Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, 2018-2019 üretim yılı kapsamında arazide çiftçilerin yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgiler verdi. Çiftçilerin yoğun bir şekilde toprağını işleyip arazide tohumları toprakla buluşturduğuna dikkat çeken Çetinkaya, maliyetlerin yükseldiğini vurguladı. Buğday ekiminin yüzde 70 oranında tamamlandığını söyleyen Çetinkaya, şu gün itibariyle Kahramanmaraş’ta yağışların beklenildiği gibi olduğunu dile getirdi. Bu yıl hasat sürecinin sancılı geçtiğini ifade eden Çetinkaya, zeytindeki kurtlanma nedeniyle üründen yeteri kadar verim alınmadığını söyledi.

ÇİFTÇİMİZ TOPRAKTAN VAZGEÇMEZ”
Ne olursa olsun çiftçinin asla ama asla topraktan vazgeçmeyeceğini anlatan Çetinkaya, “Kahramanmaraş’ta 2018-2019 üretim yılı tüm hızıyla devam ediyor. Çiftçilerimiz arazide hummalı bir şekilde çalışmalarını sürdürüyorlar. Şu an için arazide buğday ekimleri yüzde 70 oranında tamamlanmış durumda. Çiftçimiz yoğun bir şekilde toprağını işleyip arazide tohumlarını toprakla buluşturmanın sevinci içerisinde. Tabii her ne kadarda ekonomik girdilerin yüksek olduğu bu dönemde maliyetlerin yüksek olması hasebiyle biraz buruk başlamış olsak ta 2018-2019 üretim yılına çiftçimiz her zaman ki gibi topraktan vazgeçmez. Toprağını her zaman için işlemeye devam eder ve arazi de çalışmalarına son derece önem verir. Bunun yanı sıra yağışlarda ekimlerle ilgili son derece önemli. Yağışlarımızın olması ve yeterince yağış almamız güzel. Yağışlar olmazsa ekilen buğdayda ciddi anlamda sıkıntı yaşayacağız. Tabii yağışlarımız Kahramanmaraş’ta bugün itibariyle aralıklarla devam ediyor. Ümit ediyor ve bekliyoruz ki yağışlar ekimler bittikten sonra bir an önce başlar ve ilerleyen günlerde yaz aylarında olası bir kuraklığın veya risklerin yaşanmaması için yağışlarımız da ekimlerimiz kadar son derece önemli. Tüm çiftçilerimiz dört gözle yağışların başlamasını bekliyorlar” ifadelerini kullandı.

“SIKINTILI VE SANCILI BİR HASAT DÖNEMİ GEÇİRDİK”
Çetinkaya, sözlerinin devamında şöyle konuştu: “Kahramanmaraş’ta tamamlamış olduğumuz hasat biraz sıkıntılı sancılı oldu. Biliyorsunuz kış aylarında yeteri kadar soğuk olmaması, bunun yanında yağışın olmaması birçok hastalıkların boy göstermemesine neden oldu ki şu son günlerde de Kahramanmaraş ve çevresinde yaygınlaşan zeytin hasadı devam ediyor. Zeytin hasadında bile gözlemliyoruz ki zeytinlerimizde bile kurtlanma var. Bu kurtlanma bu yıl zeytin üreticisini ciddi anlamda sıkıntıya soktu. Zeytinde bile bu yıl için daha önceki yıllarda görmediğimiz kurtlanma oldu.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz