Kahramanmaraş’ta son yıllarda İŞKUR üzerinden işe giren kişi sayısının artması ile birlikte, vatandaş her zamankinden daha çok İŞKUR’un yolunu tutmaya başladı.

30 BİN LİRAYA KADAR GERİ ÖDEMESİZ HİBE DESTEĞİ VERİYORUZ’

Engellilere yönelik İŞKUR tarafından verilen destekler hakkında önemli bilgiler veren Yüce, “engelli kardeşlerimize 30 bin liraya kadar karşılıksız, geri ödemesiz hibe desteği veriyoruz” dedi. Yüce, : “Bilindiği üzere kurumumuzun istihdamı arttırıcı, işsizliği önleyici faaliyetlerinin başında en çok hizmet ettiği, proje ürettiği kesimlerden biride dezavantajlı gruplar. Dezavantajlı grupların içerisinde de biliyorsunuz en başta gelen engelli kardeşlerimiz var. Özel sektörde 50 ve üzeri işçi çalıştıran iş yerleri, yüzde üç engelli vatandaş çalıştırmak zorundalar. Biz bunların takiplerini yapıyoruz. Engelli çalıştırma zorunluluğu olan iş yerlerini tespit edip, daha önceleri engelli vatandaşlarımızı oraya yönlendirmenin sıkıntıları olduğunu gördük, ulaşım sorunu olsun, gittiğinde işe yerleşememe sorunu olsun, çünkü her yere araç gitmeyebiliyor, bizde bunun için İl Müdürlüğü olarak şöyle bir uygulama başlattık. Her haftanın Perşembe günü bir gün belirledik. Engelli açığı olan iş yerlerimizi buraya davet edip, engelli vatandaşlarımızla burada ki kurumumuzla buluşturup görüşmelerini sağlıyoruz. Böyle bir uygulama başlattığımız için engelli vatandaşlarımız da memnun kaldı, İşveren vatandaşlarımız da memnun kaldı. Yine engellilere yönelik farklı bir uygulamamız daha var. Kendi işini kurmak isteyen engellilere, İŞKUR olarak 30 bin liraya kadar karşılıksız, geri ödemesiz hibe desteği veriyoruz. Bunun için öncelikle girişim sertifikası programları düzenliyoruz. Bu programlarda istisnasız engelli vatandaşlarımız tamamen öncelikli. Girişimcilik sertifikası almak isteyen vatandaşlarımız arasından öncelikli olarak engelli vatandaşlarımız alıyoruz. Ayrıca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız tarafından, dezavantajlı gruplara ve engelli vatandaşlarımıza yönelik desteklenen çalışmalar devam ediyor ileriki zamanlar da bununla ilgili destekler yine artmaya devam edecektir” şeklinde konuştu.

EN AZ İKİ İŞÇİ ÇALIŞTIRANA BİR İŞÇİ DE İŞKUR TARAFINDAN VERİLİYOR’

Yüce konuşmasının devamında şunları kaydetti: “Biz İŞKUR olarak işsiz olan herkese uyguladığımız projeleri ve programları, üniversite öğrencilerimize de uyguluyoruz. Üniversite devam edenler için veya üniversiteyi bitiren öğrencilerimiz için İş başı eğitim programlarımız var. En az iki işçi çalıştırana bir işçi de İŞKUR tarafından veriliyor. Örneğin, üniversite öğrencileri staj döneminde, hem stajlarını yapıyorlar, hem de ücret alıyorlar. Üniversite öğrencilerini bu programdan faydalandırıyoruz. Ayrıca Üniversite öğrencilerimize yönelik, üniversitede yılda iki defa kariyer günleri düzenliyoruz. Onlara işgücü piyasası hakkında bilgiler, gelecekte istikbal vadeden mesleklerle ilgili ilimizin önde gelen işadamlarından, akademisyenlerden, ünlülerden kişiler götürüp, orada kariyer günleri düzenliyoruz. Dolayısıyla işgücü piyasası hakkında bilgi sahibi oluyorlar.

ELEMAN TEMİNİNE YÖNELİK KURSLAR DÜZENLİYORUZ’

Kurum olarak yılda en az bir defa gelecekle ilgili plan proje yapabilmek adına, geçen yıl on ve üzeri işçi çalıştıran bin 600 küsür iş yerinde işgücü piyasası anketi yaptık. O anketler deki amacımız, işgücü piyasasının nabzını tutarak, gelecekte istihdam edilmesi düşünülen meslekleri önceden tahmin ederek, onlara ilişkin ara eleman yetiştirmek, o mesleklerde eleman temininde iş yerlerinin güçlük çekmemelerini, kendimize bir projeksiyon tutacak araştırmalar yapıyoruz. Sorular soruyoruz ve İş yerlerimizin gelecekte hangi yatırımlar yapacaklarını, hangi tür elemanlara ihtiyaç duyacaklarını önceden öngörmeye çalışıyoruz. İşgücü anketi sonucunda tespit ettiğimiz veya birebir ikili işyeri ziyaretlerimiz de meslek odalarını ziyaretlerimizde elde ettiğimiz bilgiler doğrultusunda işgücü piyasasının ihtiyaç duyduğu eleman teminine yönelik kurslar düzenliyoruz. Bunların içinde çok kurs var. Unutulmaya yüz tutmuş mesleklerden tutunda, simsırmaya, çağrı merkezine, hasta bakım elemanına kadar kurs açıyoruz. Burada amaç, elinde sertifikası olan kişinin istihdam edilebilirlik oranı ne kadar yüksekse, biz mümkün mertebe o alanlar da kurs açıyoruz. Bizim kurslarımızın bir özelliği daha var, kursumuza gelen kursiyerlere hiçbir talepte bulunmadan yol masrafı ve yemek masraflarını karşılamak için onlara ücret talep ederiz.”

2017’NİN EYLÜL AYINA KADAR 8 BİN 893 KİŞİYİ İŞKUR TARAFINDAN İŞE YERLEŞTİRDİK’

İŞKUR tarafında işe yerleştirilen kişilerin rakamlarıyla ilgili konuşmasını sürdüren Yüce, şöyle devam etti: “İŞKUR tarafından bu yıl da yine çoğu kişiyi meslek sahibi yaptık ve işe yerleştirdik. 2017’nin Eylül ayına kadar, yani 8 buçuk ayda İŞKUR aracılığı ile işe yerleştirdiğimiz kişi sayısı, 8 bin 893 kişi. Bu Kahramanmaraş’ın tamamının istihdamı değil, sadece İŞKUR aracılığı ile işe yerleştirilen kişi sayısı. İstihdam noktasında Cumhurbaşkanımızın yine çok büyük etkisi oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, şubat ayı içerisinde, çalışma hayatı içinde Milli Seferberlik ilan etmesi ve ona bağlantılı olarak 31.12.2016 tarihi itibari ile çalıştırılan işçiye ilave alınan her işçinin SGK primini ve vergisini biz ödediğimiz için İstihdam arttı. İşsizlik oranının düşmesinin en büyük etkisi ek istihdam oldu. Ek istihdam ile baya bir işçi alımı oldu. 2017 Ocak ayından bugüne kadar ek istihdam ile alınan kişi sayısı 26 bin 700 kişi, bunun 8 bin 893’ü İŞKUR aracılığı ile yerleştirildi. Kısaca şunu söylemek istiyorum çünkü bu bir gerçek, Kahramanmaraş’ta gerçekten iş beğenmeme var. Vatandaş daha çok memur tarzında bir iş istiyor, ücret beklentisinin üzerinde bir iş istiyor. Dolayısı ile vatandaşlar her işe girmek istemiyor, hâlbuki şuan eleman açığı olan birçok fabrikalar var. Yaklaşık bin 500- 2 bin tane eleman açığı var aylık.”

Haber: Hakan Aydın

Editör: Mahmut Beyaz