilmiş ve birçoğunun hayata geçmemesi partiyi sıkıntıya sokmuştu.

AK Parti yerel seçimlerde bir taraftan adayların belirlenmesini çalışmalarını yürütürken diğer taraftan da hem yerel seçim manifestosu hem de vaatlere ilişkin çalışmalarını yürütüyor.

AK Parti kurmayları, daha önce yapılan klasik seçim kampanyalarının bu seçimde olmayacağını da ifade ederken sosyal medya ve dijital temelli bir seçim kampanyasının yürütüleceğini de kaydetti.”

MHP’de ise geçen seçimde Büyükşehir adayı olan Prof. Dr. Tahir Akgemci’nin ismi yine bugünlerde konuşuluyor. Telefonla görüştüğümüz Tahir hoca, kendisine kurumsal olarak MHP’den teklif geldiğini ancak şu aşamada siyasete pek sıcak bakmadığını söylediğini ifade etti. Kahramanmaraş halkının kendisine gösterdiği yakın ilgi ve alakaya teşekkür ederken hayli duygulanan Tahir Hoca; “Ben 2014 seçimlerinde bir seçim süreci yaşadım. Partili ve partisiz Kahramanmaraşlı hemşerilerim -Allah razı olsun-beni sevdi. Seçimi kazanamama rağmen ben insanların kalplerinde çok iyi bir yer edindiğimi gördüm ve bundan da çok mutlu oldum. Ancak yeni süreçte gençlerin önünün açılması gerektiğini söyleyerek teklife sıcak bakmadığımı anlattım. Bu vesile ile tekrar kendilerine teşekkür ediyorum. Senin aracılığın ile de tüm Kahramanmaraş halkına selamlarımı sunuyorum” dedi. Bakalım ilerleyen günler neler getirecek.

CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç da, AK Parti’nin Fatih Mehmet Erkoç’u yeniden aday yapması halinde kendisinin de Büyükşehir adayı olacağını açıkladı. Tutarlı ve etkili muhalefeti ile CHP’li olmayan insanların da beğenisini kazanan ‘Atom karınca’ Ali Öztunç’un bu çıkışı bakalım nasıl yankı bulacak.

Bugüne kadar durgun olmasından şikâyet edip durduğumuz yerel seçim gündemi önümüzdeki günlerde hayli kızışacak.

BAŞSAĞLIĞI: Hakkâri’de mühimmat patlaması sonucu Onikişubat Köseli Mahallesi Âşıklar obamızdan hemşerimiz Topçu Çavuş Mehmet Kaşık şehit düştü. Şehidimize Allah'tan Rahmet yakınlarına, Kahraman şehrimize ve aziz Milletimize başsağlığı diliyoruz...Başımız sağ olsun....

ŞEHİTLER ÖLMEZ, VATAN BÖLÜNMEZ...

Son olarak; Cenab-ı Allah kimseyi kalabalıklar içerisinde ‘yalnız’ bırakmasın.

Yeniden görüşmek dileği ile…

MUSTAFA NURİ ŞİRİN

e-mail: [email protected]