Bilimsel literatüre göre zeytinin anavatanı, Anadolu’dur ve Kahramanmaraş, Mardin ve Hatay illerinin oluşturduğu üçgenin içinde kalan havzadır. Bu havza, dünya zeytinciliğinde zeytin çeşitliliği ve gen kaynakları bakımından oldukça önemli bir potansiyele sahiptir. Kahramanmaraş’ta ise zeytin yetiştiriciliği çok uzun yıllardan bu yana sürmektedir. Son 20-25 yıllık süreç içerisinde eski zeytinliklerin bir kısmı imara açılarak tahrip edilirken, diğer taraftan yeni bahçelerin tesisi hızla artmış dolayısı ile kentimizde zeytin ve zeytin yağı üretim potansiyeli güçlenirken beraberinde zeytin ve zeytinyağı sektörünü oluşturmuştur. İlimizde, Onikişubat ve Dulkadiroğlu İlçeleri başta olmak üzere Türkoğlu, Pazarcık ve Andırın İlçelerinde zeytin yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ağırlıklı olarak kentimizde önceleri yağlık sarı zeytin, yağlık siyah zeytin, Kilis yağlık, Nizip yağlık, memecik, yağ çelebi ve halhalı çeşitleri yetiştirilirken, son yıllarda ise Gemlik çeşidi ağırlık kazanmıştır. TÜİK verilerine göre Kahramanmaraş’ın 2016 yılı verilerine göre zeytin üretim alanı 93 bin 135 dekar olurken, 3 bin 410 ton üretim gerçekleşmiştir. Kayıtlı olan yaklaşık 2 milyon 500 bin ağaç tam verim çağında bulunurken, geri kalanı ile genç ağaçlardan oluşmaktadır. Kahramanmaraş’ın zeytin sektöründe önemli illerden bir tanesi olduğunu göstermek amacıyla Kahramanmaraş Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nce bir takım çalışmalar yapılıyor. Müdürlük bünyesinde yapılan çalışmalar ise yarın düzenlenecek olan Kahramanmaraş ili ‘Zeytin ve Zeytinyağı Sektör Buluşması’ ile devam edecek. Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) ve Kahramanmaraş Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nce Saffron Otel’de düzenlenecek olan buluşma ile çiftçilere alanında uzman kişiler tarafından bilgilendirmeler yapılacak.

ÇİFTÇİLER ALANINDA UZMAN KİŞİLERLE BULUŞAÇAK”

‘Zeytin ve Zeytinyağı Sektör Buluşması’ hakkında gazetemize özel bilgiler veren Kahramanmaraş Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Emiralioğlu, zeytin sektörü ve zeytin üreticilerine yeni gelişmelerin anlatılacağını söyledi. Çiftçilerin alanında uzman kişilerle bir araya geleceğini belirten Emiralioğlu, “Kentimizde 15 Şubat’ta Kahramanmaraş Valimiz Vahdettin Özkan’ın talimatları önderliğinde Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) ile birlikte ‘Zeytin ve Zeytinyağı Sektör Buluşması’ adı altında bir program düzenleyeceğiz. Buradaki amacımız Kahramanmaraş ilimizde her geçen gün gelişen zeytin sektörü ve zeytin üreticilerimize bu konudaki bilimsel yöntemlerle ilgili yeni gelişmeleri, bunlarla ilgili tavsiyelerde bulunabilecek ve yeni gelişmeleri onlara anlatacak hocalarımızla yetiştiricilerimizi buluşturmak. Kahramanmaraş’taki zeytin sektörünü daha ileriye taşımak için bir farkındalık oluşturmak temel hedefimiz. Bu amaçla hem Türkiye’de bu konudaki en yetkili kurum olan Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Hatay Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nden hocalarımız gelecekler. Yine Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçı Birliği ile Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı bizim programımıza katılacak. Böylelikle bütün sektörün taraflarını Kahramanmaraş’ta toplayıp sektörün buradaki sorunlarını, yapılabilecek çalışmaları ve yenilikleri bizim Kahramanmaraş’taki çiftçilerimize ve üreticilerimiz ile zeytinyağı sektöründe faaliyet gösteren zeytinyağı fabrikası sahiplerine bunu anlatmayı hedefliyoruz. Bu panelin en son kısmında da Ümmühan Tibet tarafından zeytinyağı tadım etkinliği düzenlenecek. Bu etkinlikte panele katılan katılımcılara kaliteli zeytinyağı nasıl anlaşılır, bunu anlamak için ne gibi pratik bilgiler var, bunlar uygulamalı olarak oradaki katılımcılara anlatılacak. Bizim çok merak ettiğimiz, insanların zeytinyağı ile acaba iyi midir, kaliteli midir şeklinde sorulan birçok soruya cevap bulabilecekleri de faaliyetlerimiz olacak” dedi.

ZEYTİNCİLİK KÜLTÜRÜ ÇOK ESKİYE DAYANIYOR”

Kahramanmaraş’ta zeytincilik kültürünün çok eskiye dayandığını dile getirilen Emiralioğlu, “Tabi Kahramanmaraş’ta zeytincilik kültürü çok eskiye dayanıyor. Biliyorsunuz bizim bu Binevler civarında ve yine Dereköy civarında geçmişten gelen kadim, uzun yıllara dayanan bir zeytin bahçesi geleneğimiz var. Ama zeytin Kahramanmaraş’ta daha çok insanların öz tüketim ihtiyaçlarını karşılamak için üretilen, daha çok küçük alanlarda yapılan bir sektör iken son yıllarda, özellikle 10-15 yıllık süreç içerisinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’mızın, geçmişte İl Özel İdaresi’nin şimdilerde ise Büyükşehir Belediye’mizin verdiği önemli desteklerle artık ilimizde zeytincilik ve zeytinyağı önemli bir sektör haline geldi. Kahramanmaraş ilinde zeytin dikim alanı 100 bin dekara yaklaşmış durumda. Bu ilimiz açısından çok önemli. 3-3 buçuk milyon TL civarında zeytin ağacımızın olduğunu biliyoruz. Bu her geçen gün artmaya devam ediyor” ifadelerini kullandı.

ZEYTİN ÜRETİMİ HER GEÇEN GÜN ARTIYOR”

Kahramanmaraş’ta zeytin üretiminin her geçen gün arttığını dile getiren İhsan Emiralioğlu, “2012 yılında biz Kahramanmaraş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak Sır Barajı Zeytin Havzası diye bir proje başlattık. Bu anlamda Sır Barajı çevresinde küçük tarım alanlarını, marjinal alanları çiftçilerimize zeytin dikmeleri yönünde tavsiyelerde bulunduk. Bu konuda oraları özel olarak destekledik. Böylelikle ilimizde zeytin üretimi her geçen gün arttı. Bununla beraber olarak da yine Bakanlığımızın verdiği Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi çerçevesinde verilen desteklerle yeni zeytinyağı tesisleri kuruldu. İlimizde şuanda 11-12 civarında zeytinyağı masmalası ve tesisimiz var. Bunlarda özellikle ilimizde üretilen zeytinin ilimizde işlenmesi noktasında bölgeye önemli katkılar sağlıyor. Yavaş yavaş Kahramanmaraş’ın adıyla zeytinyağı fabrikaları ve markaları oluşturulmaya başladı. Bu da ilimiz açısından gelecek vaat eden bir durum. İlimizde sofralık yeşil zeytin işleyen 2 adet işletme mevcuttur. Yıllık ise 150-200 ton civarında meyve yeşil çizik zeytin olarak işlenmekte ve pazarlanmaktadır. Sofralık siyah zeytin işleyen ticari işletme bulunmamaktadır. Ayrıca yöresel olarak halk kendi ev ihtiyaçları için evlerde yeşil ve siyah sofralık zeytin işletmektedir. Tabi Kahramanmaraş zeytin üretimi ve sektörü noktasında çok eski olmasına rağmen ticaret konusunda daha yeni yeni gelişen bir il. Önümüzdeki yıllar daha iyi olacağını düşünüyorum” açıklamalarında bulundu.

HALKIMIZI BULUŞMAYA DAVET EDİYORUZ”

Zeytin ve Zeytinyağı Sektör Buluşması’na Kahramanmaraş halkını davet eden Emiralioğlu, konuşmasını şu şekilde tamamladı, “Şuan için ilimizde üretilen zeytinin bir başka yerden kaliteli olduğunu söylemek mümkün değil, biz bunlarla ilgili bu tip etkinlikler düzenledikçe bu kalite standardı artık oluşacak. İnsanların bu konudaki damak tatları ve tercihleri ortaya çıkacak. Şuan için bizim zeytinimiz diğerlerinden daha kötü yada daha iyi anlamında bir şey söylemiyoruz. Ama biz üretime devam ediyoruz. Daha kaliteli üretime devam etmeye çalışıyoruz, işletmelerimizi bu yönde telkin ediyoruz. Zamanla pazarda piyasa değeri kendisini bulacak. Biz özellikle panelimize bütün Kahramanmaraş halkını davet ediyoruz. Zeytinyağı tadım etkinliği çiftçi olsun olmasın normal bir tüketici için de ilgi çekici bir konu, fırsatı ve vakti olan herkesi bekliyoruz.”

HABER: AHMET GÜNEÇIKAN

Editör: Mahmut Beyaz