TBMM İçişleri Komisyon Başkanı Celalettin Güvenç, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili İmran Kılıç, AK Parti İl Başkanı Ahmet Özdemir, Dulkadiroğlu İlçe Başkanı Ömer Oruç Bilal Debgici’den oluşan AK Parti heyeti, Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya’nın ev sahipliğinde çiftçilerle kahvaltı programında bir araya geldi. Ziraat Odası Başkanlığı’nda düzenlenen toplantıya Tarım İl Müdürü İhsan Emiralioğlu’da katıldı. Çiftçilerin sorunlarının dinlendiği programda kent tarımına yönelik karşılıklı fikir alışverişlerinde bulunuldu. Çiftçiler sıkıntılarını anlattı, milletvekilleri çözüm yolları aradı. Toplantının ardından konuşma yapan TBMM İçişleri Komisyon Başkanı Güvenç, Türkiye’nin bir tarım ülkesi olduğunu belirterek, gelinen noktada tarımın geliştiğini söyledi. 2002-2016 arası gerek Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Başkanlığı tarafından gerekse de Tarım Müdürlükleri eliyle 213+180 tesisin kuruluşunu sağladıklarının altını çizen Güvenç, çalışmalar yaptıkça üretimi büyüteceklere vurgu yaptı.

ÇİFTÇİLİK VE ZİRAATTE ZENGİN TÜRKİYE”
Güvenç konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Tarım dün önemliydi, bugün önemli, yarın daha da önemli olacak. Dünya nüfusu süratle artıyor. Artan nüfus karşısında ekim arazileri azalıyor. İtiraf etmek gerekir insanoğlu da bu konuda hoyratça tarımsal zenginliklerimizi kötüye kullanıyor. Ancak ülkemizde yıllar yılı tarımın önemi yeterince anlaşılmadı. Tarımı küçümsedik, köyü küçümsedik, çiftçiliği küçümsedik ve tarımsal gelişimimizi sağlayamadık. Ama hamt olsun 2002’den beri her alanda olduğu gibi tarımsal alanda da bir gelişim ve atılım içerisindeyiz. Tarımın önemini biliyoruz, tarımın dünya ülkeleri için önemli olduğunu biliyoruz. Ülkemiz içinde vazgeçilmez olduğunu biliyoruz. Türkiye bir tarım ülkesidir. Türkiye çiftçilik ve ziraat bakımından dünyanın en zengin ülkelerinden birisidir. Devlet, hükümet, belediyeler, sivil toplum hep beraber bir gelişim ve değişim içindeyiz.”

393 KURULU TESİS
2002 ila 2016 yılları arasında geçen 14 yıllık sürede toplam 393 tesisin kurulumunun sağlandığına dikkat çeken Güvenç, çiftçilerin tüm sorunlarını bildiklerini belirtti. Güvenç, “Dün ziraat köydeki aile ziraatı şeklinde yapılıyordu. Hatta köyde de hanımların üzerine yıkılmış bir olaydı bu. Hepimiz bu işin içerisinden geliyoruz. İşletme mantığı yoktu. Bugün hamt olsun işletmeler eliyle hesaplarını yaparak çiftçilik ve ziraat yapmaya başladık. Tarım il müdürümüz çok önemli bilgiler verdi. Bakın Şanlıurfa, Kahramanmaraş’a göre tarımsal arazi bakımından çok zengin. Ama Şanlıurfa’nın yıllık katma değeri 5 milyon TL civarındadır. Tarım il müdürümüzün verdiği 3 nokta da Kahramanmaraş’ta 6 milyon TL katma değer sağlamışız. Bu çok önemli bir rakam. Bu demektir ki kent çiftçisi bu işin önemini anlamış, buradan para kazanılabileceğini görmüş, bu konuda yatırım yapıyor. Devlette onlara destek veriyor. Yine 2002-2016 arası gerek Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Başkanlığı tarafından gerek Tarım Müdürlükleri eliyle 213+180 tesisin kuruluşunu sağlamışız. Bunların tamamının yüzde 50’sini devlet ve hükümet olarak biz vermişiz. Şu anda da tarım il müdürlüğümüze müracaat ettiğinizde yüzde 50 hibe desteği ile tarımsal üretim yapacak tesis kurabilirsiniz. Bunun için bilinçli olmamız lazım. Bahsettiğiniz sorunların tamamını biliyoruz” şeklinde konuştu.

ARTIK ÇİFTÇİLER ORTAKLIK KURACAK”
Çiftçilerin artık ortaklık kurarak birlikte çalışması gerektiğini ifade eden Güvenç, şöyle konuştu: “Kartalkaya Barajı, Helete’nin Göksu suyu Gölbaşı’nın Çetintepe Barajı, Kısık Barajı bütün bunların birlikte değerlendirilebilmesi için DSİ ve Orman Su İşleri Bakanlığı nezdinde görüşmelerimiz devam ediyor. Bu çalışmaları yaptıkça üretimi büyüteceğiz. Bunun için ihtiyacımız olan birlikte çalışmaktır. Artık çiftçilerde ortaklık kuracak. Çiftçi kış döneminde tarlada işini bitirdiği zaman bizim kış dönemi eğitim dönemimiz olması lazım. Yani Kasım ayından itibaren il müdürlüğü ekiplerimiz il merkezinde ve ilçelerde çiftçilere eğitim vermeli. 2018 yılında hükümetimiz tarıma yeni bir sayfa açıyor. Milli Tarım Politikası sloganı altında yerli ve milli üretimi arttırmaya amaçlıyoruz. Bunun için 30 milyar TL’nin üzerinde bir desteği çiftçimize sağlayacağız.”

SULAMA DA TÜRKİYE GENELİNDE SORUNLAR VAR”
Toplantıda konuşma yapan bir diğer isim Milletvekili İmran Kılıç’da birçok konuya ilişkin önemli sayılabilecek sorunları dile getirerek, çözüm yolları hakkında bilgiler verdi. Kılıç “Kahramanmaraş’ta üretim var fakat üretilen ceviz, kiraz, elma gibi her ürünün işleme, paketleme ve pazarlama tesisleriyle ilgili bir sorun gözüküyor. Yani ektiğimiz mahsullerin pazara sunulacak halde paketlenmesi gerekiyor. Kahramanmaraş biberciliğinin yeniden canlanması için biber sapı çekme ve biber kurutma makinasını için TÜBİTAK’tan destek almamız ve bu makinayı bir an önce piyasaya sürmemiz lazım. Bu bizim biberciliğimizi yeniden canlandıracaktır. Sulama da Türkiye genelinde sorunlar var. Devlet bu kadar masraf yaparak sulama yapıyor. Ama bazı tesisler çalışamıyor ve bu çalışamayışının birçok sebepleri var. Acaba elektrikte olduğu gibi bu sulamalar özelleştirilse mi? Önceden devlet elektriği verir ama parasını toplayamazdı. Şu anda sulamada da durum bu şekilde. Sulama Birliklerimiz var. Bazı çiftçilerimiz suladıkları yerin parasını ödemiyor. Bazı paralarda ödendiği halde yerini bulmaya biliyor. Netice itibariyle bu zarar toplanıyor ve o sulama birliğimiz iflas ediyor. Bu Sulama birliklerine bir çözüm getirilmesi lazım” şeklinde konuştu.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz