İŞKUR İl Müdürü Ali Yüce, 2017 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısı üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından başlatılan ‘Çalışma Hayatında Milli Seferberlik’ programının detaylarını paylaşmak adına kentte görev yapan yerel ve ulusal basın mensuplarıyla bir araya geldi. Kervanhan’da düzenlenen programda konuşan Yüce, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın istihdam seferberliğini 2 milyona çıkararak Türkiye genelinde büyük bir istihdam teşviki başlattığını söyledi. Bakanlığın İŞKUR aracılığıyla işverenlere yönelik teşvik programlarını sıralayan Yüce, kentte işsizliğin olmadığını ancak iş beğenmeme durumunun olduğunu belirtti. Özellikle yabancı işçi konusunda sanayicileri uyaran Yüce, işverenlerin işletmelerine herhangi bir yabancı işçi alacağı takdirde bakanlıktan mutlaka ama mutlaka izin alması gerektiğini kaydetti.

EN BÜYÜK TEŞVİK, EK İSTİHDAM TEŞVİKİ”
Teşviklerin içindeki en belirgin ve en büyük teşvikin ek istihdam teşviki olduğunu anlatan Yüce, şöyle konuştu: “Cumhurbaşkanımızın 2017 yılı Kasım ayında başlattığı, Şubat ayında da yasal mevzuat çerçevesinde düzenlemelerinin yapılarak hayata geçirildiği, Milli İstihdam çerçevesinde kurumumuzun gerek işçi işveren, gerekse SGK ve diğer uygulamalarına ilişkin keşif programlarını anlatmak üzere bugün burada sizlerle bir araya geldik. Gerek kurumumuzun olsun gerekse devletimizin bu tür programlarla ve teşviklerle duyurmak istediği, milyonlarca tebligatla ulaşamadığımız yerlere sizlerin çok kısa bir sürede hem görsel hem de yazılı olarak ulaşması, yani basın aracılığıyla ulaşması çok kolay. Cumhurbaşkanımız istihdam seferberliğini 2 milyona çıkararak Türkiye genelinde büyük bir istihdam teşviki başlattı. En büyük teşviklerimizden biri ek istihdam teşviki. Ek istihdam teşviki; 31.12.2017 tarihinde çalışan işçilere, ilave olarak çalıştırılan her işçinin SGK primi, vergisi ve tüm giderleri kurumumuz tarafından işsizlik sigortası fonundan karşılanmaktır. Burada esas olan 31.12.2017 tarihinde çalıştırılan işçi ortalamasına ilave olması gerekiyor. Alınan her işçinin SGK priminin tamamının vergisini kurumumuz ödüyor. Bu 31.12.2020 tarihine kadar yani 12 ay boyuncadır.”

1906 KİŞİYİ İSTİHDAM ETTİK”
İş başı eğitim programı kapsamında 2018 yılı Mayıs ayı sonu itibariyle kentte 1906 kişiyi istihdam ettiklerinin bilgisini veren Yüce, “Teşviklerimiz bununla da bitmiyor diğer bir teşvikimiz iş başı eğitim programı. İş başı eğitim programı işçi ve işverenin birbirini tanıması ve işe alışma sürecinde yeni istihdama katılacak kişilere deneyim kazandırmak maksadıyla iş başında eğitim programı adı altında bir eğitim programıdır. Bu projede imalat sektöründe 6 ay, hizmet sektöründe ve diğer sektörlerde 3 ay olmak üzere çalıştırılan kişilerin asgari ücret üzerinden ayda 26 gün çalıştıkları düşünülerek 6 ay veya 3 ay süreyle maaşlarını yani hak edişlerini biz ödüyoruz. Burada iş başı eğitim programına tabi tutulan kişinin yüzde 50’sini bu programın sonunda en az proje süresi kadar işe alınmasını işverenimizden taahhüt etmesini istiyoruz. Bu kapsamda 2018 Mayıs ayı sonuna kadar yaklaşık 1906 kişiyi istihdam ettik. Hedefimiz yılsonunda bu sayının 700-800 bin civarında olmasıdır. İşbaşı eğitim programında ki teşvikimiz bununla da bitmiyor. Aldığınız kişiyi çalıştırmaya devam ettiğiniz sürece imalat sektöründe 42 ay, hizmet sektöründe de 30 ay süre ile SGK işveren katkı payını kurumumuz ödemeye devam ediyor” şeklinde konuştu.

MAYIS SONU İTİBARİYLE İŞSİZLİK 10.1 CİVARINA DÜŞTÜ”
Türkiye genelinde mayıs ayı sonu itibariyle işsizliğin 10,1 civarına düştüğünü dile getiren Yüce, sözlerinin devamında şunları kaydetti: “Bir başka projemiz de ‘’bir senden bir benden’’ projesidir. Bu proje de daha dar kapsamlı 1 ila 3 arasında işçi çalıştıran işverenlerimizi desteklemek amacıyladır. 2018 yılında uygulamaya konulan bir projedir. 1 ile 3 arasında işçi çalıştıran işverenlerimiz bize geldiğinde, 2017 yılındaki çalıştırdığı kişiye ilave olmak kaydıyla, çalıştıracağı kişinin 1 ay maaşını ve sigortasını işveren yatırıyor 1 ay ise biz yatırıyoruz. Bu uygulamamız da 2018 yılına kadar devam ediyor. Bir başka ilgi uyandıran programımız da kamu kurum ve kuruluşlarına yönelik düzenlenen bir proje. 1561 kişiyi 6 aylık süreli tam zamanlı sigorta primi ve asgari ücretten maaşları kurumumuzdan ödenmek kaydıyla işe başlattık. Şuan da süreç devam ediyor. 9 Temmuzda da bin 700 kişiyi daha işe başlatacağız yaklaşık 2300 civarında çalışanı da İŞKUR aracılığıyla kamu kurum ve kuruluşlarımızda çevre düzenlemesi, temizlik işleri ve ağaçlandırma gibi projelerde çalıştırmaya devam edeceğiz. Özellikle çok önemsediğimiz, toplumda dezavantajlı kesim olarak değerlendirdiğimiz engelli kardeşlerimize yönelik karşılıksız vermiş olduğumuz 50 bin TL’lik hibe programıdır. Yani yüzde 40 ve üzeri engelli sayılan ve bize müracaat eden engelli vatandaşlarımız proje getirildiklerinde 50 bin TL’ye kadar işletme giderlerinin kuruluş aşamasındaki masraflarını biz karşılıyoruz. Bu noktada toplumdaki bu dezavantajlı, iş bulma konusunda sıkıntı çeken vatandaşlarımızın kendi işlerini kurmaları çok önemli. Kahramanmaraş’ta ki işsizlik durumu hakkında genel bir değerlendirme yapacak olursak. İşsizlik Türkiye genelinde hükumetimizin, devletimizin, Cumhurbaşkanımız önderliğinde başlatılan Milli istihdam seferberliği çerçevesinde çift hanelerden tek hanelere, Mayıs sonu itibariyle de 10.1 civarına düştü. Kahramanmaraş’ta da bu oran daha da aşağılarda.”

İŞ BEĞENMEME VAR”
Yüce, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Biz Tekstilde ve özellikle çelik mutfak sanayinde de marka bir şehiriz. Kahramanmaraş’ta işsizlikten ziyade iş beğenmemezlik var. Özellikle bu iki sektörün vardiyalı oluşu, çalışma şartlarının daha ağır olması nedeniyle çok tercih edilmiyor. Bundan dolayı da Kahramanmaraş’ta işsizlik yok denecek kadar az. Genelde insanlar daha ziyade hafta sonu tatili olan daha kolay işler arıyor. İnsanlar bu konuda haksız sayılmazlar. Peki, buradaki sorun nedir diyecek olursak; burada ücret politikası belirleyici oluyor. İnsanlar daha zor ve ağır işlerde daha farklı ücretler bekliyorlar. Tekstil sektöründe bir fark ödense dahi bunu insanlar yeterli bulmuyorlar. Bu anlamda asgari ücretin işe göre belirlenmesi yönünde uzmanların görüşünün olduğunu biliyorum. Belki hükümetimiz bu konuda yeni sistem üzerinden bir düzenleme yapabilir. Bu arada Kahramanmaraş sanayicisi işçi açığını yabancı işçilerle kapatıyor. Burada da şöyle bir sorunumuz var; yabancı işçi çalıştırmanın tabii belli bir statüsü ve bir izne tabi olması gerekiyor. Kayıt dışılık maalesef çok fazla. Ben işverenlerimizi uyarıyorum; yabancı işçi konusuna dikkat etsinler. Çünkü bu kurala uymadıkları takdirde ciddi müeyyidelerle karşı karşıya kalabilirler. Hatta cezaları bir kenara bırakalım geçmişte aldıkları SGK prim teşviklerinin iadesi söz konusu. Bunun için işverenlerimiz yabancı işçi alırken mutlaka izin alsın. Kayıt dışı işçi çalıştıran işletmelerimizi artık denetmenlerimiz daha sık denetim yapacak.”

Haber: Emre AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz