Çalışan Gazeteciler Günü (10 Ocak) vesilesi ile Kahramanmaraş Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sayın Arslan Deveboynu’nun gazete emekçilerine verdiği davetten sonra günün anlamı ile ilgili görüşlerim sorulduğunda bir köşe yazarı olarak şunu söyledim: “Bir ülkede özgür basın/gazeteci halkın ve hakkın sesi olmalıdır.” Daha sonra bu sözüm beni birazda düşündürdü! Sadece köşe yazarları değil, kendini aydın görenler herkes (örn.din adamları, akademisyenler) halkın ve hakkın sesi olmalıdır...

Bu haftaki yazımı gazeteci/köşe yazarı ne yazmalı konusu üzerine yazmaya karar verdiğimde, “Bir gazetede köşe yazarları hangi konuyu yazmalı?” şeklinde düşünmüştüm. Ancak yukardaki konuşmamdaki sözü tercih ettim… Bu yazımda bu konuyu köşe yazısı/yazarlığı çerçevesinde değerlendireceğim…

Köşe yazısı; bir yazarın herhangi bir konu veya günlük olaylar hakkındaki görüşlerini, düşüncelerini ayrıntılara inmeden anlattığı gazete ve dergilerde yayınlanan kısa fikir yazılarının genel adıdır. Köşe yazısına fıkra olarak adlandırılmaktadır.

Tanımlardan, “köşe yazarları hangi konuları yazmalı?” sorusunun cevabını azda olsa bulabiliriz… Köşe yazısının tanımındaki “konu veya günlük olaylar” dikkatinizi çekmiştir…

Bu soru bir akademisyen olarak beni hangi konuda araştırma yapmamız ve yayımlamamız gerektiği konusunda tecrübelerime götürdü… Bu bir bilim insanı için önemli bir konudur. İyi bir araştırma konusu belirlemek ve bilimsel araştırma bulgularını saygın bir dergide yayımlamak sizi iyi bir bilim insanı yapabilir… Düşünceme göre bilim insanı bir “bilimsel sorunu” kendine dert edinerek yola çıkmalıdır…

Gazetelerde köşe yazarlığı da bana böyle geliyor… Köşe yazısı yazarın sorun olarak dikkatini çeken konularda eleştirel ve tarafsız bir üslupla yazılmalıdır. Yazılarımın bir kısmında yaşadığımız il veya mukim insanların sorunlarını konu edinmeye çalışıyorum. Onlara kulak verdiğimde bazı sorunları duyuyorum/görüyorum…

Konu Önerileri…

Köşe yazılarımı takip eden dostlar şu konuyu da değinsen diye sözlü veya elektronik ortamda önerilerini iletmekteler… Bu önerilerin bir kısmını siz sayın okurlarımla paylaşmak istiyorum:

Sıkça alışveriş yaptığım marketteki bayan kasiyer fazla sayıda gazete aldığımı görünce “Herhalde bugün yazınız var, hangi konuda yazdınız?” dedi. Bende memleket ahvalini yazıyoruz, bugünkü başlıkta “Yeni Hedefler ve Muhasebe Yapmak” dedim… Kasiyer yazının başlığına baktı ve bunlardan ziyade “Sevgi, aşk, meşk (müzik, eğlence) konularında yaz” dedi… Biraz gülüştük…

İş yerinde, çay işlerine bakan arkadaş, odanın kapısını açarak girdi oturttum dinledim. Uzun uzun anlattı… Hocam, madem yazı yazıyorsunuz “Biz hizmet alımında çalışan personelin yani taşeron konusunu da yaz” dedi…

Oturduğum siteden sabah işe gitmek için aynı blokta oturduğumuz komşumuz ile karşılaştım… “Yazı yazıyorsunuz! Yollar ve bizim kavşak hakkında da yazsanız!” dedi… Yine apartman görevlisi arkadaş, “bizi ihmal ediyorsun bizim sorunlarımızı da yaz” dedi…

Üniversitedeki asistan arkadaş kendilerinin sorunları hakkında yazmamı istedi… Yine bir yardımcı doçent, bizim durumumuz ne olacak, yeni yasa hazırlığı varmış bunu da yazsanız dedi…

Bir tanıdığım, yıllardan beri YİMPAŞ’tan parasını alamamış… “Yazılarınızda, bir de bu konuya değinseniz” dedi…

Bir başkası “Bizim müdür personele nezaketli değil onun hakkında yaz” dedi

Fazla uzatmayayım bir köşe yazısı için çok fazla öneri almış durumdayım… İşin doğrusu bunlar yazılması gerekli mi diye aldı beni bir düşünce…

Yazarlar ne yazar, ne yazmaz

O zaman bir köşe yazarı kimdir ve hangi konularda yazmalı soruları üzerinde daha yoğun düşünme ihtiyacı duydum… Genel anlamda yazar; gazete ve dergilere yazılar yazan ya da ortaya bir kitap koyan kimsedir.  Böyle kişilere Osmanlı Türkçesi’nde muharrir, kalem erbabı veya müellif denilmekteydi...

Köşe yazarları yazılarını toplumsal sorunlarda/konularda farklı açılardan ve eleştirel bir bakış açısıyla, tarafsız bir şekilde, ayrıntıya boğmadan, eğitici ve bilgilendirici, sade ve akıcı bir üslup ile yazmalıdır…

Elbette bu özelliklerde yazar ve köşe yazıları vardır… Yerel ve ulusal gazetelerde yazar ve köşe yazarlarını takip ettiğimde homojen olmadıklarını gözlemledim… Bazı yazarların, bana önerilen konuların bir kısmını dikkate aldığı kanısına ulaştım… Köşesinde âleme nizam veren yazarların var olduğunu da gördüm…

Bazı köşe yazılarını görünce yazarın sanki bu dünyada yaşamadığını veya konunun da uzaylılar için yazıldığını düşünmedim desem yalan olur (!) Bunlar kimin sesidir? Bunların sahipleri kimlerdir?

Sahi siz ne dersiniz, köşe yazarları kimin için, ne yazmalı? Kimin sesi olmalı?