Camlar

Camlar, şüphesiz evin temiz görünmesini sağlayan en önemli unsurlardan biri. Cam silerken kullandığınız temizlik maddesi ne olursa olsun, camı bir bezle siliyorsanız camın üzerinde bez lekelerini ve hatta tüy parçacıklarını görebilirsiniz. Bez yerine kullanacağınız bir gazete kağıdı parçası ile daha pürüzsüz bir cam görünümü elde edebilirsiniz.

Buzdolabı temizliği

Eğer buzdolabınızda yemek artıklarından ve çeşitli besinlerden oluşan rahatsız edici bir koku varsa, bir çay tabağı içerisine bir paket vanilya koyun ve bu tabağı dolabının üst raflarından birine yerleştirin. Vanilya yerine kahve telvesi de kullanabilirsiniz.

Kararan çelikler

Kararan çelik yüzeyler için (fırın yüzeyi, çaydanlık veya tencere gibi) ihtiyacınız olan temizlik maddesi sirke! Sıcak su ve sirke kullanarak bu yüzeyleri doğal bir şekilde temizleyebilir ve parlatabilirsiniz.

Mis kokan dolaplar

Eğer kıyafetlerinizin ve nevresimlerinizin tertemiz kokmasını istiyorsanız bitmeye yakın katı el sabunlarınızı dolabınıza koyun. Eğer sıvı sabun kullanıyorsanız büyük bir katı sabunu küçük parçalara bölerek dolaplarınızda kullanabilirsiniz.

Lavabolar

Eğer lavabonuzda yerleşmiş lekeler varsa ve bunları kullandığınız temizlik ürünleri ile çıkartamıyorsanız bir de karbonatlı ve sirkeli suyu deneyin. Kullandığınız asitli temizleyiciler mermerlerde aşınmaya neden olabileceği için bu maddelerden kesinlikle kaçınmalısınız.

DUVAR KAĞIDI LEKELERİNE SON

Duvar kağıdı üzerindeki kurşun kalem, parmak izi ve kir lekelerini deterjanla silmeye kalkışmayın. Bu lekeleri bir silgiyle silerek kağıtlarınızı temizleyebilirsiniz.

EVİNİZ MİS GİBİ KOKSUN

Evinizin güzel kokması için yer silme suyuna birkaç damla parfüm damlatmanız yeterli olacaktır. Evinizin uzun süre mis gibi koktuğunu göreceksiniz.

KOLTUK TOZUNA SON

Elektrik süpürgeniz yoksa ve koltuklarınızın tozunu almanız gerekiyorsa, şu yöntemi uygulayın; tozunu alacağınız eşyanın üstüne nemli bir bez yayın, beze sopa ile vurarak tozunu çıkarın. Çıkan toz nemli beze yapışacağından hem oda tozlanmaz, hem de koltuğunuz tertemiz olur.

ÜTÜ ISISINI NASIL AYARLAMALI?

Öncelikle ütülemeye en düşük ısıyla başlayın. Kumaş için gerektikçe ısıyı yükseltin. En yüksek derece ile bitirin. Karışık kumaşlarda ısıyı en narin kumaşa göre ayarlayın (Gerekirse ortalama bir sıcaklık ayarı kullanabilirsiniz.)

BEMBEYAZ ÇARŞAFLAR

Beyaz çarşaflarınızı yıkarken en büyük düşmanınız klorlu çamaşır sularıdır. Çünkü kumaşı hem yıpratır hem de sararmasına neden olur. Eğer beyazlatmaya ihtiyaç duyuyorsanız, oksijen-bazlı çamaşır suyu kullanın. Kullanım talimatında elde yıkanması gerektiği yazıyorsa öyle yapın. Yumuşak bir sabun kullanın. Sıkmayın, asın ve kurumaya bırakın. Çarşaflarınızı kuru, temiz yerlerde saklayın.

SARIMSAK KOKMAYIN

Bol sarımsaklı nefis bir mantının ardından vicdan azabı gibi üzerinize çöreklenen sarımsak kokusunu sorun etmeyin. Mantı keyfinin ardından ağız kokusu endişesiyle artık konuşmaya çekinmenize gerek yok. Elbette sarımsak kokusu dahil tüm kötü ağız kokularından korunmak için dişlerinizi iyice fırçalamalısınız. Ayrıca sarımsağın ardından maydanoz yaprağı çiğnemek de işe yarar.

BALIK KOKUSUNDAN NASIL KURTULMALI?

Dondurulmuş balığın kötü kokusunu almak için balığı kızartmaya başlamadan önce süte batırabilirsiniz. Kokudan eser kalmadığını göreceksiniz!

FIRIN TEMİZLİĞİ İÇİN

Fırının içini temizlemek için, içine geceden sıcak su ve amonyak dolu bir kap koyun. Sabah kapağını bir süre açık tutun, sonra süngerle silin.