Bu hafta; hakkını arayan, mahallesinin kalkınması, yatırım yapılması ve eksiklerinin giderilmesi için canla başla çalışan insanlardan bahsetmek istedim.

                  Kahramanmaraş merkezden 120 km. uzakta olan şehrin en gelişmemiş ilçesi Çağlayancerit’te  büyükşehir kanunuyla kasabalıktan mahalle statüsüne geçmiş bir yer Helete. Kasaba iken nüfusu yaklaşık on bin olan  Helete, mahalle statüsüne geçince nüfusu yarı yarıya düştü. Belediye iken hizmet alımında herhangi bir sıkıntı yaşamayan Helete, mahalle olmasıyla hizmet alımında sıkıntılar yaşamaya başladı. Çağlayancerit Belediyesinden beklenen hizmeti alamayan Heleteliler, Nisan 2017 de Kahramanmaraş Milletvekili ve TBMM İçişleri Komisyon Başkanı Celalettin Güvenç’in katılımı ve halkın da büyük ilgisiyle Kahramanmaraş’ta bir istişare toplantısı düzenlediler. Toplantının amacı Gaziantep’in 50 yıllık su ihtiyacını giderecek denilen Helete sınırlarında olan Göksu Çayı’ndan Gaziantep’e su götürülmesi konusunda fikir alışverişi yapmaktı. Kahramanmaraşlı siyasilerin Mayıs 2017’deki  Helete ziyaretlerinde Göksu’nun kurutulmaması, yetersiz olan ulaşım ağının yapılandırılması ve Helete’nin hizmet alabilmek için ilçe olması konuları tartışılmış, siyasilerden hizmetlerle alakalı bazı sözler alınmış. O günden bu güne hiçbir aksiyon görmeyen Heleteliler daha birkaç gün önce tepkilerini dile getirmek için Göksu Çayı’nın Gaziantep’e aktarılması için açılmakta olan tünel önündeki iş makinalarının çalışmasını engelleyerek bir protesto gösterisi yaptı. Verilen sözlerin yerine getirilmemesi durumunda çalışmalara izin vermeyeceklerini dile getiren Heleteliler hem Kahramanmaraş’tan hem de Gaziantep’ten verilen sözlerin yerine getirilmesini istiyorlar.      

Protesto tarzı benim çok hoşuma gitmese de halkın birlikteliği, memleketinin gelişmesi için arzuları takdire şayan. Verilen sözlerin yapılıp yapılmayacağı, Göksu Çayı’nın gelecekte durumunun ne olacağı, suyun azalmasıyla Helete’nin geleceğinin ne olacağı gibi sorular akıllarda kalıyor. Bu gelişmelere hiçbir belediyeden buna Çağlayancerit Belediye Başkanı da dahil bir katılım ve açıklama olmaması düşündürücü. Helete’de yapılan istişare toplantısına sadece  Ak Parti İl Başkanı Ahmet Özdemir,  Kahramanmaraş Vali Yardımcısı ve Çağlayancerit Kaymakamı katılmış. Acaba neden Büyükşehir ve Çağlayancerit  Belediyesinden herhangi bir katılım olmadı. Merak ediyoruz açıkçası.

Helete’nin bu birlikteliğinin, gelişmeye dayalı isteklerinin, verilen sözlerin tutulmaması durumunda verdikleri mücadelenin bir an önce olumlu bir şekilde çözülmesi gerekmektedir. Demokratik yollarla herkesin hakkını arama özgürlüğüne sahip olduğu bu ülkede keşke Kahramanmaraş merkezde yaşayanlar da verilen ama tutulmayan sözlerin peşine Heleteliler kadar düşebilseydi.