Dünya tarihinin gördüğü en büyük kahramanlık destanlarından biri olarak tarihe geçen Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi, 30 Ağustos’ta zaferle sonuçlanmış ve Türk tarihinin en önemli dönüm noktası olmuştur. Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin sağlamlaştığı ve sadece Türk tarihine değil dünya tarihine yön veren zafer, gösterdiği millet olma bilinciyle düşman ordularına karşı tek yürek olarak Anadolu’nun direniş meşalesini yakan Kahramanmaraş’ta bir başka yaşanıyor. 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü’nün 97. yıl dönümü, tüm yurtta olduğu gibi Kahramanmaraş’ta da coşkuyla kutlandı. Kutlamalar, sabah saatlerinde Atatürk Anıtı’na çelenk bırakılması ile başladı. Devlet erkanı ve protokol mensupları sonrasında ise Şeyhadil Mezarlığı’nda bulunan şehitliğe geçti. Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan’ın şehitlik defterinin imzalanmasının ardından saygı duruşu ve saygı atışı gerçekleştirildi. Şehitlerin mezarlarını ziyaret edilirken, dualar edildi. Kutlama programları buradan Kahramanmaraş Valiliği’ne taşındı. Kahramanmaraş Valiliği makamında tebrikleri kabul eden Vali Vahdettin Özkan, ziyaretçileriyle törenin yapılacağı meydana geldi. Vali Vahdettin Özkan, Garnizon Komutanı Albay Alptan Ulutaş ve Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, askeri araçla programa katılan kıtaların ve halkın bayramını kutladı. İstiklal Marşı’nın okunmasının ardındanTürk bayrağı göndere geçildi.

“TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN DÖNÜŞ NOKTASI OLDU”

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Yüzbaşı Yavuz Kılıçarslanyaptı. Türk milletinin en büyük zaferinin 97’nci yıl dönümü kutlamanın gururunu yaşadıklarını belirten Kılıçarslan, “Bugün, ebedi başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde Türk milletinin bağrından çıkan kahraman Türk Silahlı Kuvvetlerinin, milletimize elde edilecek en büyük zaferin yani 30 Ağustos Zafer Bayramının 97. yıl dönümüdür. Bu bayram haklı bir gurur ve sevinç içerisinde kutlanırken sizleri Türk Silahlı Kuvvetleri adına saygı ile selamlıyorum. Büyük Atatürk’ün Samsun’a çıkışı ile başlayan milli mücadele, Türk milletinin varını yoğunu ortaya koyarak verdiği destek ile devam etmiş ve Sakarya Meydan Muharebesi ile düşmanın taarruz gücünü kırmıştır. Büyük Taarruzun son safhası olan ve 30 Ağustos 1922 tarihindezafer ile sonuçlanan Başkomutanlık Meydan Muharebesi ise Milli Mücadele tarihinde bağımsızlığımızın kazanılması ve Türkiye’nin, Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde çağdaşlaşmaya yönelmiş ve yıkılmış bir imparatorluğun küllerinden Türkiye Cumhuriyeti yaratılmasında bir dönüş noktası olmuştur.

“HER ŞEYİN BİTTİĞİ SANILAN BİR YERDE…”

Türk Kurtuluş Savaşı, en zor koşullarda, her şeyin bittiği sanılan bir yerde yüce Türk milletinin ve onun kahraman ordusunun insan üstü gayreti ile dönemin en güçlü devletlerine ve onlara hizmet edenlere karşı kazanılan en onurlu ve eşsiz bir zaferdir. Ebedi Başkomutanımız Atatürk ve arkadaşları tarafından her aşaması eşsiz bir şekilde planlanmış, yönetilmiş ve sonuçlandırılmış olan bu zafer Türk ulusunun gençlik, özgürlük ve bağımsızlık ölümsüzleştiren Türk ordusunun gücünü, komutan ve askerlerinin iyilik ve cesaretin, halkının feragat ve fedakârlığını bir kez daha kanıtlayan büyük bir olay olmuştur. Türk ulusunun bağımsızlık düşüncesinin ölümsüz bir anıtı olan bu zafer Türk ordusunun kahramanlığını yüksek kudret ve kabiliyetlerinin bir göstergesi olmakla kalmamış ulusal birlik ve beraberliğimizin zaferlerin kazanılmasında ne kadar büyük bir güç olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur. Bu büyük zaferde Türk ulusu yeniden doğmuş ve devletimiz Cumhuriyetin ilanıyla da bağımsız, çağdaş, demokratik ve sosyal bir hukuk devleti olma imkânına kavuşmuştur. Türk Silahlı Kuvvetleri bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da yüce Türk ulusundan aldığı güç ve destekle Atatürkçü düşünce sisteminin önderliğinde çağdaş, laik, demokratik ve bağımsız Türk Cumhuriyetinin bekasını sağlama görevini sürdürmeye devam edecektir. Hiçbir güç Türk Silahlı Kuvvetlerini bu görevden alıkoyamayacaktır. 30 Ağustos Zafer Bayramının 97. yıl dönümünü büyük bir zafer ve onurla kutluyoruz” dedi.

“30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI, KAHRAMANMARAŞ’TA BİR BAŞKA OLUYOR”

Program sonrası açıklamalarda bulunan Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan ise 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın Kahramanmaraş’ta bir başka kutlandığını belirterek, “30 Ağustos Zafer Bayramı, Kahramanmaraş’ta bir başka oluyor. Gerçekten de zafer denilince, Anadolu’nun kurtuluşu denilince, memleketin birlik ve bütünlüğü denilince en yüksek hassasiyeti Kahramanmaraş’ta hissediyoruz. Kahramanmaraş’ın evlatları, Kahramanmaraş’ın ataları bu ulusal Kurtuluş Savaşı’na öncülük yapmıştır. Ulusal Kurtuluş Savaşı’nın meşalesini yakmıştır. 30 Ağustos Zafer Bayramımızı hep beraber kent halkımızla, askerimizle, STK’larımızla beraber kutladık. Tüm milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı tebrik ediyorum. Bu zaferlerin daim olmasını diliyorum. Memleketin birliği ve bütünlüğündeki bu harcın gelecek nesillere aktarılmasının en büyük vazifemiz olduğunu ifade etmek istiyorum. Milli değerlerimizle ilgili bu hassasiyetin inşasında ve işletilmesinde yüksek derecede herkese sorumluluk düşüyor, hep beraber bunu başaracağız bi-iznillah” ifadelerini kullandı.

“BU TOPRAKLARI KORUMAYA AND İÇTİK”

Atalarımızın geçmişte büyük bedeller ödediğini kaydeden Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör ise, “Öncelikle tüm milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı kutluyorum. Bu milletin tarihinde önemli olaylar vardır. Biz tabi bir ülkede yaşıyorsak, bir vatanımız varsa bunun bir bedeli vardır. Atalarımız geçmişte bu bedeli ödemiş, bugün de bu bedeli ödüyoruz. 30 Ağustos Zafer Bayramı vesilesiyle tüm ecdadımızı, şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyorum, Allah mekanlarını cennet etsin. Gazilerimize de hayırlı ömürler diliyorum. Biz bu vatanı korumak için geçmişte olduğu gibi bugün de şehit vermeye, bu toprakları korumaya and içtik. Milletimize, hemşerilerimize geçmişte olduğu gibi Allah bu acıları yaşatmasın, birliğimizi ve beraberliğimizi bozmasın diyorum. Bu vatan bizim” şeklinde konuştu.

“HÜRRİYETİMİZDEN TAVİZ VERMEDEN BURALARA KADAR GELDİK”

Kurtuluş Savaşı’nın mihenk taşlarından birisinin Kahramanmaraş olduğunun altını çizen Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek de, “Bu büyük ülkenin kahraman insanları 1071 yılında Malazgirt’ten başlayarak bizim ülkemizi bize yurt edinmişlerdir. Ama maalesef 1. Dünya Savaşı’ndan sonra o emperyalist ülkeler ülkemizi bölmüşler, adeta paylaşmışlar ama bu ülkenin büyük olduğunu maalesef anlayamamışlar. Bu büyük ülkenin kahraman insanları Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde biz bağımsız yaşayamayız, biz özgür yaşamalıyız, bağımsızlığımızı kazanmak durumundayız diyerek topyekün milletimizle beraber Kurtuluş Savaşı’nı başlatmışlar. O Kurtuluş Savaşı’nın mihenk taşlarından birisi de Kahramanmaraş’tır. O istiklal mücadelesini milletimiz Kahramanmaraş’ta başlatmıştır, nihai olarak da Sakarya Meydan Muharebesi ile 30 Ağustos’ta tekrar ülkemizin bağımsızlığını, bütünlüğünü bu millet Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde kazanmıştır. Dolayısıyla bu kahraman millet her dönemde bağımsızlığından, hürriyetinden, birliğinden ve bütünlüğünden taviz vermeden bugüne kadar gelmiştir. Bundan böyle de İnşallah bu güzel ülkenin insanları özgür, bağımsız ve uluslararası alanda da en ön sıralarda yer alacak şekilde büyük bir devlet olduğunu her zaman gösterecektir” ifadelerini kullandı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN MESAJI OKUNDU!

Programda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 30 Ağustos Zafer Bayramı mesajı okundu. Türkiye'de, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde ve dünyanın dört bir yanında yaşayan Türk vatandaşlarının her birinin 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı tebrik eden Erdoğan, şunları kaydetti: “26 Ağustos 1922 tarihinde Gazi Mustafa Kemal’in Başkomutanlığında başlayan Büyük Taarruz, verilen çetin mücadelelerinin ardından Dumlupınar’da zafere taşınmıştır. 30 Ağustos’ta kazanılan bu destansı zaferle milletimiz, kendisine reva görülen esaret gömleğini yırtıp atmış, ne pahasına olursa olsun bağımsızlığından taviz vermeyeceğini tüm dünyaya ilan etmiştir. Son devletimiz Türkiye Cumhuriyeti'nin de müjdesi olan Büyük Zafer, tarihten silinmek istenen Türk milletinin yeniden şahlanışının adıdır. Tarihteki tüm zaferlerimiz gibi 30 Ağustos’un arkasında da gözlerini kırpmadan hayatını feda eden kahramanlarımızın cesaretleri vardır. Milletimiz, dün olduğu gibi bugün de istiklal ve istikbali için canından aziz bildiği vatanı uğrunda aynı fedakarlık ve cesareti göstermeye hazırdır. Türk Silahlı Kuvvetlerinin milli bekamızı korumak gayesiyle sınırlarımız içinde ve dışında yürüttüğü mücadele, bunun en açık delilidir. Suriye'nin kuzeyinde, Irak'ta ve Doğu Akdeniz'de ülkemize karşı kurulan tüm tuzakları bozmaya kararlıyız. Milletimizin ve Kıbrıs Türklerinin haklarının gasbedilmesine kesinlikle izin vermeyeceğiz. Büyük Zafer'den aldığımız ilham ve cesaretle Türkiye’yi daha aydınlık, daha müreffeh bir geleceğe taşımak için mücadelemizi sürdüreceğiz. Ülkemize güvenen dostlarımızın desteği, aziz milletimizin dirayeti, bize inanan kardeşlerimizin duasıyla tıpkı 97 sene önce olduğu gibi, inşallah kutlu mücadelemizi zaferle taçlandıracağız. Milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlu olsun”

Programda Fatih Anadolu Lisesi öğrencilerinden Fatma Kaya günün anlam ve önemini belirten şiir okudu. Törene, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri Mehmet Cihat Sezal ve İmran Kılıç, İl Jandarma Komutanı Albay Numan Öksüz, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, Kahramanmaraş Emniyet Müdürü Doğan İnci, kurum müdürleri, STK ve siyasi parti temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Kutlamalar, geçit töreninin ardından sona erdi.

(Haber: Ahmet Güneçıkan-Emre Akkış)

Editör: Mahmut Beyaz