Yaklaşık otuz beş yıldır üniversitelerde en alt basamaktan en üst basamağa kadar farklı unvan ve görevlerde bulundum. Bu uzun sürede gençlerle sayılamayacak kadar çok kez bir araya geldim ve gençlerin “Nasıl başarılı olabilirim” sorusuna muhatap oldum…

Başta öğrencilerin akademik başarısı olmak üzere insanın başarısı üzerine düşünme, inceleme yapma, farklı uzmanlığa sahip kişilerle bilgi alışverişinde bulunma ve deneyimleri paylaşma imkânım oldu. Hiç şüphesiz bunlardan çok yararlandım ve hayatımda da deneme fırsatı buldum. Bu tecrübeleri, çok sayıda kaynağın taraması ile elde edilen bilgileri ve konu ile ilgili düşüncelerimi İlmin ve Tecrübenin Işığında “Hayatta Başarının Anahtarları” başlığı altında bir kitapta topladım.

Bu kitap kısa bir süre önce “Ankara Kültür Sanat Yayınları” arasında yayımlandı…

DUYGUSAL ÇOŞKU…

Bu kitabı, ilmin ve tecrübenin ışığında hayatta başarı konusunu incelemek için hazırladım. Başarı ve kişisel gelişim ile ilgili kitaplarda çoğu kez öğüt verme veya duygusal coşku oluşturma üslûbu hâkimdir. Bunun yanında, başarı hakkında yazılan birçok kitap nasıl başarılabileceği konusunda bazı abartılı bilgilerle doludur. Ayrıca, kişisel gelişim kitaplarının bir kısmı ne yapılması gerektiği konusunda teorik, bir kısmı da uygulama üzerine yoğunlaşmıştır.

BİLİMSEL VERİLER VE TECRÜBELER

Kitap bu gibi hususları, başarı üzerine bilimsel verileri ve hayat deneyimlerini dikkate alarak hazırlanmıştır. Başarı konusu incelenirken ilk olarak psikolojinin belli başlı bazı kaynaklarındaki bilgilere yer verilmiştir. Daha sonra başarıda etkili faktörler incelenmiştir.

BAŞARININ TANIMI VE FORMÜLÜ

Kitapta ilk bölümde “Başarının Tanımı, Çerçevesi ve Başarının Formülü” açıklanmıştır. Kitapta başarının (ing. success; ar. muvaffakiyet) tanımı şu şekilde açıklanmaktadır: Kişinin yetenek ve yetişmeye bağlı olarak gösterdiği akli ya da eylemsel etkinliklerin olumlu ürünüdür.

Başarmak bir işi istenilen biçimde gerçekleştirmek, elde etmek istediğini bulmaktır.

Kitap da yer verdiğim başarını formülü ise kısadır: (B=? + ? + ? +? + ?).

Başarıda etkili her bir unsurun iyice öğrenilmesi ve uygulaması için çalışma ve irade gereklidir.

 BAŞARININ TEMELLERİ

İkinci bölümde ise başarının temel faktörlerine psikoloji ilminden yararlanarak yer verilmiştir. Bu bölümde başarı formülünün unsurları da açıklanmıştır. Üzerinde durulan konular başlıklar halinde şunlardır:

-Psikolojik Temeller

-Başarı İhtiyacı

-Başarısızlık Korkusu

-Yetersizlik

-Duygusal Zeka ve IQ

-Kişilik: Mükemmeliyetçi Kişilik Tipi

-Algılama Durumu

-Kompleksler ve Hâkimiyet Arzusu

-Motivasyon: “Motivasyon Kuramları”, “Özgüven, Benlik ve Kendilik”, “Özgüvenin ve Kendilik Değerinin Artırılması”

-Yetenek, İlgi ve Beceri: “Yeteneklerin Sınıflanması”, “Karşılaştırmalı Üstünlük Teorisi”, “Peter İlkesi”

-Çalışma Alışkanlığı

-Fırsatlar

-Doğru Düşünme Sanatı: “Mantıklı Düşünme Metodu”, “Akıl Yürütme Çeşitleri”, “Düşünce Yanlışlıkları”, “Hızlı mı Yoksa Yavaş mı Düşünmeli?”

-Kendini Tanımak-Kendini Yönetmek

-ASİT: Azim, Sebat, İrade ve Tecrübe

-Çocuğunuz Neden Başarısız Olsun

Bu hafta başarının tanımı ve formülü ile başarının temellerini inceledik… Haftaya bu konuya devam etmek dileğiyle…

Sonsöz: Başarı ve başarısızlık öğrenilebilir bir özelliktir…