Son dönemde yaşanan ölüm vakaları ile gündeme gelen ve uzmanlar tarafından defaatle ‘Sakın kullanmayın” uyarılarına rağmen kullanılan zayıflama ilaçları ile ilgili gazetemize bilgilendirmelerde bulunan Diyetisyen Gülşah Erşan, zayıflama ilacı diye çıkarılan ürünlerin pazarlama mantığında yapıldığını söyledi. “Bunu kullanırsam kesinlikle zayıflarım” gibi bir gerçeğin olmadığını belirten Erşan, “Her bitkisel ilaç iyidir." söylemi doğru değildir” diye konuştu. Sosyal medyada, internette sürekli karşılaşılan "şu ilaçla şu kadar kilo verdim" söylemlerinin gerçeği yansıtmadığını ifade eden Erşan, “Ne o haberler doğru ne de zayıflamada birebir etkili bir besin yok. Bir kere bu düşünce doğanın kurallarına aykırı hep tüketen olup nasıl fayda bekleyebiliriz ki. Bu her yerde görüp duyduğunuz zayıflama ilaçları tamamen pazarlama piyasasının bir oyunu. Bundan dört yıl önce altın çileği mucizevi besin ilan ettiler bir sonraki yıl goji berryi geçen yıl chia tohumunu bu yıl ise moringa çayı mucizevi besin oldu” şeklinde konuştu.

YAŞAM ŞEKLİ DEĞİŞTİRİLMELİ”

“Obezite ile mücadelede yaşam şekli değiştirilmeli ve tedavisi mutlaka bir diyetisyen gözetiminde olmalıdır” diyen Erşan, sözlerinin devamında şunları kaydetti: “Yalan arkadaşlar bunların hepsi pazarlama mantığı evet bir kısmının antioksidan etkisi var ve zayıflamaya destekleyici olabilir ama kesinlikle bunu kullanırsam zayıflarım gibi bir gerçek veya her istediğimi yerim sonra yağ yakıcı kapsülümü kullanırım kilolardan kurtulurum gibi bir gerçek literatürlerde yok. Böyle ürünlerin direk zayıflatır yönünde bilgi maalesef mevcut değil aksine zayıflamak uğruna kullandığınız o değişik çaylar ve ilaçlarla vücudunuzda ciddi deformasyonlar meydana getiriyor olabilirsiniz. Bunların en başlıca olumsuz etkileri terleme, hazımsızlık, halsizlik, tansiyon düşmesi tarzında şikâyetlere neden olurlar. Hatta bazıları yanlış doz ve kullanımda onarılması güç hasarları dahi verebilir. Obezite toplumumuzda bir hastalık olarak kabul edildiğinden her hastalıkta olduğu gibi obeziteden de kurtulmakta ilaçların kullanılması düşünülür ve ilk akla gelen yöntemdir ve oldukça yanlıştır. Obezite ile mücadelede yaşam şekli değiştirilmeli ve tedavisi mutlaka bir diyetisyen gözetiminde olmalıdır. Ayrıca obezitenin uzmanlar tarafından ilaçla tedavi yöntemine başvurulması için belli kriterler göz önünde bulundurulmalıdır. İşte bu kriterler; bireyin gerçek obezite sınıfına tabi olması. En az 6 ay süre ile spor ve beslenme tedavisi almış ancak zayıflayamamış olmasıdır. Ancak bu şartlar sağlandığında bazen hekimler tarafından ilaç tedavisine başvurulur. Uzman kontrolünde olmadan komşusu onunla zayıfladığı için kullanılmamalıdır. Mutlaka bir uzman görüşü alınmalıdır.”

ÖNERİLMEYEN HİÇBİR İLACI VEYA ÇAYI KULLANMAYINIZ”

Uzmanlar tarafından önerilmeyen hiçbir ilacın yâda çayın kullanılmaması gerektiğine vurgu yapan Erşan, “Kullanılan ilaçlar iki yönlü etki yapar. Birincisi besinlerle enerji alımını azaltmak ikincisi ise enerji yakımını artırmaktır. Ancak hekim tarafından önerilse dahi hiç bir ilaç çok uzun vadede kullanılmamalıdır. Çünkü vitamin ve mineral yetersizliklerine götürebilir. Hepimizin de bildiği gibi bütün ilaçların yan etkisi vardır ve uzman kontrolünde düzenli bir şekilde kullanılmalıdır. Size uzman tarafından önerilmeyen hiç bir ilacı veya çayı kullanmayınız” ifadelerini kullandı.

ZAYIFLAMAK İÇİN DİYETİSYENİNİZE BAŞVURUN”

Zayıflamak için mutlaka ama mutlaka diyetisyene başvurulması gerektiğinin altını çizen Erşan, “

Beslenme ve yaşam biçimi değişmediği sürece hiçbir ilacın beden ağırlığının denetiminde etkisi olmaz. Son yıllarda insanlar bitkisel kaynaklı çayların tablet formunu veya milkshake formatındaki formunu zayıflama ürünü diyerek satmaktadırlar. Bu ürünlerin bazıları tarım ve köy işleri bakanlığı izni ile yurt dışından getirtilmiştir. Ancak çoğunun zayıflamayı nasıl gerçekleştirdiğine dair bilgiler yetersizdir. Farmoknazi uzmanları bu ürünlerin kullanımında dikkatli olunmasını önermektedirler. Zayıflama amacıyla kullanılacak ürünlerin içerikleri, nasıl etki ettikleri, nasıl kullanılacağı, ne kadar süreyle kullanılacağı araştırılmadan satın alınmamalıdır. "Her bitkisel ilaç iyidir." söylemi doğru değildir. O ürünün içindeki bazı besin ögeleri beslenmemizdeki besinlerle olumsuz etkileşim içinde olabilir. Üstün teknoloji ile dahi hazırlanmış olsalar zararlı ögeler bulunabilir. Bitkiler ancak çok iyi bilindiğinde yararlıdır. Bu nedenle zayıflamak için diyetisyeninize başvurun o sizin yaş, cinsiyet ve sosyal yaşamınızı göz önüne alarak size uygun bir beslenme programı uygulayacaktır” diye konuştu.

Haber: Emre AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz