Kendilerini okutan kitaplar olur, bir gün bakarsınız ki masanızda, sonra elinizde ve yüreğinizde. Kitap böyle olursa okuma zorluklarından söz etmemiz yersiz olur. Gün ışığı nasıl ihtiyaçsa bu kitaplar da karanlık dünyamızı aydınlatır ve mutluluğa kapı aralar.

İslam Tarihi yazarı merhum M.Âsım Köksal’ın Ahmed Kuddusi adlı  bir kitabı yayınlandı. Biyoğrafi tarzında olan bu eser M.Âsım Köksal’ın özel ilgisinin sonucu ortaya çıkmış. Büyük mutasavvıf ve divan şairi Mer’aşizâde Ahmed Kuddîsi (k.s)’nin (1769-1849) hayatı, tasavvuf anlayışı ve eserleri hakkında kaleme alınmış olan bu eser, aynı zamanda merhum müellifinin doğrudan tasavvufa ve bir mutasavvıfa dair tek eseri olma özelliğini taşıyor. Ahmed Kuddûsi’nin şu eserleri bulunmaktadır: Divan, Pendname, İcazetname, Nesâyıhı Ahmed Kuddusi, Hazinetül Esrar ve Ganimetül Ebrar, Medayıh Risalesi, Muhtasar tıbb-ı Nebi, Mektuplar, çeşitli konulara Arapça risaleler. Yazar Ahmed Kuddûsi’nin tasavvuf anlayışını şöyle anlatır: “Kuddûsi velimizin tasavvuf anlayışı da ayrı ve gerçek bir özellik taşır. Allah’ı zikir ibadetinin, Allah tarafından emir edildiği için yapılması gerektiğini; bundan, dünyevi ve hatta uhrevi bir karşılık beklemenin doğru olmayacağını ve belki de zararlı olabileceğini açıklayarak zakirleri uyarır; gerçek sâlik’in, keramet, yüksek makam, Cennet nimetleri elde etmek, kalbleri çelmek, meşhur olmak için zikrullah etmeyeceğini bildirir. “Ehlullah indinde, boş cebine elini sokup elma çıkarmak, kerâmet degüldür. Keramet, budur ki elini sokup cebindeki elmayı bulmaya” (Sh. 67)

Dört bölümden oluşan kitabın birinci bölümünde Ahmed Kuddûsi’nin hayatı, ikinci bölümde ekler, üçüncü bölümde Ahmed Kuddûsi’nin mensur eserlerinden seçmeler, dördüncü bölümde Kuddûsi Divanından seçmelere yer verilmiştir. Mensur eserlerinden seçmeler bölümünde yer alan mektupların bir dönemin, dini hayatı hakkında bize önemli ipuçları verdiğini görüyoruz. Kullanılan dilin orjinal olarak verildiği bölüm iyice okunursa nereden nereye geldiğimiz hususunda fikir sahibi olunur.

Ahmed Kuddûsi’yi ilahileriyle tanıyor ve o ilahileri toplantılarda okuyoruz, mesela şu dizeler O’nun:

“Ey rahmeti bol padişah!

Cürmüm ile geldim Sana,

Ben eyledim hiadsiz günah,

Cürmüm ile geldim Sana.”

Daha değişik ilahiler okumak isterseniz bu kitap sizleri bekliyor. Hayırlı okumalar.

AHMED KUDDÛSİ (k.s.) Yazarı M.ÂSIM KÖKSAL

Köksal Yayınları 0212 505 90 37 İstanbul.