Manşet Gazetesi olarak gündemi en sıcak haliyle takip ederken, siz değerli okuyucularımız için nabız yoklayan haberlerimize devam ediyoruz. Bu kez ise gündemin dışına çıkarak Dulkadiroğlu İlçesi’ne bağlı Sakarya Mahallesi’nde kurulan Semt Pazarı’na indik ve hem vatandaşın hem de esnafın nabzını tuttuk. Pazarda meyve sebze fiyatları, esnafın sıkıntıları, fiyatlar karşısında vatandaşın tepkisi ve tüm bunların sebeplerini sorduk. Esnaf ve vatandaş anlattı biz dinledik. Son günlerde meyve ve sebze fiyatlarındaki düşüşler vatandaşların yüzünü güldürürken, satıcılar da talebin az olmasından ve yetkililerin kapalı pazar yerleri yapılacağı yönünde ki vaatlerini tutmamalarından şikayetçi.

" FİYATI ARTAN PEK YOK"

Uzun yıllardır semt pazarlarında esnaflık yapan Ahmet Serin, şuan ki meyve ve sebze fiyatları hakkında, " Geçtiğimiz haftalara göre fiyatlar uygun diyebilirim. Aynı kalan birçok ürün var ama fiyatı artan pek yok." dedi. Serin aynı zamanda, "Pazar fiyatları şuan çok güzeldir. Portakal şuan 2,5 TL oldu. Elmalar 3 TL oldu. Yeşillikte hiç artış yok. 1 TL den yukarı çıkmıyor. Geçtiğimiz haftalara göre fiyatlar uygun diyebilirim. Aynı kalan birçok ürün var ama fiyatı artan pek yok. Şuan hava şartlarından dolayı portakalda bir artış var. Şuan limonun rekor kırdığını söyleyebilirim. Limonda baya yükselme var. 4 TL'ye satılan limonlar var. Geçtiğimiz hafta 2,5 TL olan limonun bu haftaki fiyatı yüksek. Kış ayları pazarcıları çok kötü etkiliyor. Yetkililer bize kapalı pazar kuracaklardı. Şuana kadar sadece iki tane kurdular. O kadar zaman da daha iki tane oldu. Çok daha fazla olması lazımdı. Seçimden önce bizim yanımıza geldiler, bize söz verdiler. Kapalı pazar yapılacak demişlerdi Belediye Başkanından diğer tüm yetkililere kadar. Şuan baktığımız da kimse de sözünü tutmadı. Kimse kusura bakmasın." şeklinde konuştu.

"YETKİLİLERİN VERDİKLERİ SÖZLERİ TUTMALARINI İSTİYORUM"

Kış aylarında pazar yerlerinin kapalı olmadığı için çok zorlandıklarından yakınan Serin, "Pazar yerlerinin kapalı olmaması bizleri çok zorluyor. Yağmurlu havalarda bir sıkıntı ile mücadele etmek zorunda kalıyoruz. Bizleri geçtim yağmurlu havalarda vatandaşımız da pek gelmiyor. Vatandaşa hak veriyorum. Yağmurlu günler de onların içinde büyük sıkıntıdır. Her vatandaşımızın arabası yok. Arabası olmayan buradan aldıklarını yürüyerek eve götürmek zorunda kalıyor. Bu seçenektense bir kaç lira fazladan verip yakın bir marketten almak daha cazip geliyor. Ama kapalı pazar yerleri yapılırsa bu sorunun büyük ölçüde önüne geçilir. En azından insanlar pazar yerinde vakit geçirebilirler. Buradan yetkililere seslenmek istiyorum. Fazladan bir şey istemek değil, yetkililerin verdikleri sözleri tutmalarını istiyorum. Çünkü bu sözü tutmaları hem bizlerin hem de vatandaşın yararınadır. Hiç vakit kaybetmeden havalar daha da kötü olmadan bu yapılmalıdır." ifadelerini kullandı.

"NORMALDEN KAT KAT DÜŞÜK"

Semt pazarlarının sevilen ve emektar isimlerinden biri olan Vakkas Balbay son haftalarda ki meyve ve sebze fiyatları hakkında ". Geçtiğimiz haftalara, aylara hatta yıllara göre bile fiyatlar çok uygun" dedi. Balbay semt pazarları hakkındaki değerlendirmelerine ise şu şekilde devam etti, "Ben yaklaşık 1978'den beri bu iş ile uğraşıyorum. 40 yılı geçti bu meslekte geçirdiğim vakit. Bu geçen sürede birçok şey gördük ve geçirdik. Fiyatların yer yer yüksek olduğunu da gördük, düşük olduğunu da gördük. Şuan ki fiyatlara ve pazarın durumuna gelirsek de fiyatlar çok uygun. Geçtiğimiz haftalara aylara hatta yıllara göre bile fiyatlar çok uygun. Hemen hemen 10 yıl öncesinin fiyatları ile satıyoruz. Zamanla her şeyin fiyatı artar ama bu bizde öyle olmuyor. Şuan pazara gelen bir vatandaş zaten fark edecektir. Talep konusuna gelirsek de, talep çok az. Her şey el yakıyor ortalıkta birçok ürün zamlanıyor ama pazar fiyatlarına da bakarsan bırak normal olmayı normalden kat kat düşük. Fiyatlar bu kadar uygunken dahi talebin olmaması üzücü. İnsanlarımız da sıcak para yok. Aslında bunlar çiftçilik ile alakalıdır. Çiftçi Türkiye'nin bel kemiğidir. Kalkınma önce çiftçilik ile başlar. Çiftçi para kazanacak ki, ev yaptırsın, arsa alsın, araba alsın, sanayiye para harcasın her şey çiftçi ile biter. Çiftçiye bakmazsa Türkiye zarar görür. Artık kış aylarının tamamen gelmesiyle, soğan, domates, salatalık, patlıcan, fasulye, karnabahar fiyatları bir iki haftaya az da olsa yükselir. "

"BIRAKIR GİDERİM BU İŞİ"

Hal esnaflarının yeteri kadar denetlenmediğini söyleyen Balbay, denetlemeler ile disiplin altında tutulan esnafların çok daha verimli bir şekilde çalışacaklarını söyledi. Balbay bu konuda; "Belediye ve yetkililer Hal'de yeteri kadar kontrol de bulunmuyor. Vergisiz faturasız mal çıkartıyorlar. Şu pazarın içerisinde ben fatura aldım diyen varsa göstersin. Onu göstersinler bırakır giderim bu işi. Fatura yok, kontrol yok, zabıta kontrolü yok, kapılarda bekçi yok tüm rünler komisyonculara verilmiş. Bu konuda belediyemiz disiplinsiz. Türk halkı disiplin ister. Türk halkına disiplin uygulamazsan problemler çıkar."ifadelerini kullandı.

“FİYATLAR MEVSİM NORMALLERİNDE”

Pazardaki en yüksek fiyatlı ürünün limon olduğunu kaydeden pazar esnaflarından Hasan Sarıkaya, “Pazar fiyatları çok iyi durumda, herhangi bir artış söz konusu değil. Bahçeden, tarladan 3 TL'ye çıkan meyveyi burada 4'e veriyoruz. Çok şükür para da kazanıyoruz ufak tefek. Vatandaşın ilgisi pek olmasa da çalışan her zaman emeğini aldı. Alıcı ile olabildiğince iyi iletişim kurmaya çalışıyoruz ama ülke genelinde ki limon fiyatlarında ki artış bizi de zor durumda bırakıyor fiyatı gören alıcılar şaşırıp bizlere tepki gösteriyor. Bunun dışında diğer ürünler de fiyatlar mevsim normallerinde. İlerleyen aylarda daha da artacağı söyleniyor sarımsağın fiyatının, alıcıları daha duyarlı olmaya davet ediyorum. Sonuçta biz de bir aracıyız” ifadelerini kullandı.

“PAZARLAR ŞEHİR YAŞAMININ OLMAZSA OLMAZIYDI”

Pazar alışverişini yapan Hülya Yılmaz, düzenli olarak semt pazarlarından alışveriş yaptığını ve gerek meyve gerek sebze ihtiyaçlarını haftanın belirli günleri kurulan semt pazarlarından karşıladığını belirterek, “Biz meyvemizi, sebzemizi pazarlardan alarak büyüdük şuan olanın aksine marketler değil de pazarlar şehir yaşamının olmazsa olmazıydı. Bu yüzden Pazar yerleri fiyatlarını yakinen biliyoruz. Şuan şehrimiz pazarlarında fiyatların çok uygun olduğunu söyleyebiliriz. Bir de haberler de diğer illerde fiyatları görünce daha bulunduğumuz durumu şükrediyoruz. Şehrimizin birçok meyve ve sebze yetiştiriciliği açısından elverişli olması da bu durumda çok etkili. Neredeyse her şey yetişiyor ve araya aracılar girmeden alıcıya ürün ulaşıyor. Fiyatların böyle oluşunun ana sebebi bu bence” dedi.

Haber: Alihan Kürşat

Editör: Mahmut Beyaz