Her yıl bahar döneminde akarsu ve dere kenarlarını yoğunlukla tercih eden vatandaşlar, bu sene de ailecek toplanıp yünlerini yıkamaya başladılar. Kadınların ve çocukların yanı sıra erkeklerin de katıldığı yün yıkama işlemi dolayısıyla su kenarlarında serinlemeye gelen vatandaşların yanı sıra çok sayıda yün yıkayan vatandaşları da görmek mümkün. Her evin ihtiyacına göre çuvallara doldurulan yünler, su kenarına getirildikten sonra ilk olarak ayrılarak sepetlere dolduruluyor. Ardından birkaç defa sudan geçirilen yünler, sert bir zemin üzerinde tokmakla dövülerek kir ve tozundan arındırılıyor. Yünün ayrılması ve serip kurutma işlemi daha çok kadınlar tarafından yapılırken, yün dövme işlemi genelde erkekler tarafından yapılıyor. Büyük bir güç isteyen tokmakla dövme işlemini üstlenen erkekler, bu şekilde yün yıkamada kadınlara büyük destek veriyorlar. Tokmakla uzun bir süre dövülen ve içine kef atılan yünler, iyice temizlendikten sonra kurumaya bırakılıyor. Tam olarak kurumadan çuvallara doldurulan yünlerin kokması nedeniyle yünler güneş altında birkaç saat kurutuluyor. Ardından tekrar çuvallara doldurulan yünler, evlerin balkon ve bahçelerinde değnek yardımıyla ayrıştırılarak yatak, yorgan ve yastık yapımı için hazır hale getiriliyor. Her aileden yaklaşık 8-10 kişinin katıldığı yün yıkama işleminde ise en çok eğlenenler çocuklar oluyor. Sıcak hava nedeniyle bunalan vatandaşların çokça tercih ettiği dere ve akarsulara giren çocuklar, aileleri yün yıkarken suda eğlenmenin tadını çıkarıyorlar. Vatandaşlar yün yıkama işlemi uzun sürdüğü için en çok hafta sonlarını tercih ediyorlar. Sabah erkenden su kenarına gelen vatandaşlar, yanlarında semaverlerini de getirerek iş ve pikniği bir arada yapıyorlar. Bir yandan yünler yıkanırken bir yandan ağaç gölgesinde dinlenen vatandaşlar, akşam saatlerinde işlerini tamamladıktan sonra evlerine dönüyorlar.

MODERN BİR YER HALİNE GETİRDİK”

Kahramanmaraş’ın Onikişubat İlçesine bağlı Üngüt Mahallesi yün yıkama işletmecisi Halil Yücel, konu hakkında gazetemize açıklamalarda bulundu. Yücel, 1998 yılından bu yana evlenecek çiftlerin aileleriyle birlikte gelip yün yıkadıklarını söyledi. Yücel, “Kahramanmaraş’ın eskiden Üngüt köyü olarak geçen Üngüt Mahallesinde suyun aktığı bir yer vardı. Burayı muhtarla beraber park yeri olarak düzenledik ve havuzlar yaptık. Daha önceden aileler buraya gelip yün yıkıyorlardı. Biz bunu biraz daha modern haline getirdik. Kahramanmaraş halkının böyle bir yere ihtiyacını olduğunu düşündük. 1998 yılından bu yana yıkama işlemleri devam ediyor” dedi.

DÜĞÜN SEZONLARI BAŞLADI, TALEP ÇOĞALDI”

Kış sezonunda durağın geçtiğini ve düğün sezonlarının açılmasıyla birlikte yoğun bir talep olduğunu dile getiren Yücel, şunları kaydetti: “Daha önce burada aileler arası kavgalar olmuş. Biz bunu burada sildik. Kimse kimseyi rahatsız etmeyecek şekilde herkesin ayrı ayrı havuzları var. Aileler yaz sezonları geliyor. 2 ay ramazandan önce, 2 ay da ramazandan sonra olmak suretiyle 4 aylık yün işi oluyor. Ama eski yün işi kalmadı. Şuan modernleşen bir ülkemizde vatandaşlar yünü çok talep etmiyor. İnsanlar hazır yataklara gidiyor. Ama eski kültürümüzü unutmayan insanlar hala yün yıkıyorlar. Memnunda kalıyorlar. Biz bir hizmet yaparken insanlara güven veriyoruz. Aileleri düşünüyoruz. İnsanlar biz burada olduğumuz sürece güveniyorlar.”

MARAŞ’TA BİR SİMGE OLMUŞ YÜN YIKANAN HAVUZLARA SAHİBİZ”

Parka düzenlemeler yaptıklarını, vatandaşların gönül rahatlığıyla gelip oturmalarını sağladıklarını ifade eden Yücel, “Günlük olarak kiralama yapıyor. Biz parkımızı belediyeden kiralıyoruz. Vergimizi veriyoruz. Kışın bir gelirimiz yok ama yazın gelirimizi buradan sağlıyoruz. Buradan aldığımız paralarla kiraları, vergileri ödüyoruz. Kendimize bir şeyler kalırsa da onla mutlu oluyoruz. Burası köy merasıydı. Köy merasını muhtarlıkla bir park alanına çevirdik. Ailelerin gelip, oturup kalkacağı bir yere çevirdik ama burası köy tüzel kişiliğinin hazine yeriydi. Kahramanmaraş Belediyesi tarafından mahalle olunca mecburen belediyeden kiralamamız söz konusu. Kahramanmaraş Büyükşehir olduktan sonra burası Onikişubat Belediyesine bağlandı. Biz parkı hem koruyoruz, hem kiralıyoruz, hem de buraya sahipleniyoruz. Böyle güzel bir parkın daha da güzelleştirip, korunması lazım. Bu park yıllardan beri var. Maraş’ta bir simge olmuş yün yıkanan havuzlara sahibiz. Eski Milletvekili olan Ali Doğan’ın ismi olan bir parka elimizden geldiği kadar sahip çıkmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Haber: Meliha Şeyda Akçakale

Editör: Mahmut Beyaz