Bugün karne günü...17 milyon öğrenci ile 1 milyon öğretmen için yaklaşık 3 ay sürecek yaz tatili başlıyor...2017-2018 Eğitim öğretim yılı 18 Eylül 2017 Pazartesi günü start alacak.

Çocuklar ve eğitimciler; 90 gün boyunca sınavlar, dersler, erken kalkma gibi sorunları yaşamayacak.

Yaz tatili pek çok öğrencinin heyecanla beklediği dönemdir. Yaz tatilinin öğrenciler için anlamı; uzun uyku saatleri, bol gezme ve eğlenmektir...

Rahatlama ve serbestlik ifade eden tatil döneminde ise anne ve babalar için kaygı dolu günler başlıyor. Okul döneminde bir çocuğun gününün çok büyük bir kısmı okulda geçtiğinden anne-babalar gönül rahatlığı içinde proğram yapabiliyorlardı.Tatil döneminde ise sabahtan akşama kadar çocuğun evde kalacak olması ebeveynleri şimdiden düşündürmeye başladı.

Hiç bir şey yapmadan geçirilen üç ay çocukları mutsuzluğa hatta umutsuzluğa sevk eder.Yaz tatilini verimli ve güzel geçirmek için öğrencilerin kendilerine mutlaka bir tatil programı hazırlaması gerekiyor.Her bireyin gelişim özellikleri ve farklılıklarını da unutmamalıyız .

Bu nedenle, her öğrenci kendi durumuna göre bir çalışma stratejisi belirlemeli. Günün, haftanın ve tatilin sonunda ulaşılması düşünülen yeni hedefler saptanmalı. Bu hedefler, öğrencinin çalışma isteğini artıracak nitelikte olmalı. Hayali ve gerçekleşmesi imkânsız hedefler, belli bir süre sonra öğrencinin ümidinin kırılmasına ve çalışma isteğinin azalmasına neden olabilir

Çocuklara yaz programı hazırlanırken; onların “çocuk olmak” ile ilgili ihtiyaçları da göz önünde bulundurulmalıdır. Bu programda dinlenmeye, eğlenmeye ağırlık verildiği gibi zayıf derslerin telafisi ya da öğrencinin kendini eksik bulduğu konuların tekrarı için de zaman ayrılmalı. Özellikle okuldaki akademik başarısı düşük ve eksikleri fazla olan öğrencilerin diğer arkadaşlarına yetişmesi için tatil bulunmaz bir fırsattır. Konu yetiştirmede problemi olmayan, akademik başarısı iyi öğrenciler ise tatilde öğrendikleri konuların tekrarını yapmalı.

Yaz tatilinin olmazsa olmazı kitap okumaktır.Anne-babalar birlikte kitap okuma saatleri düzenleyerek, çocuklarına okuma sevgisi aşılayabilir. Ayrıca çocuklarımızı spor ve sanatsal etkinliklere yönelterek sosyal bir kişilik kazandırabiliriz.

Öncelikle yaz tatili öğrenciler ve ailesinin birlikte vakit geçirebileceği önemli bir zaman aralığıdır. Geçen her günün değeri bilinmelidir.

İnsanlığımız ve sorumluluklarımız tatile çıkmadan, eğitimcilerimize ve öğrencilerimize güzel bir yaz tatili diliyorum...