1992 Yılında kurulan KSÜ Ord. Prof. Mükrimin Halil Yinanç Kütüphanesi, içerisinde 70 bine yakın kitapla yüzlerce yıllık tarihi kitapları bir arada bulunduruyor. Osmanlı dönemine ait orijinal kitapları içerisinde bulunduran kütüphane, okuyucularına elektronik ortamda kitap okuma fırsatı sağlıyor. Kütüphane de ayrıca geçmiş dönemlerde Tarihçi-Yazar olan ve adından söz ettiren 1961’de vefat eden Ord. Prof. Mükrimin Halil Yinanç’ın orijinal yüzlerce yıllık kitapları bulunuyor. Kitapların yanında tarihi eser olarak, harita ve fotoğrafta bulunuyor. Arşivin kapısını gazetemize özel açan ve kitapların orijinalliklerini birebir göstererek içeriklerini anlatan KSÜ Ord. Prof. Mükrimin Halil Yinanç Kütüphanesi ve Dokümantasyon Daire Başkanı Mehmet Bilmen, Ord. Prof. Mükrimin Halil Yinanç’ın manevi oğlu olan Refet Yinanç’ın kütüphanelerine Halil Yinanç’ın orijinal 2500 eseri getirdiğini söyledi.


“MÜKRİMİN HOCAMIZIN KİTAPLARI BAĞIŞLANDI”
Halil Yinanç hocamızın manevi oğlu bize 2500 adet eser getirdi diyen Kütüphane daire başkanı Mehmet Bilmen, şu ifadeleri kullandı: “Kütüphanemiz 1992 yılında kuruldu. Daha sonra da 1993’ten sonra şekillenmeye başladı. Ben de 1994’te burada göreve başladım ve daha önce Osmanlı arşivinde çalışıyordum. Buraya geldikten sonra kütüphanemizin ihtiyacı olan ne varsa şekillendirmeye başladık. Daha sonra iki binli yıllarda Ord. Prof. Mükrimin Halil Yinanç hocamızın kitap bağışları geldi. Bizde bunları 2009 yılında elektronik ortama aldık. Şuanda da 2500’e yakın kitabı bizde ve bunların tamamı elektronik ortama alındı. Elektronik ortama alınanlarda internet üzerinden rahat bir şekilde erişim sağlanabilmekte. Bizim akademik personelimiz, öğrencimiz ve idari personeller bu hizmetlerden yararlanmaktalar. Şehrimizden de kütüphanemize araştırmak için gelenler de kütüphane hizmetlerinden yararlanabilmekteler.”

ORTAÇAĞ TARİHİNE AİT BİR KİTAPLIK
Kütüphanenin içerisinde bulunan özel Ord. Prof. Mükrimin Halil Yinanç Kütüphanesi hakkında konuşmasını sürdüren Bilmen, “Ord. Prof. Mükrimin Halil Yinanç hocamızın kitaplığı, ortaçağ tarihine ait bir kitaplık. Kendisine birikmiş kitapların bizlere teslimi şeklinde bir kitaplık diyelim. Biz şuanda bunu elektronik ortama aldığımız için öğrenci bunu kütüphaneye uğramadan kendi cep telefonundan ve bilgisayarından rahatlıkla erişim sağlayabilmekte. Burası şuanda birebir araştırmacılara kapalı şeklinde değil, internet üzerinden açık şeklinde araştırmada yapabilirler. Yararlanmak isteyen kendi kullanıcı adıyla giriş yaparak istediği kitaba rahatlıkla erişim sağlayabilmekte. Onun dışında 70 bine yakın kitaplığımız var. Ayrıca internet üzerinde abone olduğumuz 35’e yakın veri tabanımız var. Yani tamamen hocalarımız kütüphaneye uğramadan kendi bilgisayarları üzerinde erişim sağlayarak, bilimsel araştırma ve makalelerini kendi bilgisayarlarına rahatlıkla indirebilmekteler. Her hangi bir bilgi erişiminde sıkıntı söz konusu değil” şeklinde konuştu.

500 YILLIK GEÇMİŞİ OLAN KİTAPLAR VAR”
Bilmen, ayrıca kütüphanede eski Osmanlı arşivlerine benzeyen kitaplarında olduğunu söyleyerek, “Bizim arşiv Osmanlı arşivini kısmen andırır. Çünkü ben daha öncede arşivde görev yaptığım için, arşiv mesela 600 yıllık bir geçmişi var, birikimi var. Oralarda binlerce belge var ama bizim burada çok cüzi belgeler var. Yaklaşık 500 yıllık bir geçmişi var bazı kitapların koleksiyonda. Tabi bunlarda Mükrimin Halil hocadan kalma kitaplar. Bunun dışında 83 harita, 43 fotoğraf gibi şeyler de var. Yani 2529 kitabı var, 36 tane de el yazması kitabı var. Bunların bazıları da Maraşlı Refet hocadan kalma” dedi.

KAHRAMANMARAŞ’IN EN BÜYÜK KÜTÜPHANESİNİ AÇIYORUZ”
Ayrıca Üniversitenin içerisine yeni bir kütüphane yapıldığını da söyleyen Bilmen, bu kütüphanenin Kahramanmaraş’a yapılacak olan en büyük kütüphane olduğunu söyledi. Bilmen son olarak şunları söyledi: “Şuan da yeni yapılıyor olan kütüphane binamızdan da bahsetmek gerekirse. 2012 yılında yeni binamızın ihalesi yapıldı. Teslim süresi 2018 yılı içerisinde de gerçekleşecek ve 8 bin 400 metrekare alan içerisine kurulu, 4 katlı. İçerisinde kafeterya, kitap satış yeri, kitaplık ve okuma salonu gibi yerleri var. Yapılışı üniversitemizin yaşam şekli biçiminde düşünüldü ve yaklaşık bin kişilik oturma yerine sahip. Şuanda şehrimizin en büyük kütüphanesi olacak. Şehrimize bu yönde her türlü hizmeti vermeye devam edeceğiz.”

Ord. Prof. Mükrimin Halil Yinanç Kimdir?
Ordinaryüs Prof. Dr. Mükrimin Halil Yinanç 1900 yılında Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde doğmuştur. İlköğretimine burada başlamış ve daha sonra babasının kadılık mesleği dolayısıyla Malatya, Mardin ve Diyarbakır'da devam etmiş ve sonunda İstanbul'a gelerek eğitimini Gelenbevi Sultanisi'nde tamamlamıştır.  1916'da İstanbul Üniversitesi edebiyat fakültesi tarih bölümüne kaydolmuş ve burayı 1919 yılında bitirerek Mekteb-i Mülkiyeye girmiş (siyasal bilgiler fakültesi) ve burayı da 1921'de bitirmiştir. Kısa süren tarih öğretmenliğinin ardından "Tarih-i Osmanî Encümeni" kütüphanesinde çalışmış 1925'te Fransa'ya gönderilerek iki yıl kütüphanelerde araştırmalarda bulunmuştur. Yurda döndükten sonra kütüphaneciliğe ve tarih öğretmenliğine devam etmiştir. 1933 yılında mezun olduğu tarih bölümünde Doçent olarak göreve başlamıştır. 1941 yılında profesör olan Yinanç hoca 1946'da çıkan üniversiteler kanunu ile edebiyat fakültesi tarih bölümünde çeşitli tarih kürsüleri kurulunca (eski çağ, ortaçağ vs.) yıllardır çalışmakta olduğu alanın yani ortaçağ kürsüsünün ilk başkanı olur. 1957 yılında ise ordinaryüs unvanını alır. Hayatı fakültede ve kütüphanelerde geçen, Anadolu'nun Türkler tarafından fethini anlatan ve yazan ilk cumhuriyet dönemi akademisyeni olan "Yinanç Hoca" 22 Aralık 1961 tarihinde hayata veda etmiştir.

Haber: HAKAN AYDIN


 


 

Editör: Mahmut Beyaz