*Ispanak, marul, roka, tere, brokoli ve diğer koyu yapraklı yeşillikler yüksek miktarda folat içermektedir. Folat B grubu bir vitamindir ve yapılan çalışmalar yumurtlamayı arttırıcı etkisi olduğunu göstermiştir. Erkeklerin de yüksek miktarda folat alması spermlerin daha sağlıklı olmasını sağlar ve doğacak bebeğin genetik problemli olmasını önler.

*Somon balığının içeriğinde bulunan omega 3 yağ asitleri kan dolaşımını hızlandırır ve sperm kalitesini yükseltir. Her ne kadar D vitamini için güneş en ideal kaynak olsa da, somon da D vitaminin zengin besinsel kaynaklarındandır. Bu nedenle bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin düzenli olarak haftada 1-2 kez somon balığı tüketmesinde fayda var.

*Arı poleninin zengin amino asit, karbonhidrat ve antioksidan madde içeriği ile birlikte sperm kalitesi ve doğurganılık üzerinde olumlu etkileri olabileceği vurgulanıyor. Fakat saklama koşulları oldukça önemli. Uygun koşullarda saklanmadığında hastalık yapan mikropların gelişimi için ideal ortam sağlıyor. Bebek sahibi olma hazırlığında olan çiftlerin günlük olarak yarım veya bir çay kaşığı kullanımı yeterli olacaktır.

*Östrojen dengesi üzerinde etkili olabilecek bir fitobesin olan indol 3 karbinol içerir. Aynı zamanda C vitamininden de zengin olup, yumurta ve spermleri serbest radikallerden koruyarak gebe kalma oranını yükseltebilir. Bol su altında yıkadıktan sonra gerek salatalarda çiğ olarak gerekse az su ilave edilerek pişirildiğinde öğün olarak tüketilebilir.

*B grubu vitaminlerden özellikle folik asit ve fitoöstrojenlerden oldukça zengin bir kaynaktır. Folik asit özellikle spermin DNA bütünlüğünü sağlamada oldukça büyük bir role sahiptir. Ancak daha çok bitkisel protein tüketen kadınlarda bu sorun daha az gözlenmiştir. Bu nedenle gebelik planlayan kadınların kurubaklagilleri haftada 2-3 kere haşlayarak salatalarda veya yemeği öğün olarak tercih etmelerinde fayda var.

*Çinkonun vücut tarafından kullanılabilen en iyi kaynaklarından biridir. Erkeklerde sperm üretiminde etkili olan çinko, kadınlarda da cinsel organların gelişmesi, cinsel gücün ve doğurganlığın artmasında rol alır. Adet ağrılarının hafifletilmesi ve kısırlığın önlenmesinde de aktifdir. Bu nedenle bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin düzenli olarak her hafta 1 ya da 2 kez fırında veya ızgara kırmızı et tüketmelerinde fayda var.

*Günlük beslenmede yeterince yağ asidi tüketmemek hormon üretimini de olumsuz etkiler. Bu yağlar için iyi kaynak oluşturan besin maddeleri kuruyemişler, çekirdekler ve yağlı balıklardır. Bu arada anne adaylarının özellikle hidrojenize edilmiş çiçek yağlarından kaçınmaları, bunun yerine soğuk pres yapılarak elde edilen rafine edilmemiş çiçek yağlarını kullanmaları daha sağlıklıdır. Hamile kalmak isteyen kadınların her gün 2-3 çorba kaşığı eşdeğerinde yağ grubu besini tüketmeleri gerekir. Ayçiçek, susam ve sızma zeytinyağı veya fındık, ceviz, badem gibi bir yağlı tohum tavsiye edilebilir. Fakat tüketilen miktar büyük öneme sahiptir. Örneğin; günlük olarak yemeklerinde 2 çorba kaşığı sıvıyağ kullanan bir bireyin günlük 10 adet badem veya 10 adet fındık veya 4 tam ceviz içi veya 2 silme çorba kaşığı çekirdek veya ½ adet avokado tüketmeleri yeterli olacaktır.

*Glisemik indeksi yüksek gıdalarla beslenen kadınların glisemik indeksi düşük gıdalarla beslenen kadınlara göre yumurtalarında %92 oranında verimsizlik görülmüştür. Yani gün içerisinde pirinç pilavı veya patates veya beyaz un içeren besinler yerine; tam buğday ürünleri ve bulgur, meyve ve sebze tercihi daha verimli olacaktır.

*Özellikle bitkisel kaynaklı proteinler tercih edilmelidir. Çok fazla hayvansal kaynaklı protein tüketen kadınların %39 oranında yumurtalarında verimsizlik görülmüştür. Protein açısından en iyi seçimler kurubaklagiller, fındık-ceviz gibi sert kabuklu tohumlar ve yumurta olacaktır.

*Trans yağ asidi içeren hazır besinlerin tüketimi kısıtlanmalıdır çünkü bu yağlar yumurtlama döneminde verimsizliğe yol açmaktadır.

*Hamilelik dönemine hazırlanırken tüketimini kısıtlamamız gereken bazı besinler de söz konusudur. Bunlar; konserve yiyecekler, tuz oranı yüksek yiyecekler, sakatatlar, şarküteri ürünleri, çok yağlı besinler ve kızartmalardır.

SAĞLIKLI GÜNLER...